Verlatingsangst bij kinderen en wat je eraan kan doen

Verlatingsangst bij kinderen is heel gewoon en je zou zelfs kunnen zeggen 'verplicht'. Het is een extreme gehechtheid aan de moeder. Het kan voorkomen dat kinderen relaties aangaan met andere kinderen of activiteiten ondernemen met andere familieleden.
Verlatingsangst bij kinderen en wat je eraan kan doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Verlatingsangst bij kinderen kan moeilijk zijn, maar je moet op een manier handelen die je kinderen aanmoedigt om met andere mensen om te gaan. In dit artikel zullen we je meer vertellen over dit gedrag.

Het alleen met hun moeder willen zijn kan kostbaar zijn, maar ook een probleem. Dit is vooral moeilijk wanneer een moeder haar dagelijkse routine weer op moet pakken.

Wat is verlatingsangst bij kinderen?

Verlatingsangst kan voorkomen wanneer kinderen te gehecht zijn aan hun moeder.

Dit gedrag gaat gepaard met huilen, driftbuien en het weigeren om bij andere mensen te blijven. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze niet willen dat hun moeder zelfs maar voor een paar minuten weg is.

Als ze klein zijn, willen ze gewoon in de armen van hun moeder zijn. Als ze wat ouder zijn, dan zullen ze ‘mama’ zeggen voordat ze iets anders zeggen. Later, zelfs als ze nog ouder zijn, dan zullen daar “Ik wil naar mama” aan toevoegen.

Deze extreme gehechtheid en constant klagen kan problemen veroorzaken. De moeder moet zich namelijk 100% bewust zijn van haar kinderen en niemand anders kan iets voor ze doen.

Het klopt dat baby’s voor alles hun moeder nodig hebben. Zij is de belangrijkste zorgverlener, zowel wat voedsel betreft als de verzorging. Dan is het dus normaal dat ze hun moeder boven andere familieleden en vrienden kiezen.

Naarmate kinderen echter ouder worden, dan kunnen ook ooms, grootouders en broers en zussen helpen. Bijvoorbeeld:

  • Luiers verschonen
  • Ze in bad doen
  • Ze in bed leggen
  • Met ze spelen

Wat gebeurt er als de moeder al deze dingen moet doen omdat ze anders wanhopig gaan zitten huilen? Dat is wanneer we moeten praten over verlatingsangst.

Het is een extreme gehechtheid. Het kan ook voorkomen dat kinderen veranderingen willen ondergaan waardoor ze onafhankelijker kunnen worden.

Oorzaken en symptomen van verlatingsangst

Oorzaken en symptomen van verlatingsangst

Veel mensen denken dat verlatingsangst bij kinderen te wijten is aan het feit dat de moeder zichzelf niet ‘losmaakt’. Ze zeggen dat de moeder niet heeft toegestaan dat de vader voldoende voor de kinderen kon zorgen.

Dat is echter niet het geval. Er zijn veel andere factoren, zoals:

1. Angst om te leren

Telkens wanneer het kind iets belangrijks leert, ervaart hij frustratie, zoals bij het alleen lopen of praten. Hij wil bij zijn moeder zijn, die hem kalmeert en hem een veilig gevoel geeft.

2. Erkenning van de omgeving

Tot de leeftijd van 10 maanden oud zijn kinderen zich niet bewust van wat er om hen heen gebeurt. Ze herkennen echter bekende mensen. Wanneer kinderen zien dat ze weggaan, dan gaan ze huilen omdat ze denken dat ze niet terug zullen komen.

3. Grote veranderingen

We hebben het niet alleen over interne veranderingen, maar ook over veranderingen in het dagelijks leven. Sommige hiervan kunnen zijn:

  • Beginnen met dagopvang
  • Verhuizen
  • Op reis gaan
  • De dood van een familielid

Dit zijn allemaal redenen waarom kinderen zich onzeker voelen.

Verlatingsangst is een extreme gehechtheid. Het kan voorkomen dat kinderen veranderingen willen ondergaan waardoor ze onafhankelijker kunnen worden.

4. Oedipuscomplex

Verlatingsangst richting de moeder houdt ook verband met wat de psychologie het ‘Oedipuscomplex’ noemt. Deze Freudiaanse theorie stelt dat het kind verliefd is op zijn moeder. Hij beschouwt zijn vader als een vijand.

In het geval van meisjes is het het Elektracomplex waarbij ze haar vader verafgoodt en voortdurend in conflict is met haar moeder.

Hoe herken je verlatingsangst bij kinderen?

Hoe herken je verlatingsangst bij kinderen

Hoe kun je weten of je kind verlatingsangst heeft? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. De gewoonten en het gedrag zijn meestal volhardend en onmiddellijk. Het kind:

  • Roept om de twee minuten zijn moeder en gaat ‘s nachts huilen.
  • Wil alleen maar dat mama hem eten geeft, aankleed, met hem speelt en hem in bed legt.
  • Huilt als hij zijn moeder niet ziet.
  • Hangt aan zijn moeders armen of benen wanneer ze iets anders doet. Als ze bijvoorbeeld probeert te koken of te werken.
  • Wil geen interactie hebben met andere kinderen als zijn moeder niet meespeelt.
  • Vertoont overdreven jaloezie als je met een ander kind bezig bent.

Is het mogelijk om verlatingsangst bij kinderen terug te draaien? Het eerste dat je moet weten, is wat hij met zijn houding probeert te bereiken. In de meeste gevallen is het iets van voorbijgaande aard, dat je kunt overwinnen door geduldig te zijn.

Denk er aan dat jij uiteindelijk degene bent die beslist hoe de dingen in jouw huis verlopen. Je moet je werk of je persoonlijke welzijn niet aan de kant schuiven om je kind te laten stoppen met huilen.

Stukje bij beetje zal hij kalmeren. Uiteindelijk zal hij accepteren dat hij oma of papa voor zich moet laten zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.