Kinderen met huidallergieën: symptomen en aanbevelingen

Kinderen met huidallergieën hebben speciale zorg nodig. In het volgende artikel vind je enkele aanbevelingen om rekening mee te houden.
Kinderen met huidallergieën: symptomen en aanbevelingen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 10 januari, 2023

Kinderen zijn vatbaarder voor huidallergieën omdat hun huidoppervlak nog niet volledig ontwikkeld is. Dat wil zeggen, de huid is gevoeliger en kwetsbaarder dan die van volwassenen. Daarom is het belangrijk om de nodige zorg en hygiënische maatregelen te nemen om de huidbarrière functioneel te houden.

Kinderen met huidallergieën

Huidallergieën zijn de manifestatie van reacties van het immuunsysteem op bepaalde planten, insecten, dieren of voedingsmiddelen.

Voedselallergieën

Kinderen met huidallergieën

Voedselallergieën bij kinderen zijn een snel groeiend probleem voor de volksgezondheid (Engelse link). Wereldwijd hebben 220-250 miljoen mensen een voedselallergie. Kinderen vormen echter de meerderheid van de gevallen.

Acht voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de voedselallergieën bij kinderen:

 1. Pinda’s (Engelse link)
 2. Noten
 3. Eieren
 4. Koemelk
 5. Sojabonen
 6. Vis
 7. Tarwe
 8. Schelpdieren

Ook pollen- en grasallergieën komen vaak voor. Als eenmaal is vastgesteld welk voedingsmiddel de allergische uitbarstingen veroorzaakt, moet het dus uit het dagelijkse dieet worden verwijderd.

Er kan ook een radioallergosorbent test (RAST) worden uitgevoerd, waarbij een bloedmonster van het kind wordt gemengd met verschillende verbindingen uit voedingsmiddelen om te bepalen op welke daarvan het lichaam negatief reageert.

Contactdermatitis

Contactdermatitis is een veel voorkomende ziekte in de kinderleeftijd. Er zijn irriterende en allergische vormen. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor contactdermatitis bij kinderen kunnen fysische of chemische agentia zijn die irriterende contactdermatitis veroorzaken, of sensibilisatoren die allergische contactdermatitis veroorzaken.

Klinische verschijnselen kunnen bestaan uit lokale pruritische eczemateuze reacties op de plaats van contact met de verdachte stof.

Allergische vormen kunnen op afstand verschijnen, terwijl irriterende vormen kunnen resulteren in erythemateuze afschilfering of blaarvorming.

Contact met metalen neemt ook exponentieel toe tijdens de schoolleeftijd en de adolescentie. De meest voorkomende veroorzakers zijn nikkel, kobalt en chroom (Engelse link).

Allergieën door insectenbeten

Een simpele gebeurtenis als een insectenbeet veroorzaakt vaak allergische reacties van verschillende ernst bij kinderen. Dit komt bijvoorbeeld vooral voor bij degenen die in de zomer veel buiten spelen en in contact komen met de natuur.

Wespen, bijen en zelfs sommige soorten mieren kunnen steken behoorlijk problematisch maken. Dit komt namelijk door de aanwezigheid van gifstoffen die vreemd zijn aan het menselijk organisme en die een immuunreactie uitlokken.

Hoe manifesteren huidallergieën zich?

Drie van de meest voorkomende cutane allergische klinische manifestaties die zich voordoen bij kinderen zijn urticaria, angio-oedeem en atopische aandoeningen.

Urticaria

Urticaria wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bulten en angio-oedeem door het vrijkomen van histamines en andere mediatoren uit mestcellen. De behandeling van urticaria berust op 2 pijlers:

 • Farmacologische behandeling.
 • Het vermijden van uitlokkende en verergerende factoren vermijden.

Het gebruik van orale corticosteroïden moet echter kortdurend zijn en het chronische gebruik ervan moet worden vermeden. Tussen 25% en 40% van de chronische urticaria zijn refractair en vereisen systemische behandeling.

Volgens het tijdschrift Alergia Mexico (Engelse link) zijn de meest voorkomende subtypes van urticaria bij allergiediensten spontane, papuleuze, door geneesmiddelen veroorzaakte en dermografische urticaria.

Atopische aandoeningen

Atopische dermatitis is een chronische, recidiverende, vroegtijdige inflammatoire huidziekte met een levenslange prevalentie van ongeveer 20%. Het verschijnen van de individuele huidlaesie bij atopische dermatitis verschilt niet van andere eczemen zoals contactdermatitis.

