10 citaten uit 'Het oneindige verhaal'

10 citaten uit 'Het oneindige verhaal'
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 juni, 2018

‘Het oneindige verhaal’ werd in 1979 geschreven door de Duitse schrijver Michael Ende. Het is een geweldig fantasieboek dat een ongeëvenaard succes had en later verfilmd werd (The Neverending Story) en geanimeerd.

De hoofdpersoon van ‘Het oneindige verhaal’ is Bastiaan. Hij wordt op school gepest totdat hij onverwachts toevlucht vind in een antiekwinkel.

De antiquair was een magisch boek aan het lezen, dat Bastiaan steelt en waardoor hij in een fantasiewereld terecht komt.

Door middel van deze fantasieën bevestigt ‘Het oneindige verhaal’ dat je moet leren en bovendien in jezelf moet geloven om je doelen te bereiken.

10 citaten voor kinderen uit ‘Het oneindige verhaal’

 1. Fantásië is de wereld van menselijke fantasieën. Elk deel, elk wezen is een droom of wens van de mensheid. Het kent daarom geen grenzen.
 2. “Ik vraag me af,” zei hij tegen zichzelf, “wat staat er in a boek als het dicht is? Ik weet dat het vol met letters is geprint op het papier, maar toch, er moet iets gebeuren, want als ik het open doe, is er een heel verhaal met mensen die ik nog niet ken en allerlei avonturen, daden en gevechten.”
  'Het oneindige verhaal'
 3. Ieder echt verhaal is een oneindig verhaal.
 4. Menselijke passies zijn mysterieus, zowel bij kinderen als volwassenen. Degenen die ze hebben, kunnen het niet uitleggen, en degenen die ze niet kennen, snappen het helemaal niet.
 5. Soms vragen we onszelf af of wat we in onze spiegel kunnen zien hetzelfde is als wat we in een andere spiegel kunnen zien.
 6. Als je menselijke wezens de baas wilt zijn, is er geen beter instrument dan leugens. Want, weet je, mensen leven volgens overtuigingen. En overtuigingen kunnen gemanipuleerd worden. De kracht om overtuigingen te manipuleren is het enige dat telt.
 7. Soms vragen we onszelf af waarom de fantasie sterft? Omdat hoop sterft bij mensen, en soms vergeten ze zelfs hun dromen.
 8. Ze schudden elkaar de hand zonder het te weten, en luisterden naar elkaar zonder het te weten. Alles gebeurde in stilte, omdat ze allebei wisten wat ze voor de ander voelden. Het was niets anders dan het geluk van een vriend gevonden hebben.
 9. In zijn dromen voelde hij dat hij de sterkste was, de beste en de slimste. Die wensen waren al vervuld. Al wat hij nu wilde was om lief te hebben.
 10. Het is belangrijk om het pad van je wensen te volgen. Ook al is het gecompliceerd, het lijkt niet moeilijk. Het is de gevaarlijkste van alle wegen.

Feiten en weetjes

‘Het oneindige verhaal’ is in twee delen verdeeld. In het eerste deel begint Bastiaan het boek te lezen en wordt hij geïntroduceerd aan de avonturen van de Groenhuid Atréjoe, de bode die gestuurd werd door de Kleine Keizerin om Fantásië te redden.

In het tweede deel van het boek bevindt Bastiaan zich in Fantásië en heeft hij bovennatuurlijke krachten. Hij besluit om door het land dat hij heeft gered te gaan reizen. Hij probeert onder andere Kleine Keizer te worden. Uiteindelijk moet hij van wens naar wens gaan om zijn diepste verlangen te vinden.

'Het oneindige verhaal' en de Kleine Keiezerin

Tijdens zijn avonturen verliest hij steeds meer van zijn herinneringen aan de echte wereld, totdat hij zelfs zijn eigen naam vergeet: Bastiaan Balthazar Boeckx.

Het eerste deel van het boek wordt beschouwt als het beste deel.

De schrijver Michael Ende schreef het verhaal voor kinderen en jong volwassenen. Het boek kan verschillende dingen betekenen tijdens verschillende fasen in het leven.

Als kinderen volwassen worden, kunnen ze het boek nog een keer lezen en alle passages met een ander perspectief bekijken.

Literatuur en leugens zijn van hetzelfde gemaakt: fictie. Deze substantie kan een medicijn zijn of een gif, afhankelijk van in wiens handen het valt.

-Michael Ende-

‘Het oneindige verhaal’ is een boek dat de lezer veel emoties laat voelen. Van tijd tot tijd willen we allemaal wel terug naar onze jeugd gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ende, M. (ed. 2016). La historia interminable. Alfaguara.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.