Wat is het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden?

Het uitlijnen van tanden en kiezen, het corrigeren van schadelijke mondgewoonten en het oplossen van beetproblemen zijn mogelijk met het Myobrace® systeem. Deze behandeling kan worden toegepast bij jonge kinderen om te profiteren van de groeifase. We vertellen je er uitgebreid over.
Wat is het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 16 juli, 2023

Als kinderen disfunctionele mondgewoonten hebben, wordt de ontwikkeling van hun mond en gezicht beïnvloed. Het Myobrace® systeem is een orthodontische optie die effectief is in het uitlijnen van tanden en kiezen vanaf jonge leeftijd.

Kaakmisvormingen, malocclusies of crowding zijn vaak het gevolg van kindergewoonten die de juiste ontwikkeling van de structuren van de mond verhinderen. Het corrigeren van deze schadelijke gewoonten bevordert dus een harmonieuze orofaciale groei.

Lees verder om erachter te komen hoe het werkt, wat de voordelen zijn en wanneer het wordt aanbevolen.

Wat is het Myobrace ® systeem voor het uitlijnen van tanden

Het Myobrace® systeem is een preventieve behandeling die inwerkt op de oorzaken die leiden tot malocclusies. Het wordt vooral tijdens de kindertijd gebruikt om de juiste groei van de kaken te bevorderen.

Het bestaat uit een serie uitneembare apparaten die dagelijks gedurende 1 of 2 uur in de mond worden aangebracht en vervolgens ‘s nachts, terwijl het kind slaapt.

Met behulp van deze apparaten is het mogelijk schadelijke mondgewoonten te corrigeren (Engelse link) en lichte krachten uit te oefenen die de juiste groei van de kaken stimuleren. Door dit soort procedures tijdens de kindertijd toe te passen, wordt vaak voorkomen dat in de toekomst een beugel of andere complexere orthodontische behandelingen nodig zijn.

Het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden
Het Myobrace® systeem bevordert de natuurlijke ontwikkeling van de mondstructuren en de juiste uitlijning van de tanden.

Wat doet het Myobrace® systeem om de tanden uit te lijnen?

Het Myobrace® systeem helpt de botten zich goed te ontwikkelen, verbetert de relatie tussen de bogen en laat de tanden op een natuurlijke manier uitlijnen. De therapie zoekt het evenwicht van de orofaciale musculatuur, vormt de kaken, en corrigeert de functionele problemen die misstanden in de beet veroorzaken.

Dit zijn enkele van de doelen die worden nagestreefd bij het gebruik van dit preventieve orthodontische systeem:

 • Het corrigeren van disfunctionele mondgewoonten: met het Myobrace® systeem wordt kinderen geleerd (Engelse link) goed te slikken, door de neus te ademen, de lippen op elkaar te houden en de tong op het gehemelte te laten rusten.
 • Bevordering van de juiste ontwikkeling van de kaken: de kaken worden verbreed en gestimuleerd. Hierdoor groeien de botten naar hun juiste grootte.
 • Uitlijnen van de tanden: de juiste ontwikkeling van de kaken geeft de tanden de ruimte die ze nodig hebben om zich op natuurlijke wijze te plaatsen.
 • Bijdragen aan de harmonieuze ontwikkeling van het gezicht.
 • Het verbeteren van de mond- en algemene gezondheid van de patiënt.

Wanneer is het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden geïndiceerd?

Het Myobrace ® systeem is nuttig voor het uitlijnen van de tanden van kinderen die disfunctionele gewoonten vertonen die gepaard gaan met malocclusies. Het voordeel van deze techniek is dat ermee kan worden begonnen zodra het probleem is vastgesteld. Bovendien zijn de resultaten effectiever als ze voor de leeftijd van 12 jaar worden gebruikt.

Dit type apparaat is geïndiceerd bij kinderen met schadelijke gewoonten die hen predisponeren voor malocclusies, zoals de volgende:

 • Mondademhaling.
 • Atypisch slikken.
 • Met de tong persen of stoten.
 • Zuigen van lippen of vingers.
 • Matige beetproblemen en overbeet.
 • Crowding en gebrek aan ruimte.

Voordelen van het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden

Met het Myobrace® systeem kun je al op jonge leeftijd beginnen met de behandeling van beetproblemen. Deze vroege aanpak maakt gebruik van de fase van botgroei en corrigeert schadelijke gewoonten, wat de juiste ontwikkeling van de kaken bevordert.

Daarnaast heeft dit type apparaat de volgende voordelen:

