17 Toepassingen van babyolie die de meeste mensen niet kennen

Als je kinderen al groot zijn geworden en je weet niet wat je met babyolie moet doen, nodigen wij je uit deze suggesties te bekijken.
17 Toepassingen van babyolie die de meeste mensen niet kennen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 mei, 2023

Babyolie is een belangrijke bondgenoot bij de dagelijkse verzorging van onze kleintjes. In theorie is de belangrijkste functie ervan het hydrateren en verzachten van de huid. Vandaag kijken we verder en richten we ons op de praktijk, dus hebben we enkele toepassingen van babyolie op een rijtje gezet die je waarschijnlijk nog niet kende.

Babyolie is meestal aanwezig in ons huis als we kleine kinderen hebben. Dit product heeft echter veel meer gebruiksmogelijkheden dan je denkt. Met andere woorden, het is handig om het in huis te hebben, zelfs als er geen kinderen zijn. Laten we eens kijken hoe je er je voordeel mee kunt doen bij verschillende taken in je dagelijks leven.

De voordelen van oliën voor kleintjes

Oliën worden vooral gebruikt tijdens de eerste dagen van het leven van een baby. Ze worden aangebracht op het luiergebied. De olie werkt door zich te vermengen met de viezigheid en vergemakkelijkt zo het schoonmaken. Het vormt ook een beschermend laagje op de huid van het kind.
MªJosé Muñoz (2003 – Spaanse link)-.

Wat de verzorging van kinderen betreft, verbetert dit product de hydratatie van de huid in de eerste levensweken zonder de vorming van de huidbarrière te schaden, aldus deskundigen (Engelse link). Bovendien geven oliën ook verlichting bij:

 • Seborroïsch eczeem: deze laesies komen meestal voor in de hals en oksels (seborroïsche gebieden). In dit geval wordt het gebruik van plantaardige oliën aanbevolen.
 • Atopische dermatitis: deze chronische ontsteking van de huid gaat vaak gepaard met gevallen van astma, allergische rhinitis of koorts. De behandeling ervan is gericht op het voorkomen van uitdroging van de huid door een goede hydratatie. Voor dit doel zijn havermoutzepen en plantaardige babyoliën perfect te gebruiken als beschermende lotions.

Hoewel het verschilt per fabrikant en het specifieke type, zijn de belangrijkste bestanddelen in babyolie minerale olie en geurstoffen. Zoals je zo zult zien, draaien veel van de toepassingen van babyolie om dit eerste ingrediënt.

17 toepassingen van babyolie die je niet wist

Wetende dat het een zeer nuttig product is voor de fase van nieuwe ouders, weten sommigen niet wat ze met deze olie moeten doen als hun kinderen opgroeien. Daarom laten we hier een lijst van 16 extra toepassingen van babyolie achter die je zullen fascineren.

1. Gehydrateerde huid

Net zoals we de huid van onze baby verzorgen, moeten we ook onze eigen huid hydrateren en herstellen. In dit verband kun je het beste een scheutje babyolie toevoegen aan je volgende bad om te eindigen met een zachte en verzorgde huid.

Anderzijds is het ook een perfecte optie als je een goede bondgenoot zoekt voor massages. De belangrijkste verbinding in babyolie is minerale olie. Hiervan is bekend (Engelse link) dat het de zachtheid van de huid en de barrièrefunctie verbetert. Daarnaast raden deskundigen (Engelse link) het ook aan om uitdroging en jeuk tegen te gaan.

2. Nagels zonder onvolkomenheden met babyolie

Een gepassioneerde nagelstylist zal gefascineerd zijn door dit gebruik. Als je een beetje babyolie om je nagels doet voordat je ze gaat lakken, blijft de nagellak niet aan de huid plakken en kun je gemorste lak gemakkelijk verwijderen. Zoals specialisten erop wijzen (Engelse link), komt dit omdat minerale oliën niet in de menselijke huid doordringen, dus fungeren ze als een barrière tussen de huid en de nagellak.

