De voordelen van hypnopedie voor je kinderen

Een ideaal moment om een kind te laten weten hoeveel we van ze houden, is tijdens het slapen. Je kunt ook hun capaciteiten bevestigen en hun ontwikkeling aanmoedigen. Lees meer over de voordelen van hypnopedie in het artikel van vandaag. 
De voordelen van hypnopedie voor je kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Het woord hypnopedie betekent ‘slaapleren’. Het is een neuro-linguïstische programmeertechniek die ons helpt de geest te herprogrammeren voor verschillende doeleinden. Dit is mogelijk omdat ons onbewuste tijdens het slapen veel ontvankelijker is voor de berichten die het ontvangt. Dus, wat zijn de voordelen van hypnopedie?

Als we hypnopedie of slaapleren toepassen bij kinderen, kunnen we ze alle informatie doorgeven die we overdag en om verschillende redenen vaak moeilijk aan hen kunnen uiten. Het is een zeer nuttig hulpmiddel om hun mentale en emotionele ontwikkeling te verbeteren. Bovenal kunnen we het gebruiken om onze liefde aan hen over te brengen, zodat het stevig in hun geest geworteld is.

Hoe werkt hypnopedie?

Het onbewuste stuurt meer dan 90% van ons leven. Onze gedachten, emoties en handelingen komen voort uit de verschillende overtuigingen die erin geworteld zijn. Als deze negatief of disfunctioneel zijn, kunnen ze ons dagelijks problemen of lijden bezorgen. Daarom, als we een houding willen veranderen, moeten we naar de bron gaan.

Slaap is het ideale moment om deze taak uit te voeren. Dit komt omdat, terwijl we slapen, de barrières van de bewuste geest naar beneden gaan en we veel meer openstaan voor informatie. Je zou kunnen zeggen dat we veel meer doorlatend zijn. Alles wat je tijdens de slaap tegen een kind zegt, dringt direct en effectief door. Daarom is hypnopedie zo’n waardevol hulpmiddel.

De voordelen van hypnopedie voor je kinderen

Hoe pas je het toe?

Bepaal eerst welke boodschappen je aan je kind wilt meegeven. Zorg ervoor dat ze kort zijn en op een positieve manier zijn geschreven. Vermijd het gebruik van het woord ‘nee’ en concentreer je op wat je wilt bereiken in plaats van op waar je je zorgen om maakt. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van te zeggen “je bent niet meer angstig”, de uitstpraak “je voelt je de hele dag kalm en gelukkig.”

Het is ook belangrijk om niet te veel berichten tegelijk te selecteren. Probeer het tot minder dan vier tegelijk te houden. Als je eenmaal duidelijk bent over de boodschap, is het een goed idee om deze op een stuk papier te schrijven, zodat je hem niet vergeet.

Wacht nu tot je kind in de REM-slaap komt. Houd er rekening mee dat de REM-slaap meestal plaatsvindt binnen twee uur nadat ze daadwerkelijk gaan slapen. Ga nu naast je kind staan en begin, zonder hem wakker te maken, te zeggen wat je hem hebt geschreven. Doe dit natuurlijk, langzaam en met een zachte stem, bijna als een fluistering.

Blijf de berichten lezen of praat vijf tot 10 minuten tegen je kind en eindig met een positieve, liefdevolle zin. Zeg iets als “ik hou van je”, “je bent heel dierbaar voor mij” of iets dergelijks dat uit je hart komt.

Je moet deze routine minstens 21 dagen achter elkaar herhalen. De keuze voor deze periode is te wijten aan het feit dat celregeneratie elke 21 dagen plaatsvindt. De nieuwe cellen van je kind worden dus geladen met de positieve informatie die je  hen hebt gegeven.

Hoe werkt hypnopedie

Wat zijn de voordelen van hypnopedie?

Hypnopedie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hier zijn er een aantal.

Het aan je kinderen doorgeven dat je van ze houdt

Wanneer we betrokken zijn bij de dagelijkse routine, is het niet altijd mogelijk voor ons om onze liefde voor onze kinderen te uiten. Soms hebben we het gevoel dat we de hele dag lijken te besteden aan het corrigeren van onze kinderen of het vervullen van taken en verplichtingen en vinden we nooit het juiste moment.

Slaap is een ideale fase om dit te doen. Je woorden bereiken namelijk direct hun onderbewuste, waardoor ze zich echt geliefd voelen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om je te verontschuldigen als je overdag een fout hebt gemaakt.

Pas problematisch gedrag aan

Wanneer kinderen zich ongepast gedragen, is het gemakkelijk om wanhopig te worden. Ze lijken niet naar onze woorden of instructies te luisteren en we zijn het zat om de hele dag ruzie met ze te maken. We kunnen hypnopedie gebruiken om deze situatie te veranderen. Als je kind bijvoorbeeld agressief is, geef hem dan berichten als “je bent aardig en liefdevol voor anderen” of “je voelt je erg gelukkig met je vrienden.

Stimuleer hun ontwikkeling met hypnopedie

Je kunt je kind helpen zijn eigenwaarde te verbeteren, verlegenheid te overwinnen of zijn schoolprestaties te optimaliseren door de berichten aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan “je voelt je altijd heel veilig en verzekerd”, “je houdt van vrienden maken en je bent er goed in”. Of “je vindt het gemakkelijk om te studeren, je begrijpt en onthoudt dingen heel gemakkelijk.

Er zijn veel voordelen van hypnopedie en redenen om deze techniek te gebruiken. De effectiviteit, toegevoegd aan de eenvoud ervan, maakt het een krachtig hulpmiddel om het welzijn van je kind en je relatie met hem of haar te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.