Afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap

Afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap komt vaak voor en is grotendeels een gevolg van hormonale veranderingen. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap

Laatste update: 20 maart, 2022

Zwangerschap is een fase die vol veranderingen zit die alle aspecten van het leven van een vrouw beïnvloeden. Van het hormonale vlak tot het lichamelijke, psychologische, emotionele en sociale. De nieuwe rol van het dragen van een baby en moeder worden begint langzaam de hoofdrol te spelen. En daarom kun je tijdens de zwangerschap zelfs afwijzing van je partner ervaren.

In die zin is het heel gewoon dat zwangere vrouwen melden dat ze soms niet echt begrijpen wat er met hen gebeurt. Sommigen beschrijven dit stadium zelfs als een achtbaan, waarbij ze in een seconde van euforisch en opgewonden naar boos, onzeker, of overstuur gaan. En ook ervaren veel toekomstige mama’s enige afwijzing van hun partner.

Alvorens in dit onderwerp te duiken, moeten we benadrukken dat dit alles volkomen normaal, gewoon en zelfs te verwachten is tijdens de zwangerschap. Hoewel je het jezelf niet kwalijk moet nemen dat je je zo voelt, is het toch goed om iets meer te weten over wat het allemaal inhoudt. Op die manier kunnen jij en je partner een fijne tijd hebben tijdens de overgang naar het ouderschap.

Wat je in gedachten moet houden over afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap

Afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap kun je verwachten, hoewel het niet altijd gebeurt.

Vaak, als vrouwen de enorme verandering in hun lichaam beginnen op te merken, beseffen ze namelijk dat ze meer voor zichzelf moeten zorgen dan voorheen. Ze kunnen daardoor prikkelbaar worden.

Daar komt nog het ongemak bij van het niet passen in je kleren, moeilijkheden om goed uit te rusten en het onvermogen om eenvoudige taken van het dagelijks leven uit te voeren. Al dit ongemak kan op anderen geprojecteerd worden en er in dit geval toe leiden dat je partner afwijst.

In het algemeen is het een tijdelijke afwijzing, die nauw samenhangt met de hormonale veranderingen van de zwangerschap. Het kan echter tegengegaan worden als de moeder de nodige steun krijgt. Soms moet haar partner haar gewoon even de ruimte geven. Andere keren moet hij haar gezelschap bieden. Je moet de situatie goed lezen en daarbij zijn beide partners betrokken.

Maar behalve de fysiologische kwesties is het ook waar dat zwangerschap andere vroegere conflicten aan het licht brengt die in de relatie kunnen bestaan en die door afwijzing aan het licht kunnen komen. Bijvoorbeeld als de zwangerschap niet door beide partijen gepland of gewenst was.

Anderzijds kunnen sommige problemen in dit stadium overdreven worden. Als er vóór de zwangerschap al financiële problemen waren, is het mogelijk dat de situatie in dit verband schrijnender wordt.

Samengevat, hormonale factoren zijn belangrijk, maar het zijn niet de enige redenen die tot afwijzing van je partner kunnen leiden.

Afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap

Hoe om te gaan met afwijzing van je partner tijdens de zwangerschap

Als jij degene bent die de zwangerschap doormaakt, zijn er enkele zaken waarvan je op de hoogte moet zijn, zodat je kunt proberen ze aan te passen. Neem nota van de volgende punten.

Normaliseer je gevoelens

Het is niet waar dat je gek geworden bent. En het is ook niet waar dat deze emotionele of gevoelige toestand een leven lang zal duren. Het is essentieel dat je werkt aan elk schuldgevoel dat je hebt. Want ook al leer je je emoties te beheersen, je bent niet verantwoordelijk voor wat je voelt.

Probeer bepaalde emoties te verzachten

Bedenk dat deze levensverandering ook je partner betreft. Bedenk dus, ondanks je boosheid of ongemak, dat je je partner misschien kwetst en probeer je manieren te veranderen.

Moedig dialoog en communicatie aan

Dit is een goede oefening om jezelf af te vragen hoe erg sommige dingen zijn of hoe lang ze je al dwarszitten. Dat wil zeggen, probeer sommige feiten te relativeren om te voorkomen dat je steeds ruzie maakt.

Het is bijvoorbeeld één ding om boos te worden omdat je partner zich niet bemoeit met de voorbereidingen voor de komst van de baby. Maar het is iets anders om uit te halen omdat hij op een erg hoge toon spreekt (wat hij altijd al deed).

Afwijzing van je partner: overweeg psychotherapie

Als je je overweldigd voelt, meer terughoudendheid nodig hebt, of als je hier meer last van hebt dan je zou willen, dan kan therapie helpen.

Als je de partner bent van degene die zwanger is, houd dan rekening met de volgende tips:

  • Het is essentieel dat je betrokken raakt bij wat er met je zwangere partner gebeurt, dat je haar vragen stelt en dat je verschillende koppelactiviteiten met haar deelt. Het is bijvoorbeeld goed om informatie te zoeken en op de hoogte te blijven van de veranderingen die in dit stadium optreden om haar beter te begeleiden.
  • Geduld en empathie zijn ook belangrijk. Als er moeilijke dagen zijn, begeleid je partner dan vanuit begrip in plaats van samen met haar te ontploffen. Soms is de eerste impuls om het huis uit te willen en haar alleen te laten. Maar wat ze op die momenten het meest nodig heeft is jouw steun. In het algemeen helpt het je te onthouden dat het niet iets persoonlijks is. Zo kun je beter begrijpen en verdragen wat er gebeurt.
  • Help haar oplossingen voor problemen te vinden in plaats van boos te worden over haar slechte stemmingen. Jij bent de meest stabiele as van de relatie in dit verband.

Voor beide mensen is het versterken van de communicatie van essentieel belang. Jullie beiden kunnen zo eerlijk jullie gevoelens en behoeften uiten. Bovendien helpt het misinterpretaties te voorkomen en verwachtingen aan de werkelijkheid aan te passen.

De zwangerschap is tot slot de beste tijd om te praten over projecten, opvoedingsdoelen en de toekomstplannen van het paar. Zo kun je ook gemeenschappelijke punten ontdekken en verschillen verzoenen vóór de komst van het kind.

Een zwangerschap samen doorstaan is het mooiste wat er is

Zoals alle dingen zal ook dit voorbijgaan

Tijdens de zwangerschap zijn er momenten die met bijzondere opwinding beleefd worden en andere die ons met stress vervullen. Bijvoorbeeld, de nacht voor de tests die aangeven hoe het met de baby gaat, is het gebruikelijk dat angst en vrees naar boven komen.

Het is belangrijk te weten dat de dingen met de tijd tot rust komen en dat, in een oogwenk, de negen maanden voorbij zullen zijn. Daarom is het het beste te proberen kalm te blijven en zorgen op afstand te houden, zodat zowel individueel als als stel van de zwangerschap genoten kan worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vargas, Sonia. (2011). Educación de la inteligencia emocional, social y espiritual de la mujer embarazada. Actualidades Investigativas en Educación, ISSN 1409-4703, Vol. 8, Nº. 1, 2008. 8. 10.15517/aie.v8i1.9310.
  • Oesterheld, F. H., & Pavicevic, Y. (2016). Anticipando la Paternidad: Ella es la que está embarazada. Masculinidades y cambio social, 5(2), 107-133. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5560151

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.