6 mythes over het verschijnen van de eerste tanden

Er bestaan overtuigingen en mythes over het verschijnen van de eerste tandjes. In het volgende artikel ontkrachten we enkele mythes en onthullen we de waarheid.
6 mythes over het verschijnen van de eerste tanden
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 01 oktober, 2023

Er zijn veel populaire overtuigingen die bepaalde gebeurtenissen in de groei van de kleintjes proberen te verklaren. Zo zijn er verschillende mythes over het verschijnen van de eerste tanden, maar zit er ook waarheid achter? In dit artikel zullen we de meest voorkomende gezegden over het verschijnen van melktanden in kaart brengen. Bovendien zullen we verduidelijken of wat ze zeggen waar is.

1. Als een baby veel kwijlt is dat omdat de tanden op het punt staan te verschijnen

Het is gebruikelijk om deze uitspraak te horen die het overmatig kwijlen van kleintjes in verband brengt met het vroege verschijnen van de tanden. De waarheid is echter dat er geen echt verband bestaat tussen speeksel en en het verschijnen van tanden.

De speekselklieren van baby’s worden actief rond de leeftijd van 2 of 3 maanden. Op deze leeftijd weten de kleintjes nog niet hoe ze zoveel van het vocht moeten doorslikken, en daarom loopt het eruit. Aan de andere kant komen tanden meestal pas na 4 of 6 maanden uit. Daarom gebeurt de overmatige afscheiding van speeksel onafhankelijk van het doorkomen van de tanden.

Het kan gebeuren dat bij sommige baby’s het kwijlen samenvalt met het vroeg verschijnen van de tanden, maar dit is niet het meest voorkomende geval. Bedenk dat kinderen al vele maanden kunnen kwijlen voordat hun eerste tanden verschijnen.

2. Tanderuptie veroorzaakt koorts

Geloven dat de eruptie van tanden koorts veroorzaakt is een andere mythe over het verschijnen van de eerste tanden. Daarom kan het vertrouwen op dit geloof gevaarlijk zijn, omdat het ouders ertoe kan brengen zich te ontspannen en niet te zoeken naar de echte oorzaak van de verhoging van de temperatuur van hun kind.

In sommige gevallen kunnen kleine kinderen lage koorts hebben, dat is een verhoging van de temperatuur die niet hoger is dan 37,5 °C. Maar een koorts hoger dan deze waarden is het gevolg van een ander proces, dus is het belangrijk om een kinderarts te raadplegen.

Een baby voelt warm aan
Een van de belangrijkste mythes over het doorkomen van de eerste tanden is dat het koorts veroorzaakt. Het is echter belangrijk om de kinderarts te bezoeken om de ware oorzaak van de temperatuurstijging van een baby vast te stellen.

3. Het verschijnen van de eerste tanden veroorzaakt spijsverteringsproblemen en diarree

Dit is een van de mythes over het verschijnen van de eerste tanden waarmee we voorzichtig moeten zijn. Houd in gedachten dat dit proces geen diarree, verkoudheid, uitslag of andere spijsverteringsproblemen veroorzaakt.

Het komt vaak voor dat baby’s voorwerpen in hun mond stoppen en dat er per ongeluk ziektekiemen in komen die spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het vermogen om meer speeksel in te slikken en het opnemen van nieuw voedsel kan ook verantwoordelijk zijn voor diarree. Uitslag en irritatie in het luiergebied kunnen het gevolg zijn van frequente of zeer vloeibare ontlasting.

4. Ze stoppen alles in hun mond omdat ze tandjes krijgen

De waarheid is dat baby’s alles in hun mond stoppen omdat het hun manier is om de wereld te verkennen, of ze nu tandjes krijgen of niet. In de mondholte zitten veel zenuwuiteinden waardoor ze informatie waarnemen over de grootte, vorm, textuur en consistentie van dingen. Daarom beginnen kleintjes alles om hen heen te ontdekken en te leren kennen.

Het is echter ook waar dat kleintjes ten tijde van het doorkomen van tanden dingen in hun mond stoppen om het ongemak van het eruptieproces te verzachten. Dit komt omdat stevige, harde en koude voorwerpen de ontsteking en gevoeligheid van het tandvlees verlichten.

