5 Adviezen voor overbezorgde moeders

Vind je dat je te overbezorgd bent en wil je veranderen? Hier zijn wat aanbevelingen voor overbezorgde moeders.
5 Adviezen voor overbezorgde moeders
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Als ouders maken we ons zorgen over de gevaren die onze kinderen in hun leven kunnen tegenkomen. Maar de wens om ze van elk soort gevaar weg te houden leidt tot overbescherming. Dit is, afgezien van de goede bedoelingen erachter, nogal negatief voor de ontwikkeling van autonomie. Dus, als je jezelf als een van die overbezorgde moeders beschouwt, gaan we je een paar aanbevelingen geven.

Overbezorgdheid kan uitlopen op een obsessie en het contact van het kind met de buitenwereld beperken. Uiteindelijk groeit het kind op in een luchtbel die het niet toelaat zich volledig bewust te zijn van de werkelijkheid om hem heen. Dit bevordert het gevoel van onvermogen om uitdagingen aan te gaan en een aanzienlijke beschadiging van het gevoel van eigenwaarde.

Als je enkele aanbevelingen voor overbeschermende moeders wilt weten, mis dan dit interessante artikel niet.

Een kind dat opgroeit onder overbescherming zal opgroeien met angst en onzekerheden, wat een negatieve invloed zal hebben op zijn heden en toekomst.

Wat zijn de kenmerken van overbezorgde moeders?

Het belangrijkste kenmerk van overbezorgde moeders is dat ze zich overmatig zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen. Het mag duidelijk zijn dat ze dat niet kwaadaardig doen, maar omgekeerd.

Hun begerigheid om hun kinderen te beschermen maakt dat ze zich zo gedragen. Hun voornaamste doel is te voorkomen dat ze lijden of een situatie meemaken die hen zou kunnen schaden.

Wat er gebeurt is dat dit uiteindelijk een probleem wordt en in plaats van het kind te helpen, schaadt het het nog meer. Overdreven zorgacties scheppen barrières of grenzen om te voorkomen dat je kinderen risico’s nemen, ook al is er buiten deze geen concreet gevaar. Dit beperkt de ontwikkeling van de autonomie van het kind en voedt het zelfbeeld van een onvermogen om met tegenspoed om te gaan.

5 Adviezen voor overbezorgde moeders
Overbescherming ontstaat uit een overdreven zorg voor de veiligheid van kinderen en een gebrek aan vertrouwen in hun vermogen om met tegenspoed om te gaan.

Hoe gedragen overbezorgde moeders zich?

Hieronder bekijken we enkele gedragingen die het handelen van overbezorgde moeders kenmerken:

  • Ze beletten hun kinderen onafhankelijk te zijn en dingen voor hen te doen.
  • Ze rechtvaardigen elke fout die hun kinderen maken.
  • Deze moeders staan hun kinderen niet toe verantwoordelijkheden te verwerven.
  • Ze verwennen hun kinderen overmatig.
  • Ze weigeren hun kinderen deel te laten nemen aan activiteiten of te laten spelen in een natuurlijke omgeving.
  • Ook produceren ze angst, onzekerheid en verwarring bij hun kinderen met hun boodschappen en herinneren hen eraan dat er dingen zijn waartoe ze niet in staat zijn in hun eentje.
  • Ze lossen steeds de problemen op die hun kinderen overkomen, zonder hen toe te staan die zelf op te lossen.

Aanbevelingen voor overbezorgde moeders

Nu je de negatieve eigenschappen van overbezorgdheid kent, leer je hoe je je angsten en onzekerheden kunt overwinnen om je kleintjes geen kwaad te doen.

1. Begrijp dat dit overbeschermende gedrag niet goed is voor jou of je kind

Als je je bewust wordt van de negatieve aspecten van bepaald gedrag, is het gemakkelijker in te zien dat je het niet goed doet en een oplossing voor het probleem te vinden.

2. Ontwikkel hun zelfvertrouwen

De gretigheid om je kinderen te veel te beschermen komt voort uit het wantrouwen, de angst en de onzekerheden die moeders kunnen voelen als hun kinderen de wereld ontdekken.

Het is heel gewoon dat ouders die overbeschermen onder dezelfde stijl zijn opgevoed. Het is dus heel belangrijk om aan je eigen zelfvertrouwen te werken om onzekerheden niet op de kinderen over te dragen.

3. Sta je kinderen toe dingen zelf te doen

Ouders moeten niets doen waartoe kinderen al in staat zijn. Bijvoorbeeld, als ze in staat zijn zichzelf aan te kleden, laat ze het dan zelf doen, zelfs als ze hun hemd binnenstebuiten aantrekken. Als het werk af is, kun je het goed aantrekken.

Het is essentieel om ze autonomie te laten verwerven en te laten doen waar ze aan toe zijn. Logischerwijs zijn dat dingen die bij hun leeftijd passen en waarmee ze zich niet kunnen bezeren.

4. Vertrouwen in hun mogelijkheden

Afhankelijk van hun chronologische leeftijd zijn kinderen tot bepaalde dingen in staat. We moeten op hen vertrouwen, op hun mogelijkheden, en ze laten proberen. Er kunnen dingen fout gaan, maar we moeten hen toestaan fouten te maken. Vermijd zinnen als “dat kun je niet”, “laat mij het maar doen”, en “je doet er te lang over, ik kan het beter doen”.

Beperk je interventies tot toezicht houden op de activiteiten of taken als je kind ze uitvoert en motiveer het om te blijven proberen tot het zijn doel bereikt heeft.

Een kind leert van zijn of haar fouten
Beschermen is goed, overbeschermen is dat niet. Probeer aan je eigen emoties te werken om de ontwikkeling van je kinderen niet te conditioneren en laat ze van hun eigen fouten leren. 

5. Help alleen als het nodig is

Ouders moeten de begeleiders van hun kinderen zijn die hen begeleiden en steunen. Daarom is het belangrijk hen toe te staan hun eigen fouten te maken, zodat ze ervan kunnen leren en onafhankelijk en autonoom worden. Dit leren is de sleutel tot hun welzijn. Geef dus alleen hulp als dat nodig is, maar niet voordat ze erom vragen.

Als je een overbezorgde moeder bent, stel dan een verandering voor

Misschien behoor je niet tot de overbezorgde moeders, maar ken je iemand die dat wel is. In elk geval is het essentieel dat je probeert deze gewoonte zo snel mogelijk te veranderen, voor het welzijn van het kind en zijn naaste omgeving.

Misschien ben je een overbezorgde moeder en heb je niet door dat je je kind onbedoeld schade berokkent. Daarom hopen we dat deze suggesties je kunnen helpen om dit gedrag te verbeteren.

Alles kan veranderd worden, met inspanning, motivatie en verlangen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.