11 films met positieve waarden voor kinderen en tieners

Tijd doorbrengen met onze kinderen is erg belangrijk en een manier om dit te doen is door films te kijken met positieve waarden. Hier zijn een paar suggesties.
11 films met positieve waarden voor kinderen en tieners
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Een van de manieren om een leuke tijd met kinderen te hebben, is door een middag samen films te kijken. En als je besluit films te kijken met positieve waarden voor kinderen en tieners, is dat nog beter!

In dit artikel vind je daarom een lijst met films die positieve waarden hebben voor kinderen en tieners. Deze lijst is ingedeeld op leeftijd. Het is echter natuurlijk aan de ouders om te weten en te kiezen wat voor soort film geschikt is. Ze moeten daarbij rekening houden met het volwassenheidsniveau van hun kind.

Films met positieve waarden voor kinderen en tieners

Kinderen van 3 tot 6 jaar

Inside Out (Binnenstebuiten)

Deze Disney- en Pixar-film is een van onze favorieten voor kinderen van deze leeftijden. Het helpt hen namelijk op een eenvoudige manier te begrijpen wat er met ons gebeurt als we verschillende emoties voelen. Daarnaast straalt het andere positieve waarden uit, zoals vriendschap en inclusie.

Up

Deze film, eveneens van Disney en Pixar, begint met het vertederende maar enigszins tragische verhaal van Ellie en Carl. Een verhaal over liefde, toewijding, niet opgeven bij tegenslag en altijd onze dromen najagen, ook al lijken ze onmogelijk.

Naast het liefdesverhaal is er de vriendschap tussen Carl en de kleine Russel, die ons waarden als vriendschap, kameraadschap en positiviteit geeft.

11 films met positieve waarden voor kinderen en tieners
© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Finding Nemo

Dit is een verhaal waarin een vis verdwaalt en zijn vader erop uit gaat om hem te vinden samen met een andere vis genaamd Dory. Ze gaan op een echt avontuur in de oceaan totdat de vader hem uiteindelijk vindt. Hier leren kinderen onder andere het belang van teamwork om doelen te bereiken. Nogmaals, deze film wordt ons aangeboden door Disney en Pixar.

The Good Dinosaur (De goede dinosaurus)

Om dit deel van onze lijst af te sluiten, hebben we nog een Disney/Pixar-film: het verhaal van Arlo, een dinosaurus die verdwaalt na de dood van zijn vader en worstelt om naar huis terug te keren en elk obstakel dat hij tegenkomt te overwinnen. The Good Dinosaur brengt het gevoel van verbondenheid en liefde voor het gezin over, en hoe belangrijk het is om nooit op te geven, hoe moeilijk de weg ook lijkt.

Films met positieve waarden voor kinderen en tieners

Kinderen van 6 tot 12 jaar

Wonder

In deze vertederende film uit 2017 spelen Julia Roberts, Owen Wilson en de veelgeprezen kindacteur Jacob Tremblay. Tremblay portretteert een jonge jongen genaamd Auggie met het Treacher-Collins-syndroom, dat gezichtsvervormingen en gehoorverlies veroorzaakt.

De film onthult de worsteling waarmee Auggie wordt geconfronteerd als hij voor het eerst in de vijfde klas naar het openbare schoolsysteem gaat. Ook zien we de worsteling van zijn moeder, vader en oudere zus. Dit verhaal over acceptatie, vriendelijkheid en het overwinnen van tegenspoed is er een die jij en je kinderen nooit zullen vergeten.

Mrs. Doubtfire

Deze film behoort ook tot een van onze favorieten. We hebben het opgenomen in deze leeftijdsgroep, maar het kan door alle doelgroepen worden gezien. Het vertelt het verhaal van een vader, Daniel, die moet doen alsof hij een oppas is om bij zijn kinderen te kunnen zijn. Het bezoekregime na zijn scheiding staat hem namelijk niet toe ze te zien zoals hij zou willen.

Mrs. Doubtfire
© Blue Wolf Productions

Het leert ons waarden zoals de liefde van een ouder voor een kind, en de strijd, creativiteit en vindingrijkheid die nodig zijn om te bereiken wat onmogelijk lijkt.

Ian

In dit geval hebben we het over een korte film in plaats van een lange film. Het is echter de moeite waard om in deze lijst op te nemen. Het vertelt namelijk het verhaal van een jong kind Ian, dat een rolstoel gebruikt. Door een gebrek aan ontoegankelijkheid en andere barrières heeft hij moeite om samen met zijn klasgenoten te spelen. Het leert ons waarden als vriendschap en inclusie, ongeacht wie je bent.

Hachi: A dog’s tale

Dit is een mooie en zeer emotionele film die positieve waarden uitstraalt, zoals loyaliteit, liefde, respect voor dieren en natuurlijk hun loyaliteit aan mensen. Het vertelt het verhaal van een hond die elke dag op zijn baasje (gespeeld door Richard Gere) op het treinstation wacht tot zijn baasje overlijdt. De hond blijft echter daar, wachtend tot hij op een dag arriveert.

Adolescenten van 12 tot 13 jaar en ouder

Pay it Forward

Deze film vertelt het verhaal van een jongen, Trevor (Haley Joel Osment), die de wereld een betere plek wil maken en een opdracht voor school bedenkt die bestaat uit het maken van een reeks gunsten. Elke persoon zal vervolgens een andere persoon een gunst moeten bewijzen en deze de ander, enzovoort, achtereenvolgens en op een onbaatzuchtige manier. Waarden als liefde voor anderen, altruïsme en empathie zijn hier aanwezig.

De hoofdpersoon bij het uitleggen van het concept van "Pay It Forward"
© Bel Air Entertainment, Tapestry Films, Pathé

The Chorus

Deze Franse film vertelt het verhaal van een muziekleraar die gaat werken op een internaat voor kinderen met gedragsproblemen. De kinderen vertrouwen de leraar en muziek wordt hun ontsnappingsroute.

Hier vinden we waarden als eenheid, kameraadschap, de waarde van het vragen om vergeving, hoop, en dat we allemaal het recht hebben op een tweede kans.

Forrest Gump

Wie heeft er niet gehoord van Forrest Gump, een van de meest iconische films van Tom Hanks? Een jongen met een handicap die de verschillende stadia van zijn leven doorloopt tot hij volwassen is. Het is een verhaal over het overwinnen van tegenspoed, dat waarden uitstraalt zoals gelijkheid tussen mensen, wie ze ook zijn, vriendelijkheid, voorbij uiterlijkheden kijken, dromen najagen en, natuurlijk, inclusie.

Films met positieve waarden voor kinderen

We hopen dat je geniet van deze lijst met films met positieve waarden voor kinderen en tieners. En naast het samen doorbrengen van leuke middagen, hopen we dat het kijken naar deze films ook helpt om het belang door te geven van de positieve waarden die elk van deze films uitstraalt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.