5. Als de tanden er lang over doen om door te komen, is dat omdat er een probleem is

Aannemen dat er een probleem is dat de vertraging van de gebitseruptie veroorzaakt is een vergissing, want elk kind heeft zijn eigen tijd (Spaanse link) als het gaat om het eruptieproces, net als elke andere ontwikkelingsmijlpaal. In dit verband wordt het normaal geacht dat de kleintjes het proces beginnen tussen 4 en 8 maanden, en dat het voltooid is tussen 20 en 30 maanden.

Daarom, als de geschatte tijd verstrijkt en de tanden niet verschijnen, neem dan niet aan dat het kind een ontwikkelingsprobleem heeft, een gebrek aan calcium, of een groeiachterstand. Je hoeft alleen maar te wachten, want de eruptie is variabel. Als tegen het eerste jaar geen tanden verschijnen, kun je je kinderarts raadplegen om vast te stellen of er een probleem is dat de vertraging kan veroorzaken.

Mythes over het doorkomen van de eerste tanden
Tijdelijke tanden hebben zeer waardevolle functies in de mond van het kind. Daarom is het oefenen van mondhygiënische gewoonten, zelfs voordat ze verschijnen, essentieel om problemen in de toekomst te voorkomen.

6. Het is niet nodig om de eerste tanden van een baby te poetsen

Dit is nog een van de mythes over het verschijnen van de eerste tanden die de gezondheid van het kind in gevaar kan brengen. Te ontspannen zijn met de verzorging van de mond is een gevaar voor kleintjes. Alle tanden en kiezen zijn gevoelig voor gaatjes. Ze kunnen zich zelfs presenteren in de vorm van het babyfles-syndroom of vroegkinderlijke gaatjes (Spaanse link), een agressieve en snel voortschrijdende vorm.

Het poetsen moet beginnen zodra het eerste tandje doorkomt. Daarnaast moet je schadelijke praktijken vermijden, zoals proeven van het eten van het kind, het naar bed brengen met de fles in de mond, het geven van suikerhoudende dranken, en het dopen van fopspenen en spenen in honing of snoep.

Begeleid het tandjesproces zonder te geloven in mythes over het verschijnen van de eerste tanden

Nu weet je dat er veel gezegd wordt (Spaanse link) over het proces van tanderuptie, maar niet alles is zo waar als het lijkt. Vertrouwen op deze overtuigingen kan je kleintje zelfs in gevaar brengen. Het is waar dat het proces voor veel kinderen ongemakkelijk is, omdat het tandvlees gezwollen en gevoelig wordt. Daarom kan het kind prikkelbaar, nerveus en boos zijn, en zelfs niet goed kunnen slapen.

Het is essentieel om het kind in deze fase met veel genegenheid en geduld te begeleiden. Het aanbieden van koud voedsel of voedsel met een harde textuur dat hun tandvlees kalmeert is een goed idee. Gekoelde bijtringen met verschillende consistenties kunnen ook helpen. Zelfs het masseren van het tandvlees en tijd voor mondhygiëne zal het ongemakkelijke gevoel verzachten.

Ook is het het meest raadzaam om je kind voor de eerste verjaardag naar de kindertandarts te brengen. Zelfs als er geen duidelijk probleem is, kan de professional de toestand van de mond beoordelen en de ouders adviseren over de noodzakelijke zorg. Jouw nabijheid en verantwoordelijke begeleiding zullen het kind helpen het zo goed mogelijk te ervaren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morett, Alfredo Espinosa, and Beatriz Anzures López. “Dentición primaria infantil. Mitos y realidades.” Revista Médica del Hospital General de México 66.1 (2003): 43-47.
  • Herrero Solano, Yosvany, et al. “Manifestaciones clínicas durante el brote dentario e influencia de la lactancia maternal.” Multimed 23.2 (2019): 297-309.
  • Ayala Pérez, Yolanda, Leyanis de la Caridad Carralero Zaldívar, and Beatriz del Rosario Leyva Ayala. “La erupción dentaria y sus factores influyentes.” Correo Científico Médico 22.4 (2018): 681-694.
  • Alata Anamaría, Rolando. “Desarrollo y erupción dental.” (2019).
  • Zambrano López, Johanna Antonella. Caries de la infancia temprana 1. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Arévalo Manzaba, Lisbeth Stephania. Factores de riesgo asociados a la caries de la infancia temprana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
  • De Rossi, Andiara, et al. “Odontología para bebés: una posibilidad práctica de promoción de salud bucal.” Revista de Odontopediatría Latinoamericana 7.2 (2020): 116-126.
  • Hernández Bárcenas, Karen Alexia, et al. “Prácticas de higiene oral en niños de 0 a 36 meses de edad.”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.