Moeilijk wakker worden: hoe je je kind wakker kunt maken

Het kan een uitdaging zijn om je kind 's morgens wakker te maken. De beste manier is geduldig te zijn, lieve woordjes te zeggen en ze te knuffelen.
Moeilijk wakker worden: hoe je je kind wakker kunt maken
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 19 oktober, 2022

De kinderen ‘s morgens wakker maken kan voor moeders een hele klus zijn. Elke ochtend dat je kind vroeg moet opstaan, of het nu voor school is, voor de crèche, of om bij een familielid te blijven voor je naar je werk vertrekt, is het een uitdaging voor je.  Je kind op een aangename manier wakker maken, zonder klachten of een slecht humeur uit te lokken, is een hele prestatie. Hier is de stap-voor-stap gids over wat te doen als je kind moeilijk wakker wordt.

De meeste kinderen hebben het moeilijk om wakker te worden, vooral als ze ‘s nachts niet genoeg slaap kregen. Daarom is het heel belangrijk om geduldig en liefdevol te zijn. Bovendien zal het creëren van routines en goede gewoonten de kwaliteit van hun slaap verbeteren en hen helpen de volgende ochtend met een goede instelling wakker te worden. Neem nota van deze aanbevelingen!

Waarom is het moeilijk voor kinderen om wakker te worden?

Als het voor volwassenen al vaak moeilijk is om uit bed te komen, dan mag het geen verrassing zijn dat het voor kinderen net zo moeilijk is, zo niet moeilijker, omdat ze veel meer tijd nodig hebben om van slaap naar werkelijkheid te gaan. Een goed ontwaken wordt echter voorafgegaan door een goede rust.

Om dit te bereiken moet je routines instellen die je kind in staat stellen voldoende te slapen. Zo zullen ze de volgende dag meteen en vol goede moed aan de dag beginnen. Aan de andere kant, als ze te lui zijn als ze opstaan, krijgen ze waarschijnlijk niet de slaap die ze nodig hebben.

Volgens de American Academy of Sleep Medicine (AASM – Engelse link) moet een kind tussen 1 en 12 jaar overdag en ‘s nachts 10 tot 14 uur slapen (inclusief dutjes). Daarom is het van essentieel belang dat kleintjes voldoende uren slaap krijgen.

Goede gewoonten om je kind goed te laten slapen

Het toepassen van routines en het inbouwen van gezonde gewoonten (Spaanse link) dragen ertoe bij dat je je kind de volgende dag gemakkelijker wakker kunt maken. Hier zijn enkele tips die je kunt toepassen.

Breng je kind vroeg naar bed

Moeilijk wakker worden

Vroeg naar bed gaan moet een prioriteit zijn voor het hele gezin. Als het kind ziet dat zijn ouders ‘s avonds vroeg naar bed gaan, zal het dat ook doen, en zonder klagen, want het zal dit als een routine aannemen.

Handhaaf dagelijkse routines

Op dezelfde manier zal het hebben van een vaste tijd om wakker te worden, te eten, te dutten, en huiswerk te maken helpen om zowel het slapengaan als het wakker maken van je kind te vergemakkelijken. Leer je kind nachtelijke routines toe te passen zoals de volgende:

  1. Avondeten
  2. Tanden poetsen
  3. Een verhaaltje lezen
  4. Naar bed gaan

Moedig ze ook aan hun schooltas en uniform klaar te leggen, zodat ze ‘s morgens niet zo’n haast hebben.

Beperk het gebruik van mobiele telefoons

Door ‘s avonds mobiele telefoons of tablets te gebruiken, vallen kinderen moeilijk in slaap. De reden is dat de lichtverblinding de activering van melatonine, het slaaphormoon, verhindert. Beperk daarom de tijd die je kind voor schermen doorbrengt in de uren vlak voor het slapengaan.

Koop een wekker

Een wekker voor je kind kopen die hem op een aangename manier wekt, is een heel goede optie om je kind gemakkelijk wakker te maken. Zorg ervoor dat je hem op een afstand plaatst waar ze uit bed moeten om hem uit te zetten. Er zijn veel modellen op de markt, zoals wekkerlampen met radio’s en harmonieuze melodieën om het ontwaken aangenamer te maken.

Een stap-voor-stap gids als je kinderen moeilijk wakker worden

Het is een vergissing om je kind abrupt wakker te maken, en ook om het meer tijd te geven om verder te slapen. Schreeuwen bijvoorbeeld, het licht plotseling aandoen of de lakens weghalen maakt je kind alleen maar prikkelbaarder.

Als je kind moeilijk wakker wordt, kun je hem het beste strelen, knuffelen en lief tegen hem praten. Hier is een stap-voor-stap gids om hem wakker te maken.

1. Streel je kind zachtjes

De beste manier om je kind wakker te maken is door aardig tegen hem te praten en hem zachtjes te strelen. Roep zachtjes en fluister een paar woorden in hun oor om ze meer bereid te maken op te staan en in een beter humeur te brengen. Kinderen hebben kalmte en sereniteit nodig om de dag te beginnen.

Een moeder probeert rustig haar kind wakker te maken
Strelingen en enkele zachte woorden vol liefde zijn de beste manier om je kind ‘s morgens wakker te maken.

2. Vertel hem dat je een verrassing voor hem hebt

De tweede stap om je kind wakker te maken is om aardige woorden tegen hem te spreken. Een goede optie is om ze te vertellen dat je een verrassing voor ze in petto hebt als ze thuiskomen van school. Vertel ze dat je ze een prijs zult geven omdat ze goed hun best doen en vroeg opstaan om naar school te gaan.

3. Herinner ze eraan dat ze een grote dag voor de boeg hebben

Een andere truc die heel nuttig kan zijn is je kind eraan te herinneren dat ze een grote dag voor de boeg hebben. Als er een speciale gebeurtenis op school is, moeten we ze daar aan herinneren, zodat ze meer geneigd zijn op te staan. Praat met ze over dat spel dat ze op school hebben, de balletles die ze leuk vinden, en het heerlijke ontbijt dat je voor ze klaargemaakt hebt en dat in de keuken op ze staat te wachten.

4. Laat licht in de kamer

Een beetje zonlicht in de kamer laten komen zal het kind zich beter laten voelen. Bedenk dat biologische rust gesynchroniseerd wordt met zonlicht, dus dit zal ze helpen gemakkelijker wakker te worden. Je kunt de lamp in de kamer aanzetten, maar niet abrupt. Praat eerst zachtjes tegen ze zoals we al hebben aangegeven.

5. Houd ze in je armen als ze moeilijk wakker worden

Als je kind, na alle mogelijkheden om het wakker te maken toegepast te hebben, nog steeds niet uit bed wil komen, kun je het knuffelen, omhelzen en in je armen houden. Je kunt ze zelfs ‘op de rug’ naar de badkamer brengen om zich te wassen en hun tanden te poetsen. Dit vrolijkt ze niet alleen op, maar brengt ze ook in een goed humeur op het moment zelf.

Over hoe je je kind ‘s morgens wakker kunt maken…

In dit artikel hebben we je een paar hulpmiddelen gegeven die je moet kennen, zodat je kind elke ochtend vredig en op tijd wakker wordt. Je liefde tonen, knuffelen, strelen, aardig tegen hem praten en hem een beschermd gevoel geven, zijn altijd je beste opties om je kleintje vroeg en in een goed humeur te laten ontwaken. Wellicht ook interessant voor jou

De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit

Slaap is een belangrijk deel van de ontwikkeling. In het artikel van vandaag zullen we de gevolgen van onvoldoende slapen in de puberteit bespreken...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.