 • Snelheid: het is mogelijk om in korte tijd grote veranderingen te bereiken. Beginnen met de behandeling van het probleem voordat het geïnstalleerd is, versnelt de oplossing.
 • Gemak: de spalken zijn uitneembaar, waardoor het kind ze uit de mond kan halen om normaal te eten, te praten en zichzelf schoon te maken.
 • Hygiëne: als de spalkjes verwijderd zijn, kan het kind ze ontsmetten en tegelijkertijd poetsen, spoelen en flossen zoals gewoonlijk. Dit voorkomt de ophoping van bacteriële plaque en houdt de mond gezond.
 • Esthetiek: de spalkjes zijn niet erg zichtbaar en kunnen onopgemerkt blijven als ze gebruikt worden. Bovendien draagt het kind ze maar een paar uur per dag.
 • Weinig invasief: de eenvoud van de spalken vermijdt het ongemak dat wordt veroorzaakt door klassieke toestelsystemen, zoals de ophoping van bacteriële plaque, het risico op gaatjes, gingivitis en slijmvliesletsels.
 • Economisch: het Myobrace® systeem biedt een adequate kosten-batenverhouding. Conventionele hulpmiddelen zijn namelijk duur en het duurt meerdere jaren om de verwachte resultaten te bereiken.
 • Voorspelbare resultaten: er wordt een speciale technologie gebruikt om de spalken van het Myobrace® systeem te maken, waardoor de veranderingen die tijdens de behandeling bij het kind zullen optreden te voorzien zijn.
Een hulpmiddel om de tanden uit te lijnen
Het kind moet het apparaat tussen 1 en 2 uur per dag dragen en de hele nacht tijdens het slapen. De behandeling wordt in fasen uitgevoerd.

De fasen van de behandeling met het Myobrace® systeem voor het uitlijnen van tanden en kiezen

Tijdens de behandeling met het Myobrace® systeem moet het kind elke dag een apparaat dragen gedurende één of twee uur overdag en de hele nacht tijdens het slapen. Het therapeutische proces is verdeeld in de volgende fasen.

1. De correctie van schadelijke gewoonten

In deze eerste fase wordt de patiënt geleerd de mondfuncties correct uit te oefenen om de schadelijke gewoonten te corrigeren. Hiervoor wordt een flexibel siliconenapparaat gebruikt dat zich aanpast aan de tandboog.

Het kind leert door de neus te ademen in plaats van door de mond en goed te slikken. Ook oefenen ze de tong tegen het gehemelte te plaatsen als ze rusten en de lippen op elkaar te houden als ze niet eten of praten.

2. Tandboogontwikkeling

Soms is het stimuleren van de kaakontwikkeling nodig. Als de tandbogen verbreed kunnen worden, is er voldoende ruimte voor de tanden en de tong om goed te staan. Om deze kaakgroeistimulans tijdens de behandeling toe te voegen, wordt een extra structuur aan het siliconenapparaat toegevoegd.

3. Tanduitlijning

Als de eruptie van de definitieve tanden is voltooid, kan het nodig zijn het Myobrace® systeem te gebruiken om de tanden uit te lijnen. Het doel is dat de nieuwe elementen een correcte positie in de boog hebben en dat de glimlach harmonieus en functioneel is.

Het gebruik van de spalkjes in dit stadium is essentieel om de verwachte resultaten te verkrijgen. Als er geen commitment is voor de behandeling of als de behoeften van de patiënt het rechtvaardigen, kan de uiteindelijke uitlijning worden gedaan met behulp van een beugel.

4. Retentie

Retentie is de laatste fase van de behandeling met Myobrace®. Het is bedoeld om de bereikte resultaten te behouden en goede mondgewoonten te ondersteunen om terugval te voorkomen. In deze fase worden daarom gedurende enige tijd stevige retainers gebruikt.

Hoe eerder, hoe beter

Het feit dat kinderen orthodontie nodig hebben, kan angst of zorgen bij de ouders oproepen. Uitstel van de ingreep kan de situatie verergeren en onomkeerbare schade veroorzaken aan de mond en het gezicht van kleintjes.

Door beetproblemen vroeg aan te pakken bereik je betere resultaten en tegelijkertijd zullen de procedures comfortabeler en sneller verlopen.

Vergeet tot slot niet je kind regelmatig mee te nemen naar een kindertandarts. Tijdens regelmatige controles is het mogelijk om problemen in de mond op te sporen en er de beste oplossing voor te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • da Cunha Busquet, P., de Jesus Portelinha, D., da Costa, M. L., & de Paula, V. D. A. C. (2021). How the myobrace appliance works: Advantages and disadvantages. Journal of Dental Problems and Solutions8(1), 019-023.
 • Achmad, H., & Auliya, N. (2021). Management of Malocclusion in Children Using Myobrace Appliance: A Systematic Review. Annals of the Romanian Society for Cell Biology, 2120-2136.
 • Kizi, G., Ventura, I., Barata, R., Ribas, D., & Castaño Sequeir, A. (2017, June). Early treatment of a class III malocclusion with the myobrace system: clinical case. In 2nd International Congress of CiiEM-Translational Research and Innovation in Human and Health Science.
 • Ferreira, F. G. (2017). Novel Approaches for Class II Malocclusion Treatment using Myofunctional Orthodontics Therapy: A Systematic Review. Int. J. Dent. Oral. Sci4, 503-507.
 • Anastasi, G., & Dinnella, A. (2014). Myobrace System: A no-braces approach to malocclusion and a myofunctional therapy device.
 • Nery, S. S., de Araujo, P. X., Alves, M. J. M., de Araujo, E. X., & Sobreiro, M. A. F. (2022). Ortodontia Miofuncional-Sistema Myobrace® relato de caso clínico. Brazilian Journal of Health Review5(4), 12147-12161.
 • Elnaili, S. A., Bushwigeer, S. S., & Alzway, A. A. (2019). Myobrace as an alternative to conventional orthodontics treatment.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.