5 Tips voor het kiezen van pyjama's voor baby's

Het is tijd om te gaan slapen, maar... heb je wel de juiste pyjama's gekozen? Mis de ultieme tips voor het kiezen van pyjama's voor baby's niet.
5 Tips voor het kiezen van pyjama's voor baby's
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 28 februari, 2023

Soms kan het moeilijk zijn om te weten wat de beste pyjama’s voor baby’s zijn. Het antwoord is echter eenvoudig: degene die de baby het grootst mogelijke comfort biedt en in staat is hem of haar veilig te houden terwijl hij/zij een goede nachtrust krijgt. Daarom nodigen we je uit om de volgende tips te ontdekken om de beste pyjama’s voor je kleintje te kiezen.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan opties in de winkels, met verschillende stoffen, ontwerpen en prints. Maar wij gaan je helpen de juiste keuze te maken om verwarring te voorkomen. Als je gevalideerde en kwalitatieve informatie wilt vinden, lees dan verder.

De beste tips voor het kiezen van pyjama’s voor baby’s die je leven gemakkelijker maken

Er zijn vijf dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van pyjama’s voor baby’s. Hieronder presenteren en analyseren we ze in detail. Let dus op!

1. Allereerst comfort

Zoals je je kunt voorstellen, is dit de eerste regel die je moet volgen bij het kiezen van welk product dan ook voor je baby. Als het kind niet comfortabel is, zal het heel moeilijk zijn om een rustgevende slaap te bereiken. Als gevolg  zal zijn humeur radicaal veranderen als je het probeert aan te trekken.

Tegelijkertijd zullen ze moe en kribbig wakker worden en niet dezelfde zin hebben om te spelen. Om al deze redenen is het belangrijk ervoor te zorgen dat de kleine koning of koningin van het huis het ‘s nachts warm en zo comfortabel mogelijk heeft. Daarom raden we je aan te kiezen voor pyjama’s die hun voeten bedekken en sokken of laarsjes te vermijden. Deze behoren, zoals je misschien al weet, tot de grootste vijanden van je baby bij het slapengaan.

2. Het belang van het kiezen van een goede stof

Tips voor het kiezen van pyjama's voor baby's
Kies voor loszittende, lichtgewicht kleding die je baby beschermt en maximaal comfort biedt.

Het tweede punt is dat je een stof kiest die zacht en heel licht is. Probeer er ook voor te zorgen dat het hypoallergeen is om reacties te voorkomen, en raadpleeg bij twijfel je vertrouwde dermatoloog.

Wat dit betreft is katoen het beste materiaal voor pasgeborenen, zoals blijkt uit in 2016 gepubliceerd onderzoek (Spaanse link) van de Universidad Técnica de Ambato (Ecuador). Deze stof behandelt de huid van baby’s zo zacht mogelijk en is ook perfect om ze warm en beschermd te houden.

3. Goed ademend, een van de beste tips voor het kiezen van pyjama’s voor baby’s

Hoewel het waar is dat een pyjama warm moet zijn, betekent dit niet dat hij de baby moet belasten. De kans is namelijk groot dat je kleintje een slechte nacht heeft, gaat zweten en daardoor zelfs het risico loopt verkouden te worden.

Om dit alles te voorkomen, kies je voor een stof die een goed ademend vermogen heeft en hem tegelijkertijd warm houdt.

4. Kies voor gemak

Openingen en knopen die gemakkelijk vast te maken zijn, zorgen ervoor dat zowel jij als je kind rustig blijven. In dit opzicht zal het, behalve dat het comfortabel is, het makkelijker maken om de luier van je kleintje te verschonen zonder hem helemaal uit te hoeven kleden en het risico te lopen dat hij het koud krijgt.

Bovendien zal een pyjama voor baby’s met drukknopen of openingen in het kruis een prima optie zijn om de luier te verschonen zonder hem wakker te maken

5. Kunnen bewegen betekent meer geluk

Het is ook essentieel dat je kleintje zich vrij kan bewegen en geen last heeft van een versiering, knoop of accessoire. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de stof van goede kwaliteit is en dat het niet te zwaar of te druk is.

Houd ook in gedachten dat het essentieel is om de lengte en leeftijd van je kind te respecteren bij het kiezen van kledingstukken. Vergeet niet dat baby’s sneller groeien en dat je, mogelijk, heel snel zult moeten overstappen op een grotere maat, zodat ze niet te strak of ongemakkelijk zitten.

Een baby in een blauwe pyjama
Het comfort van je baby bij het slapengaan is een bepalende factor voor een goede rust.

Kies de beste optie met deze tips voor het kiezen van pyjama’s voor baby’s

We hopen dat onze tips je helpen bij het zoeken naar de perfecte pyjama voor je baby. Welke ouder wil niet het beste voor zijn kleintje?

Ongetwijfeld zijn dit sleutels waar elke ouder rekening mee moet houden en niet over het hoofd mag zien. Want, zoals de deskundigen van Nemours KidsHealth (Engelse link) terecht uitleggen, de slaap van baby’s is nog niet volledig ontwikkeld. Daarom is het belangrijk hen op de juiste manier te helpen bij de natuurlijke evolutie op de best mogelijke manier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.