Waarom haalt je kind slechte cijfers en hoe kan je helpen?

Als je een ouder bent, dan is een van de dingen die je misschien zorgen baren, de reden waarom je kind slechte cijfers haalt. Vandaag bespreken we mogelijke redenen en stellen we manieren voor waarop je hen kunt helpen om hun prestaties te verbeteren.
Waarom haalt je kind slechte cijfers en hoe kan je helpen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Waarom haalt mijn kind slechte cijfers? Dit is een van de vragen die wij, ouders, onszelf stellen als we geconfronteerd worden met het falen van onze kinderen op school.

Vaak weten we niet hoe we ermee om moeten gaan. Allereerst moet je de echte reden achter hun prestaties achterhalen. Meestal zijn ze niet het resultaat van luiheid, omdat kinderen het goed willen doen, maar dat niet kunnen.

Soms voelen kleintjes zich vanwege hun cijfers ondergewaardeerd. Ze denken dat de liefde van hun ouders van hun academische succes afhangt. Het is daarom belangrijk om ze te laten weten dat onze liefde voor hen onvoorwaardelijk is, ongeacht hun cijfers.

Waarom haalt je kind slechte cijfers?

Jongen moet huiswerk doen

Het eerste dat we moeten doen, is uitsluiten dat de slechte cijfers van onze kinderen aan dyslexie of dysorthografie te wijten zijn. In deze gevallen heeft je kind speciale aandacht nodig.

In een aantal gevallen willen kinderen natuurlijk gewoon geen moeite doen. Ja, soms kan luiheid een factor zijn waarmee we rekening moeten houden. Het is echter niet vaak de oorzaak van slechte cijfers. Enkele van de meest voorkomende ‘vijanden’ van succes op school kunnen de volgende zijn:

  • Intellectueel vroegrijpheid
  • Scheidingsangst
  • Onvermogen om hun emoties goed te beheersen, vooral als ze denken dat ze de hele tijd moeten slagen.

Haalt je kind slechte cijfers: opvoeden door inspanning

Kinderen met een hoge intelligentie of die als het om het verwerven van kennis gaat vroegrijp zijn, hebben een groot vermogen om te begrijpen wat ze lezen. Ze kunnen dit met heel weinig moeite doen. Er is echter een probleem: leren is niet hetzelfde als begrijpen.

Leren vereist inspanning, begrip is gemakkelijker. Deze vroegrijpe kinderen doen meestal geen moeite. Ze volgen eerder de wet van minimale inspanning. Hier is het belangrijk om dit gebrek aan inspanning beetje bij beetje te corrigeren, niet alleen bij schooltaken, maar ook bij sport of andere taken.

Hoe kan ik je helpen?

Een kind dat qua inspanning geen opleiding heeft genoten, kan intellectueel zeer begaafd zijn, maar zal resultaten behalen die niet met hun intelligentie in overeenstemming zijn. Uiteindelijk worden ze depressief en sluiten ze zich voor studies af.

Wat je moet doen, is in het begin een beperkte inspanning vragen en je kind motiveren. Bied ze een soort beloning aan nadat je bepaalde inspanningen en resultaten hebt opgemerkt. Deze beloningen hoeven niet materieel te zijn. Het kan eerder een uitje naar de film zijn, een middag op het platteland, enz.

Je kind haalt slechte cijfers vanwege verlatingsangst

Dit gebeurt meestal op jonge leeftijd, wanneer kinderen de scheiding van hun moeder als iets traumatisch ervaren. Situaties die aan verlatingsangst bij kinderen kunnen bijdragen zijn:

  • De geboorte van een broertje of zusje
  • Abrupt stoppen met spenen
  • Afwezigheid van de moeder tussen de leeftijd van 18 maanden en 2 jaar…

Kinderen met verlatingsangst problemen ervaren, wanneer ze zonder hun moeder op school zitten, blijvende nood. Deze angst verlamt hun cognitief functioneren en ze kunnen de klas niet volgen en ze begrijpen wat ze op basis van hun intellectuele capaciteit zouden moeten begrijpen.

Wat kan ik doen?

Als je kind zich in deze situatie bevindt, dan moet je de hulp van een therapeut inroepen die in dit soort problemen gespecialiseerd is. Op die manier kan je kleintje uit deze intellectuele blokkade komen en de normaliteit herwinnen.

Het gaat niet alleen om succes, maar om je best doen

Kind haalt slechte cijfers

We hebben allemaal de behoefte om ons succesvol te voelen in wat we doen, maar soms wordt dit verlangen voor kinderen en een aantal ouders alomvattend.

Het is dan wanneer succes een verplichting wordt en kinderen last hebben van angst en buitensporige spanning om succes in hun cijfers te behalen. En als dit niet gebeurt en ze niet de cijfers halen die ze verwachtten, dan verliezen ze hun zelfvertrouwen en voelen ze zich ontevreden. Dit kan op zijn beurt tot depressie leiden.

Wat gebeurt er echter als ze depressief worden? Het is duidelijk dat het precies het tegenovergestelde is van wat we willen: hun cijfers worden eerder slechter dan beter.

Hoe kan ik dat oplossen?

Vraag je kinderen om met tests en oefeningen hun best te doen en concentreer je niet op de resultaten. Vestig in plaats daarvan je aandacht op hun inspanningen om het zo goed mogelijk te doen.

We hopen dat deze informatie helpt bij het beantwoorden van de vraag die veel ouders zichzelf stellen en dat je kind afscheid van zijn slechte cijfers kan nemen. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van een routine voor school
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van een routine voor school

Je dag beginnen met een routine voor school is een goede manier om ervoor te zorgen dat je kinderen een goede schooldag tegemoet gaan.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.