Je jonge kinderen beter leren kennen met deze 8 vragen

Je jonge kinderen beter leren kennen is de pijler waarop hun toekomst als tieners gebouwd zal worden. Hier zijn enkele vragen om je te helpen.
Je jonge kinderen beter leren kennen met deze 8 vragen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 28 november, 2022

Tijdens hun eerste levensjaren zijn kinderen expressief en open. Daarna groeien ze op en, als ze de pubertijd bereiken, zijn ze veel meer teruggetrokken en is het moeilijker voor ons om ze te bereiken. Daarom is het belangrijk je jonge kinderen beter te leren kennen om in de toekomst een sterke band met goede communicatie te ontwikkelen. Dit zal voorkomen dat ze vreemden worden, zelfs als ze in hetzelfde huis wonen.

Om gesprekken met de kleintjes op gang te brengen, kunnen we enkele vragen gebruiken die onze band met hen bevorderen. Zo leren we ze beter kennen en zullen ze zich niet schamen om ons over hun problemen te vertellen. Het is heel belangrijk dat alle kinderen zich thuis gehoord en verzorgd voelen. Hieronder stellen we een lijst met vragen voor die je kunt gebruiken om je kinderen beter te leren kennen.

Waarom is het belangrijk om je jonge kinderen beter te leren kennen?

Onze kinderen goed leren kennen gaat veel verder dan onze verantwoordelijkheid als ouders. Wat echt belangrijk is, is een diepe band en relatie met hen te hebben, hun doelen en dromen te kennen, maar ook hun angsten en onzekerheden. Dit alles zal ons helpen een solide band te smeden die standhoudt en de tand des tijds zal doorstaan.

Als we bezorgd en geïnteresseerd zijn in wat onze kinderen voelen, willen en denken, zullen we hun emoties valideren, en dit zal hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde versterken. Naar hen luisteren, aandacht aan hen besteden, en met hen praten over hun gedachten en ideeën is een goede bron om hun zwakke en sterke punten te kennen, en hen zo te helpen daar vervolgens beter mee om te gaan.

Een andere reden waarom het belangrijk is je jonge kinderen beter te leren kennen, is om hen te laten zien hoeveel je van hen houdt en hoe belangrijk ze voor je zijn. Dit zal een stevige basis leggen voor een goede relatie met hen als ze opgroeien en de adolescentie bereiken.

Je jonge kinderen beter leren kennen met deze 8 vragen
Praten met je jonge kinderen is de sleutel om ze beter te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen naar hun voorkeuren en interesses, maar ook naar dingen waar ze zich zorgen over maken.

Vragen die je kunnen helpen je jonge kinderen beter te leren kennen

Deze onderstaande vragen kunnen je helpen je jonge kinderen beter te leren kennen en gesprekken met hen aan te moedigen. Op die manier bouw je een sterke band op die blijvend is.

1. Wat vind je het leukst en het minst leuk aan jezelf?

Een manier om te weten te komen hoe je kinderen over zichzelf denken is hen te vragen naar wat ze leuk en minder leuk vinden aan zichzelf. Deze vraag kan hen ook helpen na te denken over hun zwakke en sterke punten. Het kan ook helpen om een idee te krijgen van hoe ze zich voelen en hoe hun gevoel van eigenwaarde is.

2. Welke drie wensen zou je doen als je kon?

Met deze vraag kun je je kinderen beter leren kennen. Want hun wensen zijn een weerspiegeling van hun aspiraties en helpen je hun persoonlijkheid, waarden en prioriteiten in het leven te ontdekken. Je kunt ook vragen naar de wensen die ze zouden hebben voor hun toekomstige leven. Zo kom je te weten hoe het kind zichzelf als volwassene ziet.

3. Wat zijn je doelen voor dit nieuwe schooljaar? Hoe ga je die bereiken?

Deze vraag zal hen aan het denken zetten over wat ze dit nieuwe schooljaar willen bereiken en welke instrumenten en middelen ze daarvoor zullen hebben. Zo kun je hen motiveren en hen helpen die doelen te bereiken.

4. Wat doe je graag voor je plezier?

Deze vraag kan je helpen om erachter te komen welke dingen ze graag voor hun plezier doen. Zo kunnen jullie samen plezier maken. Dit is dus een goede manier om jullie relatie te voeden en jullie band te verbeteren.

5. Wat is je grootste zorg?

Door uit te zoeken waar je kleintje zich het meeste zorgen over maakt, leer je hem of haar ook beter kennen. Ook wegen angsten en zorgen minder zwaar als ze gedeeld worden.

Een moeder en dochter hebben een gesprek
Het onderhouden van een goede dialoog met kinderen vanaf dat ze jong zijn, helpt om in de toekomst, als ze tieners zijn, tot een betere communicatie te komen.

6. Wat vind je het leukst en het minst leuk aan school?

Door te vragen naar school kunnen we echt te weten komen hoe onze kinderen het daar doen en of ze problemen of moeilijkheden hebben. Ook kunnen we vragen of ze vrienden hebben en hoe hun relaties met hun klasgenoten en leraren zijn.

7. Waar schaam je je voor?

Er zijn kinderen die erg verlegen zijn en zich overal voor schamen, terwijl anderen slechts enkele momenten van introversie hebben. Met deze vraag kunnen we precies weten wat de situaties zijn die het kind het meest in verlegenheid brengen en hen helpen die te overwinnen.

8. Waar ben je trots op?

Met deze vraag moeten kinderen nadenken over hun sterke punten, want dankzij die hebben ze die dingen bereikt waar ze trots op zijn. Dit is een manier om hen te helpen hun eigenwaarde te vergroten en voor jou om hen beter te leren kennen.

Over het belang van het beter leren kennen van je jonge kinderen

Zoals je hebt gezien is niet alleen het beter leren kennen van je jonge kinderen belangrijk, maar ook het bevorderen van de communicatie binnen het gezin, dus deze vragen kunnen je daarbij helpen.

Om dit te bereiken is het dus belangrijk om geduldig te zijn, naar hen te luisteren, hen te begrijpen, belangstelling te tonen voor hun leven, en het uiten van hun emoties van jongs af aan aan te moedigen.

Vergeet niet dat een goede dialoog met kinderen de basis legt voor een veilige communicatie met hen in de toekomst als ze tieners zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.