3. Glanzende lippen met babyolie

De meesten van ons dromen van een lipmasker dat ons helpt de droge huidlagen op de lippen te verwijderen. Als we in dit verband ook een zelfgemaakte optie zoeken, moeten we een van de beste toepassingen van babyolie in onze routine opnemen.

Minerale olie wordt regelmatig gebruikt (Engelse link) in bepaalde cosmetische producten voor de lippen. Om een natuurlijke scrubcrème te maken en je lippen zacht te houden is het volgende nodig:

 • Neem een theelepel babyolie.
 • Voeg vervolgens een paar druppels citroen en een beetje suiker toe.

4. Oog make-up remover

Met de nodige voorzichtigheid bij het in de praktijk brengen, raden we aan een beetje babyolie op een watje te doen en zachtjes over het gebied te wrijven om eventuele achtergebleven make-up resten te verwijderen.

Als je het eenmaal hebt aangebracht, moet je proberen met een ander watje de overtollige olie die mogelijk is achtergebleven te verwijderen. Zo kun je de huid van de oogleden verzachten en reinigen.

Toepassingen van babyolie die de meeste mensen niet kennen


5. Een bondgenoot na het scheren

Babyolie is ook handig om een vleugje frisheid te krijgen na het scheren (zowel mannen als vrouwen). Bovendien is het niet alleen goed voor het gezicht, maar ook voor andere delen van het lichaam.

Om het te gebruiken hoef je alleen maar een klein laagje aan te brengen na het aanbrengen van je gebruikelijke moisturizer. Sommige mensen gebruiken babyolie als vervanging voor scheercrème, hoewel we aanraden het gebruik ervan te beperken tot na het scheren.

6. Babyolie is een natuurlijke bondgenoot tegen striae

Hoewel de effecten bescheiden zijn, weten we (Engelse link) dat sommige cosmetica met minerale olie nuttig kunnen zijn om striae af te zwakken. In principe zijn ze het meest effectief als ze worden aangebracht als de striae net zijn verschenen, klein zijn, en als ze consequent worden aangebracht. Naast het aanpakken kan het gebruik ervan helpen ze te voorkomen.

In dit verband is het ook goed om wat babyolie aan te brengen om de huid te verzachten en striae tijdens de zwangerschap te helpen voorkomen. Aangenomen wordt dat de olie werkt door de elasticiteit van de huid te verbeteren, wat op zijn beurt helpt om het agressieve uiterlijk van sommige striae af te zwakken. Op zichzelf kan het ze niet helemaal wegnemen, maar het is een geweldige bondgenoot in je voordeel.

7. Zeg vaarwel tegen oorsmeer, een van de nuttigste toepassingen van babyolie

Oorsmeer in de oren wordt veroorzaakt door een opeenhoping van oorsmeer dat uiteindelijk het gebied verstopt. Als natuurlijke remedie om dit probleem te verlichten, raden we aan een paar druppels babyolie aan te brengen met een druppelaar. Dit verzacht het oorsmeer.

Zoals deskundigen erop wijzen (Engelse link), bevatten veel van de druppels die voor dit probleem worden voorgeschreven minerale olie als hoofdingrediënt. Je kunt afzien van de aanschaf ervan als je wat babyolie in huis hebt. Het is namelijk bekend dat dit helpt (Engelse link) bij het verwijderen van oorsmeer. Let op de volgende stappen:

 • Kantel het hoofd met het aangetaste oor naar boven. Doe er dan 5 druppels lauwe babyolie in, lang genoeg om de was op te lossen.
 • Laat de olie uitlekken in een schone handdoek.
 • Als er nog kleine stukjes zijn, is een beetje warm water met een bolletje of een spuit zonder water ook een goed alternatief.

8. Babyolie als meubelhersteller gebruiken

Ja, beschadigde meubels kun je met een beetje babyolie weer mooi maken. Wrijf met een in olie gedoopte doek over je meubels en je zult zien hoeveel van hun oude charme wordt hersteld. Het is handig voor het verwijderen van vuildeeltjes die aan het oppervlak vastzitten. Breng het niet direct aan, want het kan vlekken achterlaten.

