Tips voor het verwijderen van pen- en stiftvlekken

Zeg vaarwel tegen het overweldigd worden door die inktvlekken op kleren en weet wat al onze trucs zijn om ze weg te krijgen.
Tips voor het verwijderen van pen- en stiftvlekken

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Het is normaal dat we op een bepaald moment in ons leven met pen- en stiftvlekken te maken krijgen, maar als we jonge kinderen hebben neemt de kans aanzienlijk toe. Daarom vertellen we je hieronder wat je kunt doen om deze vlekken uit stof te verwijderen.

Balpeninkt is het moeilijkst te verwijderen. In tegenstelling tot krijtvlekken, die de neiging hebben gemakkelijk te verdwijnen met een beetje water en gewoon afwasmiddel.

Aspecten waarmee je rekening moet houden

Als het gaat om het verwijderen van pen- en stiftvlekken uit kleding, is het belangrijk met bepaalde zaken rekening te houden, zodat we de juiste oplossing kunnen uitvoeren:

  • De soort stof.
  • De grootte van de vlek.
  • Zit de vlek op een andere vlek? Bijvoorbeeld, is er inkt op een voedselvlek gekomen?
  • De tijd sinds de vlek gemaakt werd (Dit is erg belangrijk, want hoe langer het geleden is dat de stof bevlekt werd, hoe moeilijker de vlek te verwijderen zal zijn).

Basistips betreffende pen- en stiftvlekken

De eerste tip voor het verwijderen van inktvlekken (van welke soort dan ook) is snelheid. Snel handelen zal je helpen het ongelukje of de ondeugende daad van je kind ongedaan te maken.

Om vlekken van permanente stiften te verwijderen, kun je alcohol gebruiken. Elke alcohol boven 75% is goed, maar ethylalcohol zal effectiever zijn. Breng het aan op een schone handdoek en gebruik het geïmpregneerde deel om over het met permanente marker bevlekte oppervlak te wrijven.

Je kunt ook tandpasta gemengd met zuiveringszout gebruiken. Meng een deel zuiveringszout met een deel tandpasta in een klein kopje. Breng het mengsel rechtstreeks op de inktvlek aan en laat het een paar seconden zitten.

Neem daarna een schone, licht vochtige doek en wrijf het mengsel in een cirkelvormige beweging over de vlek. Deze methode kan wat omslachtig zijn, maar is meestal effectief bij het verwijderen van inktvlekken (van markeerstiften, balpennen, kleurpotloden, enz.).

Tips voor het verwijderen van stiftvlekken

Enkele trucjes om vlekken te verwijderen

Je kunt ook een potloodgum gebruiken. In sommige gevallen kunnen stiftvlekken verwijderd worden door met een gewone gum over de stof te wrijven.

Vergeet niet de vlek zo snel mogelijk te verzorgen. Snel handelen is belangrijk, want inktvlekken zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen als ze eenmaal ingetrokken zijn. Als het ongelukje net gebeurd is, pak je een papieren servet en druk je enkele seconden stevig op de stof.

Er is nog een truc om stiftvlekken te verwijderen: gebruik aceton. Je hoeft alleen maar een beetje aceton direct op de vlek aan te brengen en met een schoon papieren doekje te deppen tot je de vlek helemaal ziet verdwijnen.

Later kun je de kleren in de wasmachine wassen met een kopje zout, koud water en geen wasmiddel. Vermijd het gebruik van aceton op plastic oppervlakken, zoals speelgoed, want het vervaagt de kleur van het voorwerp waar je het op gebruikt.

Hoe verwijder je penvlekken?

Dep of schrob nooit hard, want dan kun je de inkt eerder verspreiden dan wegvegen. Papieren handdoekjes daarentegen absorberen de inkt die nog nat is, waardoor de vlek minder opvalt en gemakkelijker te verwijderen is.

Gebruik alcohol of gedenatureerde alcohol. Het wrijven met alcohol en gedenatureerde alcohol die je in drogisterijen of bouwmarkten vindt zijn geweldig om inktvlekken te verwijderen (zolang de vlek nog niet is ingedroogd).

Alcohol neutraliseert het pigment in de inkt en daardoor verdwijnt de vlek. Leg het kledingstuk ofwel in gedenatureerde alcohol en was het, of neem de volgende stappen:

  1. Doop een wattenstaafje in wrijfalcohol.
  2. Wrijf dit op de inktvlek.
  3. Herhaal met een schoon wattenstaafje een paar keer.
  4. Doe nog een wattenstaafje of handdoek op de vlek om de alcohol te verwijderen.
  5. Voor het beste resultaat laat je de stof eerst drogen voor je de inktvlekken weer probeert te verwijderen.
  6. Wrijfalcohol werkt het beste op een droge doek, maar na elke toepassing moet je het met water afspoelen.
  7. Het verwijderen van erge inktvlekken is een cyclisch proces en omvat steeds opnieuw aanbrengen, spoelen en drogen.
  8. Laat de plek tot slot drogen. Was het kledingstuk dan als gebruikelijk.
Een tafel vol met pennen en stiften

Een ander huismiddeltje voor inkt- en stiftvlekken

Je kunt ook een beetje koemelk gebruiken om inkt- en stiftvlekken te verwijderen. Je gebruikt het als volgt:

  • Gebruik koude melk nadat je de inkt met een papieren handdoek hebt afgedroogd zoals in de vorige stappen aangegeven. Laat de inktvlek vervolgens een half uur in de melk weken. Was daarna zoals gewoonlijk.
  • Gebruik warme melk. Verwarm de melk tot deze lauw is. Giet de melk dan in een geschikt bakje en dompel het bevlekte deel van het kledingstuk er zo snel mogelijk in. Spoel na het weken uit en was het als gebruikelijk.

Hoewel het ongelooflijk lijkt, kan boter je ook van inktvlekken afhelpen. Als je een inktvlek van een stuk plastic, zoals bijvoorbeeld een plastic pop, wilt verwijderen, hoef je alleen maar een beetje boter op de inktvlek aan te brengen, het een dag in de zon te leggen, en dan de resten boter te verwijderen met een met water en zeep bevochtigde doek.

Als het probleem nu bestaat uit pen- of stiftvlekken op tapijten, dan kun je een mengsel van melk met maïzena bereiden en er een stevige pasta van maken. Breng deze pasta vervolgens op de vlek aan en laat het een paar uur zitten. Borstel na twee uur de droge resten uit met behulp van een tandenborstel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.