De beste kleding voor baby's met een atopische huid

Baby's met een atopische huid hebben meer zorg nodig vanwege hun reactieve huid. Daarom is de keuze van de kleding voor de kleine essentieel.
De beste kleding voor baby's met een atopische huid
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 23 april, 2024

Atopische dermatitis is een van de meest voorkomende huidziekten bij kleintjes. Naast de klinische verschijnselen kan het zelfs veel ongemak veroorzaken bij degenen die eraan lijden. Hoewel de symptomen niet ernstig zijn, vertellen we je hoe je kleding kunt kiezen voor baby’s met een atopische huid om hun levenskwaliteit kunt verbeteren.

Wat is atopische huid?

Atopische huid, of atopische dermatitis, is de meest voorkomende ontstekingsaandoening van het huidoppervlak bij kinderen. Over het algemeen treft het 15 tot 30% van de kinderen. Het wordt gekenmerkt door het ontstaan van chronische, pruritiserende laesies die meestal terugkomen in de vroege kindertijd, rond de leeftijd van 3 tot 6 maanden.

De plaats van de laesies verschilt met de leeftijd, waarbij zuigelingen en pasgeborenen meestal last hebben van laesies op de wangen, de strekoppervlakken van de ledematen en de hoofdhuid.

Wat veroorzaakt atopische dermatitis?

De meest voorkomende oorzaken van uitbraken bij zuigelingen met een atopische huid zijn onder meer de volgende:

Zelfs kan bij jongere kinderen een voedselallergie gepaard gaan (Engelse link) met opflakkeringen. De klinische verschijnselen hebben de neiging in de loop der jaren toe te nemen, omdat er steeds meer synthetische producten beschikbaar komen.

De beste kleding voor baby's met een atopische huid
Transpiratie, hitte en infecties zijn de belangrijkste oorzaken van een atopische huid. Het is belangrijk om te herkennen welk agens de uitbraken bij de baby uitlokt, om contact of gebruik ervan te vermijden.

Hygiëne en verzorgingsmaatregelen

De babyhuid wordt gekenmerkt door een dunnere oppervlaktelaag, een hoger watergehalte, een verhoogde pH, meer transepidermaal waterverlies en een versneld afschilferings- en vernieuwingsproces. Daarom zijn vochtinbrengende crèmes de steunpilaar bij de behandeling van atopische aandoeningen (Engelse link). Xerodermie is namelijk een van de belangrijkste klinische kenmerken.

Het is belangrijk om de vochtinbrengende crème binnen enkele minuten na het baden aan te brengen. Volgens de aanbevelingen (Spaanse link) van de Argentijnse Vereniging voor Kindergeneeskunde moet baden gebeuren met lauw water (27-30 °C) en gedurende korte tijd. Bovendien zijn de aanbevolen reinigingsmiddelen hypoallergeen, met een pH die dicht bij die van de huid ligt, en zonder geurstoffen. Bovendien moet het kind voorzichtig worden afgedroogd met de handdoek, met kloppende bewegingen in plaats van wrijven.

De kledingkeuze voor baby’s met een atopische huid

Een andere grote pijler in de behandeling van atopische aandoeningen bij zuigelingen is gebaseerd op de juiste kledingkeuze om irritatie en latere uitbraken te voorkomen. Kledingstoffen werken nauw samen met de huid van zuigelingen om de micro-omgeving van de huid te vormen en te conditioneren.

Voorkeur voor het type stof

Loszittende, lichtgekleurde of witte kleding wordt aanbevolen voor baby’s met een atopische huid. Het beste is ook dat de stoffen niet synthetisch zijn, maar juist zacht en natuurlijk, zoals katoen (Engelse link) of linnen. Deze hebben namelijk de eigenschap om zweet te absorberen. Daarnaast zijn stoffen als bamboe of stoffen die gemaakt zijn met natuurlijke verfprocessen, zonder zware metalen of lood, ook aan te bevelen.

Sommige stoffen kunnen de kans vergroten dat de huid van baby’s geïrriteerd raakt of dat er uitslag ontstaat. Probeer daarom wol of synthetische stoffen, zoals nylon of polyester, te vermijden.

Een baby met een rompertje aan
Het is het beste om baby’s met een atopische huid te kleden in lichtgekleurde, zachte stoffen, zoals katoen of linnen. Synthetische materialen zoals nylon of polyester moeten daarentegen worden vermeden.

Kleding wassen

Alle nieuwe kleding moet je eerst wassen met neutrale wasmiddelen en voor gebruik goed uitspoelen, zonder resten achter te laten. Het gebruik van wasverzachters of wasmiddelen met parfums of kleurstoffen in de formule moet je vermijden, omdat deze als allergeen kunnen werken.

Je kunt het beste vloeibare wasmiddelen gebruiken, omdat die beter uit te spoelen zijn dan poederspoelmiddelen.

Vermijd direct contact met allergenen

Kledinglabels, evenals drukknopen, naden of nikkelknopen, mogen niet in direct contact komen met de huid. Ook nylon of zeer ruwe lakens, synthetische vezels of de baard van volwassenen mogen niet in contact komen met de huid. Zweten kan zelfs leiden tot een uitbraak van atopie, dus is het beter je baby niet te veel in te pakken.

Tegelijkertijd wordt het gebruik van parfums of colognes voor kleding afgeraden vanwege het nauwe contact met de huid. Deze kunnen namelijk irriterend werken en dermatitis veroorzaken.

Atopische huid is meer dan een huidaandoening

Atopische ziekte is niet besmettelijk en heeft geen specifieke behandeling om het te genezen. Wel zijn er maatregelen die het na verloop van tijd onder controle houden. De klinische verschijnselen ervan zijn vervelend en ongemakkelijk en hebben de neiging de levenskwaliteit van de lijder aan te tasten. Daarom moeten triggers worden herkend om het ontstaan van uitbraken te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Simpson EL, Chalmers JR, Hanifin JM, Thomas KS, Cork MJ, McLean WH, Brown SJ, Chen Z, Chen Y, Williams HC. Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. J Allergy Clin Immunol. 2014 Oct;134(4):818-23. doi: 10.1016/j.jaci.2014.08.005. PMID: 25282563; PMCID: PMC4180007.
  • Schneider L, Tilles S, Lio P, Boguniewicz M, Beck L, LeBovidge J, Novak N, Bernstein D, Blessing-Moore J, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Portnoy J, Randolph C, Schuller D, Spector S, Tilles S, Wallace D. Atopic dermatitis: a practice parameter update 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013 Feb;131(2):295-9.e1-27. doi: 10.1016/j.jaci.2012.12.672. PMID: 23374261.
  • Lyons JJ, Milner JD, Stone KD. Atopic dermatitis in children: clinical features, pathophysiology, and treatment. Immunol Allergy Clin North Am. 2015 Feb;35(1):161-83. doi: 10.1016/j.iac.2014.09.008. Epub 2014 Nov 21. PMID: 25459583; PMCID: PMC4254569.
  • Mason R. Fabrics for atopic dermatitis. J Fam Health Care. 2008;18(2):63-5. PMID: 18512638.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.