9. Verfreiniger

Verven op waterbasis verwijderen goed met natuurlijke oplosmiddelen. Als het echter opdroogt op onze handen, kan het enige tijd blijven plakken. Je handen inwrijven met babyolie helpt dan om de resten te verwijderen, vooral van je nagels. Bovendien laat het je handen zacht en met een delicate geur achter.

10. Ring verwijderaar, een van de meest verrassende toepassingen van babyolie

Zowel kinderen als volwassenen kunnen een ring aan hun vingers vast hebben zitten. Soms kan het zenuwslopend zijn om te proberen de ring te verwijderen, maar babyolie kan je helpen de ring er moeiteloos af te krijgen. Breng een beetje aan op alle randen en schuif de ring dan langzaam van de vinger af in een draaiende beweging.

11. Verbeter het uiterlijk van je voeten

Voeten hebben de neiging meer uit te drogen dan andere delen van het lichaam, vooral de hielen. Voor die lelijke kloven zijn veel vochtinbrengende middelen ontworpen, maar niets is zo goed als babyolie. Gebruik het op je voeten voordat je gaat slapen en je zult zien hoe ze na het aanbrengen ervan verbeteren. Je kunt ook een beetje olie gebruiken om dit deel van het lichaam te masseren en ontspanning te bereiken.

12. Bondgenoot bij je beauty routines

Vrouwen hebben veel schoonheidsroutines en dit product kan daarbij behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld om make-up kwasten schoon te maken.

Het is belangrijk om deze voorwerpen schoon te maken, maar het is niet iets wat we gewoonlijk doen. Het is belangrijk om ze te wassen met water en zeep en ze daarna in te wrijven met olie. Zo worden ze weer soepel en gaan ze veel langer mee.

13. Huis- of kantoorhulp, een van de toepassingen voor babyolie die je zal fascineren

De meeste apparaten en metalen voorwerpen kunnen door gebruik slijten. Smering is vaak nodig om hun prestaties te verbeteren. Er is geen beter product voor dit doel dan babyolie.

Het helpt bijvoorbeeld papiervernietigers beter te werken en het werkt ook met de mechanismen van de naaimachine. Het kan ook op deurscharnieren gewreven worden om hinderlijke geluiden weg te nemen.

Babyolie kan ook helpen bij het ontwarren van metalen kettingen, kettingen of armbanden. Je kunt het als vervanging gebruiken als je geen specifieke olie voor deze taken hebt.

14. Voor vastzittende ritsen

Gebruik babyolie om vastzittende ritsen soepel te maken

Omgaan met vastzittende ritsen kan een uitdaging zijn. Het kan zelfs gebeuren dat je een kledingstuk niet meer draagt omdat je de rits niet uit elkaar krijgt. In deze gevallen kun je een paar druppels babyolie gebruiken, waardoor de rits na een beetje kracht zetten loslaat.

15. Een oplosmiddel voor kleefstoffen

Wanneer sommige soorten kleefstoffen aan de huid of andere oppervlakken blijven kleven, kunnen ze moeilijk te verwijderen zijn. Pleisters die lang op de huid blijven plakken kunnen resten achterlaten of moeilijk te verwijderen zijn. Ook vinden we sommige stickers die onmogelijk te verwijderen zijn van bepaalde oppervlakken. In al deze situaties wordt het gebruik van babyolie aanbevolen.

Om dit oplosmiddel te laten werken, moet je het enkele minuten laten inwerken. Zoals bekend werkt het niet voor sommige lijmen die sterker zijn. Het is echter bruikbaar voor de meeste kleefstoffen die op papier of medisch verband voorkomen.

16. Vaarwel kauwgom met babyolie

Hoe vaak heb je kauwgom uit kleding of haar moeten verwijderen? Het volledig verwijderen van de resten kan een uitdaging zijn, vooral als het al uren of dagen vastzit. Babyolie kan helpen deze rommel op te lossen.

