De passie van kinderen voor dinosaurussen

Vliegtuigen, prinsessen, dieren, eenhoorns... kinderen ondergaan verschillende interesses naarmate ze ouder worden. Een fase die de meeste kinderen doormaken is een obsessie voor dinosaurussen. Ontdek waarom je kind van deze oude wezens houdt.
De passie van kinderen voor dinosaurussen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 02 juli, 2018

Als er iets is wat kinderen hebben, dan is het een passie van kinderen voor dinosaurussen. Veel kinderen bouwen een indrukwekkende verzameling speelgoed op. En als het gaat om dinosaurussen, dan valt er een hele wereld te ontdekken.

Deze oude reptielen waren er in alle soorten, van kleine, woeste roofvogels tot zachtaardige reusachtige herbivoren.

Mensen van alle leeftijden hebben een speciale fascinatie voor het dinosaurustijdperk, maar vooral kinderen.

Deze passie van kinderen voor dinosaurussen wordt vaak aangewakkerd door films en boeken. Hun draakachtige uiterlijk trekt de aandacht van kleintjes en zelfs oudere kinderen zijn niet immuun voor de opwinding van films als Jurassic Park.

Hoewel de wetenschap bepaalde mythen over dinosaurussen heeft ontkracht, blijven deze oude beesten een eigen leven leiden in de verbeelding van kinderen.

In dit artikel zullen we leren waarom dinosaurussen zo fascinerend zijn voor je kind.

De passie van kinderen voor dinosaurussen en de reden erachter

1. Ze dromen ervan net zo sterk te zijn als zij

Dinosaurussen staan ​​bekend als krachtig, woest en bijna onoverwinnelijk. Dit zijn eigenschappen die bijna elk kind zou willen hebben.

Wanneer kinderen de wereld om hen heen beginnen te ontdekken, dan zijn kracht en macht aspecten die ze bewonderen en willen hebben. Ze kijken op naar wezens die weten hoe ze zichzelf moeten verdedigen en proberen ze te imiteren.

Wanneer kinderen spelen en zichzelf in de plaats van een echte dinosaurus zetten, dan experimenteren ze met deze kenmerken en brengen nieuwe facetten van hun persoonlijkheid tot uitdrukking.

Lachend kind met boek

2. Ze zijn geïntrigeerd door het mysterie van hun verdwijning

De passie van kinderen voor dinosaurussen heeft ook te maken met hun plotselinge en mysterieuze uitsterven.

Dit is een fenomeen dat nog steeds mensen van alle leeftijden intrigeert en een wetenschappelijk debat stimuleert. Voor kinderen zijn deze grote vragen fascinerend.

Dit plaatst dinosaurussen in dezelfde categorie als mythische wezens. Ze zijn als personages uit een sciencefiction verhaal. Ze zijn niet helemaal echt, zoals een wolf of een olifant, maar ze zijn ook niet denkbeeldig, zoals een draak.

Dinosaurussen hebben een geheel eigen rol in de verbeelding van een kind. Het zijn wezens die ooit bestaan hebben, maar er niet meer zijn.

3. Ze zijn er trots op een expert te zijn

Je hebt misschien het verhaal gehoord van het Natural History Museum in Londen, dat een verwisseling van de informatie over een van de tentoongestelde exemplaren toegegeven heeft – dit alles dankzij een 10-jarige jongen.

Het kind bezocht het museum met zijn familie en zag een fout in de naam van een van de dinosaurussen. Hij vertelde een museumbegeleider over de fout en na het controleren van hun bronnen, erkenden zij hun fout.

Stel je voor hoe trots kinderen zijn als ze in staat zijn indruk te maken op hun ouders door de lange, gecompliceerde namen van dinosaurussoorten te vertellen. Ze kennen elke dinosaurus bij naam en verzamelen boeken en beeldjes.

Jonge dinosaurusfans kijken met aandacht elke documentaire over het leven van hun favoriete wezens.

De kennis van je kind zal je vaak verrassen. De voldoening om een ​​expert te zijn, moedigt kinderen aan om nog meer te weten te komen over de wereld van dinosaurussen.

4. Ze zijn een verbinding met het verleden

Dinosaurussen vertegenwoordigen het verre verleden. Een tijd ver voor mama, papa en de grootouders, zo lang geleden dat het je heel moeilijk voor te stellen is.

Kinderen zijn nieuwsgierig naar de oorsprong van de wereld waar ze in leven. Hoe zag de aarde eruit? Wie waren de eerste mensen?

De passie van kinderen voor dinosaurussen helpt hen ook te begrijpen dat deze beesten tot een wereld ver buiten hun familie en omgeving behoren. Dit is iets positiefs en stimulerend voor een jonge geest.

Kinderhand op de afdruk van een dinosauruspoot

5. Ze zijn niet eng

De passie van kinderen voor dinosaurussen is ook te danken aan het feit dat ze niet langer bestaan. Deze gigantische hagedissen heersten over de aarde lang voordat er mensen kwamen. Dit maakt ze eigenlijk niet-bedreigend.

Het feit dat deze angstaanjagende wezens onze planeet nu niet meer delen, is zeer geruststellend voor kinderen. Kinderen weten dat deze monsters uit het verleden niet ineens kunnen verschijnen en hen aanvallen, hoe woest ze ook waren in hun eigen tijd.

Houd er ten slotte rekening mee dat kinderen de neiging hebben om door fasen te gaan. Kijk maar naar het speelgoed van hun laatste verjaardag dat ze al opzij hebben gelegd. Dus de verslaving van je kind aan alles wat met dinosaurussen te maken heeft, zal waarschijnlijk niet blijvend zijn.

Maar zelfs als de passie van je kind voor dinosaurussen tijdelijk is, dan kan het voor jullie allebei heel leuk zijn.

Leren over dinosaurussen is een kans voor kinderen om de wereld te verkennen, hun creativiteit te voeden, nieuwe kennis op te doen en belangstelling voor wetenschap te wekken.

En wie weet – misschien heb je een ontluikende paleontoloog in de familie! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.