Opvoedfouten die jaloezie tussen broers en zussen veroorzaken

Vandaag gaan we enkele veelvoorkomende fouten in het ouderschap delen die jaloezie tussen kinderen kunnen veroorzaken. Blijf lezen voor meer informatie.
Opvoedfouten die jaloezie tussen broers en zussen veroorzaken
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Ouders krijgen geen handleiding die ze tot in de puntjes kunnen volgen als het gaat om het opvoeden van hun kinderen. In feite zijn er veel fouten die ze kunnen maken als het gaat om ouderschap. Het is bijvoorbeeld heel gewoon dat ouders bepaalde dingen doen die jaloezie tussen broers en zussen kunnen veroorzaken.

Over welke dingen hebben we het? In het artikel van vandaag zullen we er enkele in detail uitleggen. Let op zodat je ze kunt proberen te vermijden!

Opvoedfouten die jaloezie tussen broers en zussen veroorzaken

Volgens de kinderartsen Recuero Gonzalo en Bonet de Luna (2005) verwijst jaloezie naar complexe emoties gevormd door angst, verdriet, woede en zelfkritiek die kinderen kunnen voelen wanneer een ander broertje of zusje wordt geboren.

Jaloezie bij jongere broers en zussen.

Het gedrag van sommige ouders, hoewel volledig onbewust, kan jaloezie veroorzaken tussen broers en zussen. Laten we eens kijken naar enkele van de gedragingen die deze emoties kunnen veroorzaken.

Kinderen labelen

Het labelen van kinderen is een zeer gevaarlijke gewoonte die ouders koste wat kost moeten vermijden. Vertel een kind voortdurend dat het ‘verlegen’, ‘lui’, ‘onwetend’, ‘koppig’ enz. kan een zeer negatief effect hebben op hun persoonlijkheidsontwikkeling en zelfrespect. Dat komt omdat ze die bijvoeglijke naamwoorden gaan internaliseren en zullen denken dat ze echt die dingen zijn. Ze willen passen bij de labels die de volwassenen in hun leven hen geven.

Positieve labels als ‘slim’, ‘leuk’, ‘verantwoordelijk’ enz. zijn ook net zo schadelijk. Die labels bepalen ook het gedrag van je kind. Die verwachtingen kunnen erg frustrerend zijn.

Bovendien kunnen deze labels jaloezie veroorzaken tussen broers en zussen, omdat de een zich minder gewaardeerd voelt dan de ander.

Onnodige vergelijkingen maken tussen je kinderen

Veel van de jaloerse gevoelens tussen broers en zussen ontstaan omdat hun ouders ze voortdurend vergelijken. Als gevolg hiervan is er een waanzinnige rivaliteit tussen hen, en ze proberen elkaar altijd te overtreffen. Dit is schadelijk gedrag dat ouders moeten vermijden, omdat het hun kinderen veel schade kan berokkenen.

De jongere broer of zus buitensporige aandacht geven

In sommige gezinnen is het jongste kind de beschermeling van het gezin en krijgt het daarom meer aandacht. Naast de extra aandacht kunnen ze ook meer genegenheid krijgen van hun ouders. Hierdoor voelen de andere kinderen zich buitengesloten en worden ze jaloers op hun jongere broer of zus.

Het oudere kind meer verantwoordelijkheid geven

Wanneer er een nieuw broertje of zusje komt, besluiten veel ouders hun oudere kinderen meer verantwoordelijkheden te geven. Vaak zijn dit nieuwe taken die ze niet hoefden te voltooien vóór de komst van hun jongere broer of zus.

jaloers kind

Plotseling verandert het leven van de oudere broer of zus aanzienlijk. Als gevolg hiervan kunnen ze hun jongere broer of zus de schuld geven en gevoelens van jaloezie jegens hen ontwikkelen.

Jaloezie tussen broers en zussen: conclusie

Elke ouder zou eraan moeten werken om het gedrag dat we hebben genoemd te vermijden. Het is bewezen dat dit gedrag de relatie tussen je kinderen alleen maar schaadt en jaloezie tussen broers en zussen kan veroorzaken.

Niemand zei dat het gemakkelijk was om kinderen op te voeden, maar je moet hard werken en je best doen. Om dit te doen, is het essentieel dat je eraan denkt al je kinderen gelijk te behandelen en elk van hen de aandacht en genegenheid te geven die ze verdienen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  •  Recuero Gonzaloa , R. y Bonet de Luna, C. (2005). Los celos infantiles. Pediatría Atención Primaria7(27), 53-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.