Je kunt het ook gebruiken op stoffen voorwerpen zoals lakens, dekens, gordijnen, spreien en meer. Je moet het gebruik van grote hoeveelheden vermijden, want afhankelijk van het soort oppervlak kan het vlekken opleveren. Gebruik het in combinatie met andere thuistrucs om kauwgomvlekken te verwijderen.

17. Om roos te bestrijden

Dankzij alle eigenschappen die we al genoemd hebben, kan babyolie gebruikt worden om roos te bestrijden. Vooral roos die ontstaat in het kader van episodes van seborroïsche dermatitis. Dit komt relatief vaak voor tijdens de babytijd, en studies suggereren (Engelse link) dat minerale olie, de belangrijkste verbinding in babyolie, sommige symptomen effectief kan verlichten.

Wees je bewust van de verschillende toepassingen van babyolie!

Babyolie is een van die producten die vele toepassingen kent. Daarom mag het niet ontbreken in je dagelijkse leven, of je nu moeder bent van een kleintje of niet.

Misschien ken je meer gevallen waarin deze stof een rol kan spelen. Vaak hoef je alleen maar je fantasie te gebruiken om nieuwe toepassingen te vinden voor onze basiselementen. Zorg er alleen wel voor dat je een goede kwaliteit babyolie kiest.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aaron K, Cooper TE, Warner L, Burton MJ. Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 25;7(7):CD012171.
 • Arturo, F., Velarde, M., Ángel, M., Pérez, S., Borjón Moya, C., Carlos, M.,… Ore Colio, L. (s. F.). Efecto de una crema hidratante para prevenir las estrías del embarazo. Recuperado 9 de enero de 2022, sitio web de Dermatofuncional.cl: https://www.dermatofuncional.cl/wp-content/uploads/2015/03/Crema_hidratante-prevencion_de_estr%C3%ADas-embarazo.pdf
 • Bogdan C, Moldovan ML, Man IM, Crișan M. Preliminary study on the development of an antistretch marks water-in-oil cream: ultrasound assessment, texture analysis, and sensory analysis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016 Sep 6;9:249-55.
 • Chuberre B, Araviiskaia E, Bieber T, Barbaud A. Mineral oils and waxes in cosmetics: an overview mainly based on the current European regulations and the safety profile of these compounds. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019 Nov;33 Suppl 7:5-14.
 • Kanti V., Gunther M., Stroux A., Sawatzky S., Henrich W., et al., Influence of sunflower seed oil or baby lotion on the skin barrier function of newborns: a pilot study. J Cosmet Dermatol, 2017. 16 (4): 500-507.
 • Muñoz, M. J. (2003). Higiene y cuidados de la piel del bebé. Offarm, 22(3), 73-82. Recuperado de https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-higiene-cuidados-piel-del-bebe-13044453
 • Niederer M, Stebler T, Grob K. Mineral oil and synthetic hydrocarbons in cosmetic lip products. Int J Cosmet Sci. 2016 Apr;38(2):194-200.
 • Cooke A., Bedwell C., Campbell M., McGowan L., Ersser SJ., Lavender T., Skin care for healthy babies at term: a systematic review of the evidence. Midwifery, 2018. 56: 29-43.
 • Oclusión por cerumen. (s. f.). Recuperado 9 de enero de 2022, de Mayoclinic.org website: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/drc-20353007
 • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science. 2012; 34(6): 511-518.
 • Rogers N, Stevermer JJ. PURLs: Ear wax removal: help patients help themselves. J Fam Pract. 2011 Nov;60(11):671-3.
 • Singh VS, Vinayadev V. Effectiveness of Baby Oil Therapy for Uremic Pruritus in Hemodialysis Patients. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2021 Jan-Feb;32(1):163-169.
 • Wilgubeast, & More by the author: (2014, marzo 11). 11 Usos Inusuales Para El Aceite DE Bebé. Recuperado 9 de enero de 2022, de Instructables website: https://www.instructables.com/11-usos-inusuales-para-el-aceite-de-beb%C3%A9/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.