Zo ga je een telefoonverslaving bij je kind tegen

Ongezond smartphonegebruik kan slapeloosheid, spierpijn, vermoeide ogen en stress veroorzaken en zelfs leiden tot een telefoonverslaving.
Zo ga je een telefoonverslaving bij je kind tegen

Laatste update: 28 september, 2022

Is jouw kind het grootste deel van de dag met zijn of haar mobieltje bezig en wordt het zelfs onrustig als het zijn of haar mobieltje niet kan gebruiken? Dit zijn bekende signalen van ongezond smartphonegebruik. Ongezond smartphonegebruik kan slapeloosheid, spierpijn, vermoeide ogen en stress veroorzaken en zelfs leiden tot een telefoonverslaving. Je kind kan dan echt in de problemen komen.

In dit artikel geven we je een aantal tips om ongezond smartphonegebruik en een telefoonverslaving te voorkomen.

Maak je kind bewust van diens telefoongebruik

Je kind is zich waarschijnlijk niet eens bewust van de tijd dat hij of zij doorbrengt met de telefoon in de hand. De kans dat ze het zelf allemaal wel mee vinden vallen, is groot. Maak je kind daarom bewust van zijn of haar telefoongebruik. Je kunt hem of haar daarvoor een app laten installeren die meet hoeveel tijd het op zijn of haar mobieltje besteedt. Een goed voorbeeld is de app Moment.

Een andere app is Forest. Met deze app wordt je kind als het ware beloond als het van zijn of haar telefoon afblijft. Ieder half uur dat je kind zijn of haar smartphone niet aanraakt groeit er namelijk een boom, net zolang tot er een heel bos is gevormd. Zo ziet je kind wellicht in dat het toch wel heel veel tijd op diens telefoon besteedt. Bespreek ook met je kind wat het allemaal had kunnen doen met de tijd die het nu heeft ‘verspild’ aan zijn of haar smartphone.

Koop een ouderwetse wekker om een telefoonverslaving tegen te gaan

Kinderen gebruiken vaak hun smartphone als wekker. Maar als de wekker op de telefoon afgaat, hebben ze meteen weer een excuus om op hun telefoon te kijken. Koop liever een ouderwetse wekker. Zo kun je voorkomen dat je kind meteen als het wakker is zijn of haar sociale media checkt. Daarnaast heeft je kind direct geen excuus meer om de smartphone ‘s avonds mee naar bed te nemen!

Beheer de schermtijd van de telefoon van je kind om een telefoonverslaving te voorkomen

Kind met mobiele telefoon

Er zijn apps waarmee je de schermtijd van je kind in de gaten kunt houden. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het scherm automatisch wordt uitgeschakeld als je kind zijn of haar schermlimiet heeft bereikt. Een handige app is bijvoorbeeld unGlue. Deze app is alleen beschikbaar voor iOS smartphones, zoals de iPhone SE.

Zorg dat meldingen uitgeschakeld zijn

WhatsApp, spelletjes, sociale media, bij iedere melding krijgt je kind een ‘ping’ te horen. Dit is iedere keer weer een uitnodiging om op de smartphone erbij te pakken. Schakel daarom al bij het installeren van apps alle push-meldingen uit en zet alles op stil. Doe dit ook bij de meldingen die bovenin het scherm verschijnen. Zo krijgt je kind alleen meldingen te zien als het een bepaalde app opent en wordt de verleiding om steeds op zijn of haar telefoon te kijken kleiner.

Telefoon uit of op vliegtuigstand

Spreek met je kind af dat de telefoon uit of op vliegtuigstand gaat als het huiswerk maakt, etenstijd is en als het naar bed gaat. Zo wordt je kind niet afgeleid van zijn of haar werk en is het sociaal in samenzijn met anderen. Je voorkomt zo ook dat je kind te laat gaat slapen en oververmoeid raakt.

Kies voor sim-only met een vaste databundel

Met een sim-only-abonnement kun je overmatig telefoongebruik van je kind voorkomen. Je kunt namelijk bundels kiezen met een bepaald aantal Mb’s en belminuten. Als je kind buiten de bundel gaat wordt het internet vertraagd en kan het niet meer bellen. Je kind kan nog wel gesprekken aannemen en noodnummers bellen. Trager internet kan ervoor zorgen dat je kind niet meer zoveel tijd aan zijn of haar telefoon besteedt. Zoek op sim only voor kind om te ontdekken welk sim-only-abonnement bij je kind past.

Helaas kun je een ongezond smartphonegebruik of een telefoonverslaving nooit helemaal voorkomen. Houd daarom het telefoongebruik van je kind goed in de gaten en onderneem tijdig actie als je merkt dat je kind teveel tijd aan zijn of haar mobieltje besteedt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.