Hoe weet je of je kind klaar is voor een mobiele telefoon?

Om te weten of je kind klaar is voor een mobiele telefoon, moet je kijken naar de rijpheid en verantwoordelijkheid die hij of zij toont. Hier zijn wat tips om je te helpen beslissen.
Hoe weet je of je kind klaar is voor een mobiele telefoon?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 09 november, 2022

Tegenwoordig doordringt technologie ons leven. Dankzij het Internet en technologische apparaten kunnen we communiceren, ons vermaken, informatie inwinnen, studeren en werken. Kinderen, digital natives, zijn opgegroeid in deze omgeving waarin ze zich voelen en redden als vissen in het water. Dit betekent echter nog niet dat ze klaar zijn voor de verantwoordelijkheden en de vrijheid die het bezit van een mobiele telefoon met zich meebrengt.

Daarom willen we je enkele richtlijnen aanreiken om je te helpen bepalen of je kind klaar is voor een mobiele telefoon.

In werkelijkheid hebben kinderen al van jongs af aan toegang tot telefoons. Hun ouders lenen namelijk vaak hun telefoons uit om hen bij allerlei gelegenheden te vermaken. Als ze ouder worden hebben ze vaak laptops voor school. Of iPads, of eBooks, zodat ze al een deel van de voordelen van technologie genieten.

Een eigen mobieltje krijgen betekent echter dat ze de wereld in hun handen zien, en dit kan gevaarlijk zijn en contraproductief als ze niet voldoende voorbereid zijn.

Enkele parameters om rekening mee te houden bij het bepalen of je kind klaar is voor een mobiele telefoon

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bepalen of je kind klaar is voor een mobieltje.

De geschikte leeftijd voor een mobiele telefoon

Het is niet eenvoudig om een geschikte leeftijd te bepalen voor een kind om een eigen smartphone te hebben. Elk kind is namelijk anders. Naar schatting heeft meer dan 60% van de kinderen tussen de 10 en 15 jaar een eigen mobieltje. Dit legt ongetwijfeld druk op ouders die niet zeker weten of het juiste moment gekomen is.

Voor hen kan het bemoedigend zijn te weten dat grote tech-goeroes het gebruik van de toestellen door hun kinderen tot op latere leeftijd hebben beperkt. Bill Gates bijvoorbeeld stond zijn kinderen pas op 14-jarige leeftijd een smartphone toe. Daarom zou het verstandig zijn om te wachten tot minstens 12 jaar, hoewel de beslissing aan elk gezin zelf is.

Hoe weet je of je kind klaar is voor een mobiele telefoon
Helaas worden kinderen steeds vroeger blootgesteld aan schermen en mobieltjes. Dit levert een gewoonte op die ouders kan conditioneren bij het bepalen van het gemak waarmee ze hun eigen mobieltje krijgen.

Voldoende psychologische rijpheid

Wat buiten de leeftijd echt van belang is, is de psychologische rijpheid van het kind. Een goed gebruik van het Internet, de sociale media en mobiele toepassingen hangt ervan af. Wil je bepalen of je kind voldoende rijp is? Kijk dan naar hoe ze de verantwoordelijkheden die ze al hebben op zich nemen en erop reageren.

Maken ze hun huiswerk af zonder dat jij hoeft aan te dringen? Helpen ze mee in huis? Houden ze zich aan de toestemmingen en aankomsttijden die je voor hen bepaalt? Weten ze frustraties te verdragen of hebben ze een driftbui telkens als ze een weigering krijgen? Als ze op deze gebieden onverantwoordelijk en onvolwassen zijn, is hen een mobieltje aanbieden misschien geen goede optie.

Impulsbeheersing en geestelijke gezondheid

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het vermogen van je kind om zijn impulsen te beheersen. Sommige kinderen zijn bijzonder afleidbaar, impulsief en onoplettend (zelfs zonder ADHD), en het hebben van een smartphone kan de situatie alleen maar verergeren. Ze kunnen hun studie of hun sociale leven verwaarlozen omdat ze voortdurend op de telefoon zitten. Ze worden afhankelijk of lokken thuis meerdere conflicten uit wanneer ouders proberen de telefoon een paar uur af te pakken.

