Soorten huiduitslag bij zuigelingen en hoe ze te behandelen

Uitslag bij zuigelingen komt vaak voor in de eerste levensmaanden. Hier zijn de verschillende soorten en hoe ze te behandelen! Lees verder!
Soorten huiduitslag bij zuigelingen en hoe ze te behandelen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 23 augustus, 2023

De huid van pasgeborenen is kwetsbaarder en gevoeliger dan die van volwassenen en is daarom kwetsbaarder voor uitslag. Als het op het huidoppervlak voorkomt, zijn het vaaks laesies die, als ze niet goed en tijdig worden behandeld, kunnen leiden tot huidinfecties. Lees verder voor meer informatie over huiduitslag bij zuigelingen.

Wat is huiduitslag bij zuigelingen?

Huiduitslag is een laesie op de huid van de billen, genitaliën of dijen. Daarbij manifesteren deze laesies zich als roodheid, vlekken of zwelling. Ze kunnen zelfs warm aanvoelen, een klinisch teken van ontsteking.

Hierdoor kan de baby prikkelbaar zijn, snel gaan huilen en ‘s nachts vrij gemakkelijk wakker worden. Daarom is het altijd het beste om ervoor te zorgen dat de luiermaat juist is en om hem minstens 5 keer per dag te verschonen.

Soorten uitslag bij zuigelingen

Uitslag kan overal op het lichaam ontstaan, hoewel het het vaakst in de luierstreek wordt gezien. Het wrijven van kleding kan zelfs in de plooien en op de rug dermatitis veroorzaken.

Soorten huiduitslag bij zuigelingen en hoe ze te behandelen
Uitslag bij zuigelingen heeft tijd nodig om te verbeteren en door te gaan met de voorgestelde behandeling. In die gevallen waarin er geen verbetering optreedt of de dermatitis zich uitbreidt, moet een arts worden geraadpleegd om een andere ziekte uit te sluiten of een andere behandeling vast te stellen.

Contactdermatitis

Dit type huidmanifestatie komt vrij vaak (Engelse link) voor tijdens de kindertijd. Het kent op zijn beurt twee vormen, onderscheiden naar de oorzaak: irriterend of allergisch. De laesies die kunnen optreden zijn polymorf, zowel met betrekking tot de uitbraak van de dermatitis als met betrekking tot de verschillende stoffen die verantwoordelijk zijn.

Zelfs de locatie van de laesies hangt samen met het gebied van direct contact, doordat de huid van kleine kinderen een dunner hoornvliesoppervlak heeft dan die van een volwassene.

Luieruitslag

Luierdermatitis is een ontstekingsreactie van het huidoppervlak van de perianale en perineale gebieden, beter bekend als het luiergebied. Volgens (Engelse link) de Canadese huisarts (Medecin de famille canadien) is het een van de meest voorkomende huiduitslag bij zuigelingen.

Hoewel luieruitslag meestal een milde en zelfoplossende aandoening is, is minimale interventie nodig om te voorkomen dat het uitgroeit tot een grote infectie. Tot de manifestaties behoren papels, erytheem, erosies en schilfering. Deze komen meestal voor rond het scrotum, de dijen, de billen en het suprapubisch gebied.

Oorzaken kunnen te wijten zijn aan de volgende factoren:

 • Chemische irritatie
 • Candida Albicans infectie
 • Atopie

Allergische dermatitis

Atopische dermatitis is een recidiverende, chronische en zeer jeukende huidaandoening die wordt veroorzaakt door de verandering van de beschermende barrière van de huid en de ontregeling van het immuunsysteem.

Dit treedt meestal op in de vroege kinderjaren en de karakteristieke verspreiding (Engelse link) ervan hangt af van de leeftijd van de patiënt. Dat wil zeggen, op het gezicht, de hoofdhuid en de strekspieren bij zuigelingen.

Acute verschijnselen worden gekenmerkt door pruritische papels met erytheem, excoriaties en sereus exsudaat. Pruritus en xerose zijn echter de belangrijkste symptomen.

Seborrheïsche dermatitis

Seborrheïsche dermatitis (Engelse link) bij zuigelingen verschijnt in de vorm van dikke huidschilfers die lijken op roos op de hoofdhuid. Dit type dermatitis, berg genoemd, is echter ongevaarlijk en behoeft geen behandeling. Bovendien is het een aandoening die geen jeuk veroorzaakt, maar zich kan uitbreiden naar het gezicht, de hals, de luierstreek en de huidplooien.

Een baby met berg
Seborrheïsche dermatitis komt voor bij baby’s met gelige, vette huidschilfers die niet gemakkelijk van de hoofdhuid loslaten.

Hoe behandel je uitslag bij zuigelingen?

Het is het beste om het ontstaan van uitslag bij zuigelingen te voorkomen om te voorkomen dat je lijdt en je toevlucht moet nemen tot vervolgbehandelingen. Uitslag bij zuigelingen kan ontstekingen, irritatie, roodheid of ongemak bij zuigelingen veroorzaken. Daarom volgen hier enkele maatregelen om ze snel op te lossen:

 • Houd de zuigeling ontsmet en droog.
 • Genereer geen wrijving bij het afdrogen van de huid.
 • Gebruik lichte en katoenen kleding.
 • Verschoon luiers vaker.
 • Gebruik specifieke hypoallergene vochtinbrengende crèmes voor baby’s.
 • Houd de nagels van de zuigeling kort om krabben te voorkomen.
 • Gebruik producten die niet schurend zijn en geen alcohol of geurstoffen bevatten.

Luieruitslag bij zuigelingen en medisch consult

Raadpleeg bij verwondingen door luieruitslag altijd een gespecialiseerde arts om een behandeling met een specifiek product te starten. In deze gevallen wordt het gebruik van huismiddeltjes of natuurlijke middelen afgeraden omdat, omdat baby’s een veel dunnere huid hebben die nog niet volledig ontwikkeld is, de kans op nadelige effecten door een grotere absorptie groter is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology; American College of Allergy, Asthma and Immunology. Contact dermatitis: a practice parameter. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Sep;97(3 Suppl 2):S1-38. Erratum in: Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Dec;97(6):819. Beltrani, Vincent S [removed]; Bernstein, I Leonard [removed]; Cohen, David E [removed]; Fonacier, Luz [removed]. PMID: 17039663.
 • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990 Sep;36:1569-72. PMID: 21233927; PMCID: PMC2280139.
 • Schneider L, Tilles S, Lio P, Boguniewicz M, Beck L, LeBovidge J, Novak N, Bernstein D, Blessing-Moore J, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Portnoy J, Randolph C, Schuller D, Spector S, Tilles S, Wallace D. Atopic dermatitis: a practice parameter update 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013 Feb;131(2):295-9.e1-27. doi: 10.1016/j.jaci.2012.12.672. PMID: 23374261.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.