De problemen waar alleenstaande moeders mee te maken hebben

Ondanks de problemen waar alleenstaande moeders mee te maken krijgen, besluiten ze te vechten en zich in te spannen voor het kind dat ze onder hun hoede nemen. We vertellen je over de meest voorkomende problemen waarmee ze te maken krijgen.
De problemen waar alleenstaande moeders mee te maken hebben
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn vrouwen die de behoefte voelen om een kind te krijgen, ook al hebben ze geen partner. Ze besluiten het ouderschap alleen aan te gaan. Anderen worden, door allerlei levensomstandigheden buiten hun wil, geconfronteerd met het dilemma alleenstaande moeder te zijn. Daarom gaan we vandaag enkele van de problemen uitwerken waarmee alleenstaande moeders te maken krijgen als het om de opvoeding van hun kinderen gaat.

Alleenstaande moeders tonen elke dag grote moed door in hun eentje het huishouden en de opvoeding van hun kinderen te beheren. Ze laten bij elke handeling zien dat ze strijden om hun kinderen een beter leven te bieden. Een leven waarin ze geen ontberingen lijden en altijd omringd zijn door liefde. Maar soms is het offer erg groot en hun leven is niet vrij van moeilijk te overwinnen hindernissen. Wil je meer weten over de problemen waar alleenstaande moeders mee te maken hebben? Lees dan verder.

De uitdaging als je alleenstaande moeder bent

Zoals we in het begin al zeiden, is het een uitdaging om een alleenstaande moeder te zijn. Een kind evenwichtig opvoeden is voor elke ouder een prestatie. Maar als je een kind alleen opvoedt, maken tijdgebrek en financiële moeilijkheden het des te moeilijker.

De problemen waar alleenstaande moeders mee te maken hebben
Alleenstaande moeders nemen uitdagingen voor twee aan en dit beperkt de mogelijkheden om tijd voor zichzelf te hebben.

Problemen waar alleenstaande moeders mee te maken krijgen

Ondanks de sociale, werk- en financiële problemen die het alleenstaande moeder zijn met zich mee kan brengen, kiezen veel vrouwen dit pad (Spaanse link). Voor sommigen wint het moederinstinct het van elk obstakel en voor anderen is de beslissing om door te gaan met hun zwangerschap sterker dan het hebben van de steun van een vader.

Hieronder gaan we in detail in op enkele van de meest voorkomende problemen van alleenstaand ouderschap. Blijf lezen!

1. Emotionele moeilijkheden

Er zijn alleenstaande moeders die dit vitale moment alleen plotseling en zonder het te verwachten meemaken. Bijvoorbeeld omdat ze gescheiden zijn of onlangs weduwe zijn geworden. Door deze omstandigheden kunnen ze zich emotioneel overweldigd voelen en niet in staat om met de nieuwe situatie om te gaan. Geconfronteerd met deze situatie kan het raadzaam zijn de hulp van een professional in te roepen om beter aan deze emoties te kunnen werken.

2. Economische problemen

Wanneer de economische verantwoordelijkheid van het gezin op slechts één persoon rust, in dit geval de moeder, wekt dat bij haar een grote kwetsbaarheid op. Alleenstaande moeders moeten elke dag worstelen om een baan te hebben en te houden, de opvoeding van de kinderen aan te kunnen, en het huishouden alleen te runnen.

3. Overmatige stress door overbelasting van verantwoordelijkheden

Het opvoeden van een kind zonder de steun van een partner brengt extra inspanning en tijdsbesteding met zich mee. Dit is vaak ingewikkelder dan je zou denken. Het is belangrijk dat de alleenstaande moeder zich ervan bewust is dat ze niet alles kan doen. Dat ze beperkingen heeft zoals ieder ander mens, en dat ze zich geestelijk of lichamelijk niet moet overbelasten. Stress is voor niemand goed.

Wanneer ze kan, moet een vrouw hulp vragen aan familie of vrienden, want als ze angst vermijdt en haalbare doelen stelt, zal ze beter kunnen genieten van de ervaring van het moederschap.

4. De uitdaging om werk en gezin te combineren

Dit is een van de problemen waarmee alleenstaande moeders vaak te maken hebben, want ze leven met het gevoel dat ze ‘niet genoeg uren in de dag hebben’ en dat ze ‘niet aan zoveel toe komen als ze zouden willen’. Ze werken hard om het geld te verdienen dat nodig is om hun gezin te onderhouden en ook om kwaliteitstijd aan hun kinderen te besteden.

Maar er moet op gewezen worden dat deze situatie niet exclusief is voor alleenstaande moeders. In de huidige maatschappij is het voor vrouwen in het algemeen heel moeilijk om zich te verzoenen met werk en gezin.

5. Vooroordelen van de maatschappij over alleenstaande moeders

Het lijkt misschien dat we in de 21e eeuw allemaal heel liberaal zijn en de verscheidenheid van gezinsstructuren accepteren, maar dat is niet helemaal waar. Er is altijd wel iemand die zinnen zegt als “wat jammer dat een kind zonder vader moet opgroeien” of hij heeft een vaderfiguur nodig”. Maar niet iedereen beseft dat dit kind veel meer verzorgd, veel meer bemind en veel meer gewenst kan worden dan anderen die hun vader wel in hun leven hebben.

6. De twijfels en vragen van de kinderen als ze ouder zijn

Dit is een angst die sommige alleenstaande moeders kunnen hebben, hoewel het steeds gewoner wordt om in onze omgeving eenoudergezinnen te vinden. Kinderen kunnen zich dus deze vraag stellen of willen weten wie hun vader is, maar accepteren hun toestand zonder grote problemen. Zeker is dat meer dan één kind in je omgeving in een soortgelijke situatie leeft.

Als kinderen vragen stellen over de realiteit van het gezin, is het essentieel om oprecht te zijn en de waarheid niet voor hen te verbergen. Leg ze op een passende manier uit dat dit is hoe hun gezin is en dat er geen behoefte is aan een ander lid. Het is ook belangrijk om de boodschap met vertrouwen over te brengen en ze nooit te overbeschermen. Kinderen zijn heel slim en begrijpen meer dan we denken.

Zoek steun bij andere moeders
Alleenstaand ouderschap hoeft niet in volledige eenzaamheid uitgevoerd te worden. Het is belangrijk je beperkingen te leren erkennen en hulp te vragen aan mensen in je omgeving, zoals vrienden of familieleden.

De problemen waar alleenstaande moeders mee te maken hebben

Het is waar dat er veel problemen zijn waar alleenstaande moeders mee te maken hebben. En hoewel het geen gemakkelijke weg is, kiezen veel vrouwen er toch met trots voor. Ze hebben het moeilijkste al gedaan en ze hebben nu hun kind bij zich.

Zelfs als ze momenten van angst, onrust en onzekerheid doormaken, zullen ze genoeg kracht en energie hebben om elk obstakel dat op hun weg verschijnt te overwinnen.

Als je de beslissing genomen hebt om een alleenstaande moeder te worden, weet je al dat er moeilijke dingen zullen zijn die je alleen zult moeten doorstaan. Maar als je besluit standvastig is en je de overtuiging hebt, zullen je familie en vrienden je steunen (Engelse link) om de beste moeder ter wereld voor je kind te zijn. Gefeliciteerd! Wellicht ook interessant voor jou

Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over wat alleenstaande ouders kunnen doen om de stress in hun dagelijkse leven te verminderen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.