Wat te doen als je kind weigert naar school te gaan?

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw kind niet naar school wil gaan. Het is belangrijk om de redenen te achterhalen om een oplossing te vinden. Hier zijn enkele tips om je kinderen te helpen schoolweigering te overwinnen.
Wat te doen als je kind weigert naar school te gaan?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn kinderen die om de een of andere reden botweg weigeren naar school te gaan. Bovendien is het dit jaar nog ingewikkelder (Engelse link) door alles wat er in de wereld gebeurt. Er zullen kinderen zijn die zich angstig voelen en een afwijzing voelen jegens school. Dus, wat kun je doen als je kind weigert naar school te gaan?

Als dit bij jouw kind het geval is, veroorzaakt deze situatie je zeker stress. En je hebt waarschijnlijk verschillende vragen, zoals wat te doen als hij weigert naar school te gaan, of wat er met je baan zal gebeuren als ze weigeren terug te gaan.

Elk kind is anders en daarom is de manier waarop ze zich verzetten en weigeren om naar school te gaan ook anders. Hier zijn enkele aanbevelingen om je kind te helpen bij het overwinnen van schoolweigering, afhankelijk van hoe ze het uiten.

Hoe help je een kind dat weigert naar school te gaan?

Een vader die zijn vader knuffelt omdat hij niet naar school wil.

Angstcrises voordat je weer naar school gaat

Het eerste wat je moet doen is geduld hebben en met het kind praten om uit te leggen dat ze niet bang hoeven te zijn en dat je ze altijd zult helpen. Als een kind een emotionele crisis heeft, terwijl het gebeurt, zijn er maar weinig dingen die ouders kunnen doen. Daarom zul je moeten wachten tot het voorbij. Probeer dan de situatie uit te leggen met eenvoudige zinnen om jullie beiden te helpen controle te krijgen over wat er gebeurt.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik zie dat je heel zenuwachtig bent om over school te praten. Laten we een pauze nemen en als je je rustig voelt, zullen we erover praten.”

Als alles rustig is en het kind ontvankelijk is, kun je met ze werken aan een aantal copingvaardigheden om ze te helpen die crises te beheersen. Op die manier kunnen jullie praten als ze nerveus zijn.

Als je kind weigert naar school te gaan: huilen en driftbuien

Zoek eerst uit of het huilen echt gaat over terug naar school gaan. Als ze gekalmeerd zijn, bespreek dan samen wat je kunt doen om het voor hen gemakkelijker te maken om terug naar school te gaan.

Als je met je kleintje praat, kun je iets zeggen als: “Wat vind je echt vervelend aan terug naar school te gaan? Praat met mij. Op die manier kunnen we samen een manier vinden om het terug naar school gaan gemakkelijker te maken. Dus vertel me wat je angst veroorzaakt.”

Het is erg belangrijk om duidelijk te maken dat niet naar de les gaan geen optie is, of het gaat om persoonlijke les of online.

Je kind weigert zich ‘s ochtends aan te kleden voor school

Als je kind weigert zich aan te kleden voor school, kun je hem vertellen dat, als dat hun beslissing is, het oké is, ze in hun pyjama mogen gaan. Zeker, als het kind ziet dat het moet gaan, zelfs als het nog in pyjama is, zullen ze zich uiteindelijk aankleden. Ze zullen zich anders in verlegenheid brengen vanwege wat hun klasgenoten zullen zeggen.

Ze willen niet in de auto stappen, de bus nemen of de computer aanzetten (in het geval van online lessen)

Als je op dit punt komt en je haast hebt om naar je werk te gaan omdat je al te laat bent vanwege hun weigering, is het belangrijkste om de controle over de situatie niet te verliezen. En zeg met al het geduld van de wereld dat je er later over zult praten als alles is gekalmeerd.

Als je eenmaal thuis bent, en op een rustigere manier, vraag ze dan wat hen zorgen baart om naar school te gaan. Vraag of ze problemen hebben in de klas. Als je kind toch weigert naar school te gaan, kun je overwegen om samen met de leerkracht een gedragscontract op te stellen waarin de beloningen voor het naar school gaan (in persoon of online – Engelse link) zonder protest worden vastgelegd en wat de consequenties zijn als ze dat niet doen.

Je kind weigert naar school te gaan: geen huiswerk willen maken of zich verplicht voelen om naar de les te gaan

In deze situatie moet je hem vertellen dat het waar is dat je ze niet kunt dwingen om naar school te gaan. Maar dat je ook geen controle hebt over de consequenties die de school zal toepassen met betrekking tot hun keuze om niet te gaan.

Praat dan rustig met ze zodat ze kunnen uitleggen waarom ze hun huiswerk niet willen maken of niet naar de les willen. Laat ze vooral weten dat je hun positie en de reden voor hun houding wilt begrijpen, zodat jullie samen het probleem kunt oplossen.

Een kind dat een schooluniform draagt, zit op de trap van haar huis.

Schoolangst zorgt ervoor dat het kind vastloopt in de gedachte “wat als…”

Als je kind, wanneer hij over school praat, uitdrukkingen gebruikt als “wat als…“, communiceren ze dat ze zich angstig voelen over deze situatie. Als ouder moet je empathisch reageren en die angst verminderen. Op die manier kunnen jullie praten over de reden waarom hij bij die negatieve gedachten blijft stilstaan.

Verander vervolgens hun “wat als” in “wat is…”. Als je kind bijvoorbeeld zegt: “Wat als het kind dat mij pest er is?  kun je reageren met zoiets als: “Wat waar is, is dat je je beste vrienden in je klas hebt.”

Als je kind weigert naar school te gaan…

Weigering om naar school te gaan is niet iets dat ouders alleen kunnen oplossen. Ze moeten namelijk ook de leraar van deze situatie op de hoogte stellen. Op die manier kunnen ze samen een plan van aanpak opstellen voor het kind om naar de klas te gaan en dit op een rustige manier te doen en zonder angst te voelen.

Er zijn duizend redenen waarom een kind kan weigeren naar school te gaan. Het is dus belangrijk om vertrouwen op te bouwen om erachter te komen wat de echte reden is waarom je kind zo onvermurwbaar is om niet te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gonzálvez, C., Inglés, C. J., & García, J. M. (2018). ¡No quiero ir al colegio! Ediciones Pirámide.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.