5 sleutels voor een goede studieruimte thuis

Wil je weten hoe je thuis een goede studieruimte voor je kinderen creëert? Lees dan vooral het artikel verder, want we zullen een aantal tips geven!
5 sleutels voor een goede studieruimte thuis

Laatste update: 25 mei, 2021

Vanwege de start van het nieuwe schooljaar, maar vooral de huidige situatie die we momenteel over de hele wereld ervaren, is het belangrijk dat kinderen een goede studieruimte hebben waar ze huiswerk kunnen maken, kunnen leren en eventueel hun online lessen kunnen volgen.

Volgens deskundigen in de kinder- en jeugdpsychologie van de Gabinete Psicodiagnosis is één van de belangrijkste factoren bij het motiveren van kinderen het bieden van een goede studieruimte. Het moet een rustige omgeving, goed verlicht en geventileerd zijn en zonder afleiding.

Daarnaast zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een goede studieruimte in huis. Wil je weten welke dingen dit zijn? Lees dan verder!

Een kind is aan het leren

5 manieren om thuis een goede studieruimte te maken

1. Kies een goed bureau

Het kiezen van een goed bureau is erg belangrijk bij het creëren van een goede studieruimte. Het moet in verhouding zijn met de lengte van je kind, wat betekent dat de tafel op borsthoogte van je kind moet komen.

Daarnaast moet het breed genoeg zijn, zodat alles wat je kind nodig heeft er op past. Zorg ervoor dat het gemaakt is van duurzaam materiaal, zodat het meerdere jaren meegaat.

2. Zorg voor een ergonomische stoel

Een ander onmisbaar voorwerp in een goede studieruimte is een stoel. We raden aan om een ergonomische stoel te kopen. Zo kan je kind namelijk meerdere uren leren en tegelijkertijd een goede houding aanhouden.

Als je kind snel rusteloos wordt, kun je het beste een stoel met wieltjes vermijden, zodat je kind niet te veel heen en weer gaat.

3. Zorg voor een computer en een goede internetverbinding

Tegenwoordig, in het digitale tijdperk waar we in leven, is een computer een basishulpmiddel voor de academische taken van kinderen. Dit is al helemaal het geval wanneer je kind om de middelbare school zit. Daarom is het belangrijk dat hij of zij in de studieruimte een computer met goede internetverbinding heeft.

Om vermoeide ogen te voorkomen, kun je het beste de computer op het bureau plaatsen met het scherm op armlengte afstand.

4. Zorg voor voldoende opbergruimte voor schoolmateriaal

Elke goede studieruimte moet voldoende planken, laden en dozen hebben om schoolmateriaal in op te bergen. Het gaat hier bijvoorbeeld om boeken, notitieboekjes, notities, potloden, etc. Er is namelijk niets beters voor een kind dan alles binnen handbereik hebben.

5. Decoreer de studieruimte zoals je kind het wil

In principe maak je een studieruimte waarin je kind vele uren zal doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat hij of zij zich prettig en op zijn gemakt voelt. Het is belangrijk dat je kind inspraakt heeft bij de decoratie van de studieruimte, zodat hij of zij het een persoonlijke ruimte kan maken.

Je kind kan bijvoorbeeld de kleur van de meubels en de kleur van de muren kiezen en zijn of haar eigen posters, tekeningen of iets anders motiverends ophangen.

Het belang van het creëren van een goede studieruimte thuis

Het is voor een kind belangrijk dat hij of zij van jongs af aan al goede studiegewoontes aanleert om een goede leerling te worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het hebben van een goede studieruimte thuis.

Deze ruimte kan worden opgesteld in een slaapkamer, de woonkamer, het kantoor of zelfs in de keuken. Zolang de ruimte de nodige materialen heeft om optimaal in te studeren is het goed.

Daarnaast, kun je, als je voldoende ruimte hebt, verschillende plekken in de studieruimte maken; één om te lezen, één voor de computer, één om te knutselen, etc. De grootte van de studieruimte is slechts een secundaire zorg.

Het allerbelangrijkste is dat je kind weet dat het een specifieke plek is waar hij of zij schoolwerk kan doen. Deze studieruimte zal de best mogelijke omstandigheden om dit werk te maken.

Wellicht ook interessant voor jou
Hoe kun je kinderen online beschermen?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Hoe kun je kinderen online beschermen?

Een van de grootste vragen waarmee ouders tegenwoordig worden geconfronteerd, is hoe hun kinderen online te beschermen?' Wij geven je advies hierov...