10 Tips voor de behandeling van contactdermatitis bij kinderen

Contactdermatitis bij kinderen is een veel voorkomende aandoening die niet besmettelijk is en met de juiste behandeling oplost. Hier zijn wat tips!
10 Tips voor de behandeling van contactdermatitis bij kinderen

Laatste update: 10 augustus, 2022

Contactdermatitis bij kinderen is een veel voorkomende maar te weinig gediagnosticeerde aandoening. Het is een overdreven reactie van de huid op de prikkels die door bepaalde stoffen worden veroorzaakt als ze het oppervlak ervan aanraken.

Hoewel het elimineren van de uitlokkende factor de belangrijkste strategie is om het te voorkomen, zijn er ook andere aanbevelingen om deze aandoening beter te beheersen. Ben je geïnteresseerd? In het volgende artikel vertellen we je er alles over.

Wat is contactdermatitis?

Zoals we al eerder zeiden, ontstaat deze vorm van dermatitis wanneer de huid in contact komt met bepaalde chemische stoffen of natuurlijke producten waarvoor ze gevoelig is. Meestal zijn deze reacties niet ernstig, maar ze kunnen wel ongemakkelijk en onaangenaam zijn door de intense jeuk die ze veroorzaken.

De symptomen en verschijnselen van contactdermatitis bij kinderen hangen af van de oorzaak en van de gevoeligheid van het kind voor de stof. Volgens een publicatie (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association zijn de belangrijkste verschijnselen als volgt:

Er zijn drie soorten contactdermatitis: allergisch, irriterend contact, en fotocontact. De laatste is echter een van de minst voorkomende.

Tips voor de behandeling van contactdermatitis bij kinderen
Het huidbeeld van contactdermatitis bij kinderen lijkt op dat van veel atopische aandoeningen. Het verbetert echter naarmate je je van de veroorzakende stof verwijdert.

Tips voor de behandeling van contactdermatitis bij kinderen

De meeste gevallen van contactdermatitis bij kinderen klaren meestal vanzelf op als de huid zich van de irriterende stof ontdoet. Er zijn echter enkele aanbevelingen die je kunt toepassen als de symptomen en verschijnselen blijven aanhouden.

1. Vermijd krabben

Het American College of Allergy, Asthma & Immunology raadt aan niet te krabben aan (Engelse link) geïrriteerde en gewonde huid. Dat kan de situatie namelijk verergeren. Hetzij met verdere irritatie, hetzij met een bijkomende infectie aan het huidoppervlak die een antibioticumbehandeling vereist.

Bovendien kan chronisch krabben nog meer jeuk veroorzaken door het vrijkomen van histamine, een stof die toeneemt bij ontstekingen.

2. Elimineer de uitlokkende factor

Je moet stoppen (Engelse link) met het gebruik van het product dat de huidaandoening veroorzaakt of afstand nemen van de stof die de symptomen veroorzaakt.

In feite is het bij een gevoelige huid raadzaam om telkens als een nieuw product gebruikt gaat worden, een vlektest te doen op een blootgestelde plek van de huid.

3. Breng topische antihistaminica aan

Een van de doeltreffende maatregelen om de jeuk te verminderen is het aanbrengen van verzachtende lotions met calamine of glucocorticoïden met lage potentie, zoals hydrocortison. Als het klinisch beeld niet verlicht, kan de arts sterkere steroïde crèmes voorschrijven.

De huid hydrateren met verzachtende middelen helpt ook om de droogheid en jeuk van de geïrriteerde huid te verminderen.

4. Overweeg orale antihistaminica voor contactdermatitis bij kinderen

Soms zijn de voorgestelde hygiënische maatregelen niet voldoende om de jeuk te verminderen en zijn orale antihistaminica, zoals difenhydramine of cetirizine, nodig.

Systemische steroïden zijn voorbehouden aan ernstige gevallen, maar moeten geleidelijk afgebouwd worden om recidieven of andere ongewenste effecten te voorkomen.

5. Kies geschikte kleding

Een andere zeer geschikte strategie is de keuze van neutrale kleding, die bescherming biedt tegen irriterende stoffen in de woon- of werkomgeving. In dit verband is kleding van 100% katoenvezels een van de beste aanbevelingen. Bovendien moet je kleding met synthetische of met aniline geverfde stoffen vermijden.

6. Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Wrijving moet vermeden worden bij het drogen of wassen, evenals het gebruik van parfums, zepen en kleurstoffen. Tegelijk is het bij de keuze van verzorgingsproducten belangrijk dat ze hypoallergeen zijn en geen chemische stoffen bevatten die grotere irritatie kunnen veroorzaken.

Crèmige of syndet zepen zijn daarom ideaal om de pH van de huid dicht bij de normale waarden van het huidoppervlak te houden.

7. Gebruik immunomodulerende geneesmiddelen waar nodig

Tacrolimus zalf en pimecrolimus crème zijn geneesmiddelen die de reactie van het immuunsysteem reguleren en die heel nuttig zijn bij de behandeling van contactdermatitis.

Beide geneesmiddelen zijn topisch en bieden dezelfde dermatologische voordelen als corticosteroïden, maar zonder hun bijwerkingen te veroorzaken.

8. Hydrateer de huid elke dag

Hydrateren is een van de belangrijkste pijlers van huidverzorging om de huid altijd functioneel en gezond te houden. Het is aan te raden te kiezen voor crèmes die vitamine E, vitamine A, sheaboter en allantoïne bevatten, naast andere bestanddelen.

Zorg goed voor de huid van je kind
Om de gevoelige huid beter te verzorgen, moeten verzachtende middelen elke dag en meerdere keren per dag aangebracht worden. 

9. Gebruik topische of orale antibiotica bij contactdermatitis bij kinderen

Soms ontwikkelt contactdermatitis zich tot ernstiger vormen (Engelse link). Bijvoorbeeld bij infecties op reeds bestaande laesies. Daarom is bij deze gelegenheden het gebruik van orale of topische antibiotica een noodzakelijke strategie.

10. Breng koude kompressen aan

Het meerdere malen per dag aanbrengen van koude, natte kompressen op de laesieplekken kan de irritatie en jeuk helpen verlichten. Een zachte doek met koud water bevochtigen en enkele minuten neerleggen is al voldoende.

Contactdermatitis bij kinderen en de evolutie ervan

Hoewel contactdermatitis meestal geen reden tot bezorgdheid is, moet je het toch snel behandelen om een ongunstige evolutie te voorkomen.

De prognose van de ziekte hangt echter uiteindelijk af van de oorzaak en de levensstijl van elke persoon. Zelfs in geïsoleerde gevallen lost de ziekte op als de blootstelling aan de uitlokkende stof wordt gestaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.