Ook angstige kinderen en kinderen met depressieve neigingen of een laag gevoel van eigenwaarde vormen een hogere risicopopulatie als het gaat om het hebben van een mobieltje. Technologie en sociale netwerken kunnen eetstoornissen uitlokken, een broedplaats zijn voor virtueel pesten, of kinderen blootstellen aan informatie die hun veiligheid en humeur kan beïnvloeden.

Dus, voordat je je kind een telefoon aanbiedt, moet je deze problemen zeker aanpakken. Ook met professionele hulp als je dat nodig vindt.

Belangrijke dingen om te overwegen als je beslist of je kind klaar is voor een mobiele telefoon

Als je besloten hebt dat het tijd is om de sprong te wagen, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen bij de overgang.

Bespreek als gezin en bereik een consensus

De beslissing om je kind een mobiele telefoon te geven kan niet lichtvaardig genomen worden, dus is het belangrijk dat ouders en kinderen de voor- en nadelen bespreken en samen het juiste moment kiezen. Je kunt je kind vragen een opstel of PowerPoint presentatie voor te bereiden over zijn redenen om een telefoon te krijgen. Dit zal hem helpen erover na te denken en tegelijk blijk te geven van volwassenheid en betrokkenheid.

Begin met meer basisopties

Als je je nog niet op je gemak voelt bij het idee om je kind een smartphone te geven, kun je beginnen met meer basisopties. Je kunt bijvoorbeeld wat consensuele apps op hun iPad downloaden of ze een smart watch geven of een beperkte mobiele telefoon die geen browser of internettoegang heeft.

Op deze manier kun je met ze communiceren en weten waar ze zijn (via de GPS functie) maar toch hun toegang tot netwerken controleren. Het is ook een goede gelegenheid voor de jongere om verantwoordelijkheid en rijpheid te tonen, en zo over een paar maanden een stapje verder te kunnen gaan.

Stel grenzen en afspraken vast

Je kind een mobieltje geven is niet het einde van de zaak, maar eerder het begin. Vanaf dit punt kunnen conflicten ontstaan door overmatig of ongepast gebruik van de mobiele telefoon of omdat ze niet naar je richtlijnen luisteren. Om deze reden kan het heel positief zijn om een schriftelijke overeenkomst op te stellen.

Daarin worden (in overleg tussen ouders en kinderen) bepaalde grenzen vastgelegd. Grenzen waaraan het kind zich zal moeten houden als het zijn telefoon eenmaal heeft.

Zo kun je bijvoorbeeld bepalen hoeveel uur het toestel dagelijks gebruikt mag worden en dat het mobieltje weg moet blijven bij het slapengaan of tijdens de gezinsmaaltijden. Je kunt ook bepalen dat er systemen voor ouderlijk toezicht gebruikt zullen worden (die het kind niet moet proberen te omzeilen) of dat de ouders hen kunnen vragen op bepaalde tijden de inhoud van hun telefoon te laten zien.

Een kind die verslaafd is aan de telefoon
Afhankelijkheid van en verslaving aan mobiele telefoons behoren tot de dagelijkse realiteit. Daarom is het belangrijk om regels op te stellen voor een passend en gezond gebruik bij kinderen.

Periodiek de situatie opnieuw bekijken is de sleutel tot deze beslissing

Of je nu besluit met een meer eenvoudige optie te beginnen of ervoor kiest de telefoon aan je kind te geven, het is belangrijk de situatie periodiek opnieuw te bekijken. Als je kind verantwoordelijkheid toont en de toestellen goed gebruikt, kunnen ze meer privileges krijgen of de regels van het contract dat je schreef versoepelen.

Anderzijds, als ze hun studie verwaarlozen om op hun mobieltje te zijn, geobsedeerd raken, of hun humeur wordt aangetast, wees dan niet bang om terug te krabbelen. Misschien was je te haastig en was het nog niet het juiste moment. Het is goed om de telefoon weg te halen en later opnieuw te praten. De veiligheid en geestelijke gezondheid van je kind zijn altijd een prioriteit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clement, J., & Miles, M. (2018). Screen schooled: Two veteran teachers expose how technology overuse is making our kids dumber. Black Inc.
  • Instituto Nacional de Estadística (2021) Encuesta sobre Equipamiento y Uso de Tecnologías de Información y Comunicación en los Hogares. Recuperado de: http://aulaticpymes.es/?encuesta-sobre-equipamiento-y-uso-8150

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.