In de acute vorm kenmerkt eczeem zich door de volgende patronen:

 • Helderrood infiltraat met oedeem.
 • Blaasjes.
 • Suppuratie.
 • Korstvorming.

Terwijl bij de subacute en chronische vorm sprake is van korstvorming, excoriaties, papels en knobbels, kan de ernst van het eczeem worden ingedeeld volgens scoringssystemen als SCORAD (Engelse link) en EASI.

Angio-oedeem

Angio-oedeem is een plotselinge zwelling die geen depressies vormt in de huid, slijmvliezen, of beide. Zwelling echter van de tong, de keelholte en het strottenhoofd zijn problematische situaties. Deze moeten dus dringend worden opgelost en verzorgd.

De Wereld Allergie Organisatie stelt dat gevallen van urticaria en angio-oedeem zijn gemeld bij wel 20% van de algemene bevolking (Engelse link).

A baby with hives on his face.

Hoe huidallergieën bij kinderen te voorkomen of te herkennen

Het is belangrijk om vanaf 6 maanden aanvullende voeding te geven. In dit verband is biologische voeding steeds populairder geworden en verdient daarom de voorkeur.

Bewerkte voedingsmiddelen moeten ook worden vermeden en voedingsmiddelen moeten één voor één worden toegevoegd, met aandacht voor de klinische verschijnselen die kunnen optreden.

Het is ook raadzaam om de agentia die allergische reacties uitlokken of verergeren te elimineren en op hun beurt een gezond dieet te bevorderen. Huidverzorging is ook niet minder belangrijk bij het voorkomen van allergische huidreacties bij kinderen. Dagelijks goed hydrateren is daarom ideaal.

Hetzelfde geldt voor basismaatregelen zoals het gebruik van hypoallergene producten in huis, het kort houden van de nagels van kinderen (om grote verwondingen bij krabben te voorkomen), en het voortdurend schoonmaken van het huis.

Het is ook belangrijk om het optreden van huidallergieën te onderscheiden van andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. In de zomer is het bijvoorbeeld heel gewoon om warmte-uitslag, impetigo, cutane larva migrans, molluscum contagiosum, folliculitis of ringworm waar te nemen. Daarom is het belangrijk om een kinderdermatoloog te raadplegen.

Kunnen huidallergieën ingewikkeld worden?

Hoewel de meeste allergische aandoeningen die de huid aantasten geen ernstige reacties veroorzaken, is soms het tegendeel waar. Blootstelling aan bepaalde agentia kan een verschijnsel veroorzaken dat bekend staat als anafylaxie, waarbij het leven in gevaar komt door de aantasting van vooral het cardiorespiratoire systeem.

Volgens een studie (Spaanse link) zullen degenen die door anafylaxie getroffen worden, naast huidreacties, onder meer ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, vochtophoping (oedeem) en hypotensie ervaren.

Huidverzorging om huidallergieën te helpen voorkomen

Huidverzorging is een van de noodzakelijke voorwaarden om allergische huidreacties te helpen voorkomen. Zo draagt voortdurend en dagelijks hydrateren, na het baden, bij tot het behoud van de beschermende functie van de huidbarrière.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stern AH, Bagdon RE, Hazen RE, Marzulli FN. Risk assessment of the allergic dermatitis potential of environmental exposure to hexavalent chromium. J Toxicol Environ Health. 1993 Dec;40(4):613-41. doi: 10.1080/15287399309531822. PMID: 8277522.
 • Anvari S, Chokshi NY, Kamili QU, Davis CM. Evolution of Guidelines on Peanut Allergy and Peanut Introduction in Infants: A Review. JAMA Pediatr. 2017 Jan 1;171(1):77-82. doi: 10.1001/jamapediatrics.2016.2552. PMID: 27820622.
 • Sánchez-Borges M, Capriles-Hulett A, Caballero-Fonseca F, González-Aveledo L. Urticaria en niños atendidos en servicios de alergología [Urticaria in children attending allergy services]. Rev Alerg Mex. 2014 Apr-Jun;61(2):90-8. Spanish. PMID: 24915621.
 • Severity scoring of atopic dermatitis: the SCORAD index. Consensus Report of the European Task Force on Atopic Dermatitis. Dermatology. 1993;186(1):23-31. doi: 10.1159/000247298. PMID: 8435513.
 • Hanifin JM, Thurston M, Omoto M, Cherill R, Tofte SJ, Graeber M. The eczema area and severity index (EASI): assessment of reliability in atopic dermatitis. EASI Evaluator Group. Exp Dermatol. 2001 Feb;10(1):11-8. doi: 10.1034/j.1600-0625.2001.100102.x. PMID: 11168575.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.