Gevolgen van het slave-grandparent syndroom

Overweldigde families kunnen de grootouders gestrest maken, wat leidt tot ernstige onevenwichtigheden, zowel emotioneel als fysiek. Dit is wat we het slave-grandparent syndroom noemen.
Gevolgen van het slave-grandparent syndroom
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Het slave-grandparent syndroom is een nieuwe ziekte in de 21e eeuw. In feite erkent de Wereldgezondheidorganisatie het als een vorm van misbruik voor de rol van grootouders.

Natuurlijk vinden de meeste grootouders het leuk om te helpen bij het opvoeden en verzorgen van hun kleinkinderen. Ze hebben het gevoel dat ze weer ouders worden, maar ze zijn warmer en aanhankelijker. Naarmate gezinnen echter groeien, raken ze vaak meer gestrest. Kleinkinderen groeien op en dat geldt ook voor hun behoeften. Bovendien moeten verzorgers elke dag meer doen.

Grootouders in de 21e eeuw

Tegenwoordig zijn de familierelaties in onze samenleving veel veranderd. Nog maar een paar decennia geleden was het heel gewoon om grootouder te worden vóór de leeftijd van 50. Tegenwoordig worden mensen veel later ouders. Nu komt het vaker voor dat je op 70-jarige leeftijd pas een grootouder bent.

De relaties van grootouders en kleinkinderen kunnen ongetwijfeld erg van elkaar verschillen. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals relaties met hun kinderen, waar ze wonen, de houding van de kinderen en de cultuur.

In sommige gezinnen kunnen grootouders een belangrijke rol spelen bij het opvoeden van kleinkinderen. Afhankelijk van de familieomstandigheden zijn grootouders soms weinig of vaker nodig.

Opa past op zijn kleinzoon

Als het gaat om incidentele of speciale momenten, zijn er geen grote problemen in het gezinsleven van grootouders. Ze kunnen zich echter erg gestrest voelen als ze constant nodig zijn.

Wat is het slave-grandparent syndroom?

Het slave-grandparent syndroom is een ernstige aandoening die zowel mannen als vrouwen treft die aan een fysieke en emotionele overbelasting worden blootgesteld. Daarom veroorzaakt het ernstige en progressieve onevenwichtigheden, zowel mentaal als in hun lichaam.

Volgens cardioloog Antonio Guijarro komt dit veel voor, vooral bij volwassen vrouwen die huisvrouw zijn. Deze vrouwen hebben een strikt gevoel voor orde, verantwoordelijkheid, waardigheid en bescheidenheid.

Het gevoel van toewijding van grootouders

De psycholoog Encarnación Liñán heeft enkele antwoorden waarom sommige grootouders zich zo betrokken voelen bij deze situatie dat ze het gevoel hebben dat het hun eigen situatie is.

Voor haar zijn hun eigen opvoeding en waarden de belangrijkste reden waarom grootouders zich verantwoordelijk voelen om hun kleinkinderen en familie te blijven ondersteunen. Ze gelooft ook dat het een manier is voor grootouders om zich nuttig te blijven voelen. Grootouders maken zich vaak zorgen dat ze nutteloos zijn.

Gevolgen van het slave-grandparent syndroom: hoe beïnvloedt dit hun gezondheid?

Encarnación Liñán noemt twee soorten gezondheidsproblemen bij grootouders die lijden aan het slave-grandparent syndroom: fysiek en emotioneel.

Het slave-grandparent syndroom
  • Wat de emotionele effecten betreft, voelen grootouders zich over het algemeen slecht. Ze voelen zich angstig als ze een situatie niet aankunnen. Ze voelen zich ook verdrietig en ontmoedigd, veroorzaakt door een gebrek aan motivatie bij zichzelf. Al deze gevoelens maken het alleen maar erger omdat ze zich schuldig voelen dat ze zich ongemakkelijk voelen.

‘Liefde is het grootste geschenk dat de ene generatie aan de andere kan geven.’
–Richard Garnett–

Grootouders, een geweldige steun waar je goed voor moet zorgen

Momenteel zijn er meerdere factoren die deze stresssituatie veroorzaken. Door de economische crisis hebben veel huishoudens grootouders nodig als economische hulpbron.

Daarom zijn grootouders een steun voor veel gezinnen. Terwijl ouders werken, is het veel goedkoper en handiger om de kinderen bij opa en oma achter te laten.

Voor dit alles moet je de balans vinden tussen verantwoordelijkheden en capaciteiten. Vervolgens kun je fysieke en emotionele problemen vermijden die hun gezondheid zeker kunnen schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guijarro, A. (2001). El síndrome de la abuela esclava. Grupo editorial universitario. España: Madrid.
  • Liñán, E. (2003). El síndrome de la abuela esclava. España: www.psicologia-online.com/monografias/4/abuela_esclava.shtml

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.