Mondbeschermers voor kinderen
Voor de mondgezondheid van kinderen zorgen betekent niet alleen een goede hygiëne en het beperken van de consumptie van snoep. Ook het gebruik van mondbeschermers is een praktijk die mondproblemen helpt voorkomen.
Gebitstrauma is een vrij veel voorkomende situatie tijdens de kindertijd. In feite is het de tweede meest voorkomende oorzaak (Spaanse link) van aandacht in de kindertandheelkunde, na gaatjes. In dit verband kan spelen ongelukken veroorzaken die het gebit verwonden. Bovendien, als kinderen opgroeien, beginnen ze te sporten, en neemt het risico op klappen op de mond toe.
Mondbeschermers voor kinderen zijn een preventieve maatregel die helpt de integriteit van de tanden en het mondweefsel van kinderen te behouden. Lees meer over deze elementen die plezier en veiligheid mogelijk maken.
Wat zijn mondbeschermers voor kinderen?
Mondbeschermers voor kinderen zijn flexibele plastic hulpmiddelen. Over het algemeen bedekken ze de boventanden die, omdat ze meer uitsteken in de mond, het meest blootstaan aan stoten en slagen. In speciale gevallen kunnen echter ook andere ontwerpen worden gebruikt.
De belangrijkste functie van mondbeschermers is het opvangen van mogelijke klappen. Dit minimaliseert het risico op beschadiging of breken van tanden en kiezen en verwonding van de lippen, tong en andere structuren in de mond.
Als kinderen vaste orthodontie gebruiken, wordt het gebruik van mondbeschermers essentieel tijdens het sporten. Dit voorkomt dat het apparaat breekt of de zachte weefsels traumatiseert.
Voor welke sporten worden mondbeschermers voor kinderen aanbevolen?
Sporters lopen veel meer kans (Spaanse link) op schade aan hun tanden als ze geen mondbeschermer dragen. Bots- en contactsporten worden als risicovol beschouwd, maar tandletsels kunnen door allerlei activiteiten worden veroorzaakt.
Boksen, vechtsporten, contact-kickboksen, voetbal, rugby, veldhockey, turnen, kunstschaatsen en schaatsen worden als risicovolle sporten beschouwd. Aan de andere kant hebben basketbal, duiken, voetbal, handbal, parachutespringen, waterpolo, paardrijden, squash, wielrennen en klimmen een gemiddeld risico.
Welke soorten mondbeschermers voor kinderen zijn er?
Als je bescherming zoekt voor de mond van je kind, moet je weten dat er verschillende alternatieven zijn. Hier zijn de drie soorten (Spaanse link) mondbeschermers voor kinderen waaruit je kunt kiezen:
- Geprefabriceerd: deze zijn het goedkoopst en het gemakkelijkst te verkrijgen. Ze worden voorgevormd geleverd in standaardmaten en zijn klaar voor gebruik. Dus soms passen ze niet goed in de mond of passen ze zich er niet goed aan aan. Omdat ze volumineus zijn, kunnen ze in sommige gevallen ongemakkelijk zijn en het spreken en ademen bemoeilijken.
- Semi-fitted: deze gebitsbeschermers zijn verkrijgbaar bij sommige sportwinkels en apotheken. Om ze te gebruiken worden ze eerst zacht gemaakt door ze in kokend water te leggen. Dan worden ze in de mond gestopt en erop gebeten om ze aan te passen aan de vorm van de tanden van het kind. Ze passen beter dan standaard gebitsbeschermers, hoewel de pasvorm niet perfect is.
- Op maat gemaakt: deze hulpmiddelen worden door een kindertandarts op maat gemaakt voor de mond van het kind. Voor de vervaardiging maakt men mallen van de mondholte van het kind, zodat ze een uitstekende pasvorm hebben. Ze zijn het duurst, maar ook het meest comfortabel en veilig.
Hoe mondbeschermers voor kinderen correct te gebruiken
Mondbeschermers horen bij de sportuitrusting van kinderen en moeten bij elke wedstrijd gedragen worden. Door ze bij elke risicovolle activiteit in de mond te dragen, wordt de kans op letsel bij een ongeluk kleiner.
Tegelijkertijd is het belangrijk dat je de hulpmiddelen goed verzorgt en schoonmaakt. Hier volgen enkele tips voor het gebruik en onderhoud ervan:
- Spoel ze met water voordat je ze in de mond stopt.
- Maak ze na elk gebruik schoon met water en een zachte borstel.
- Bewaar ze droog en vervoer ze in een stevige, geventileerde etui. Dit voorkomt de verspreiding van bacteriën en schimmels.
- Controleer regelmatig de pasvorm van het hulpmiddel in de mond. Omdat kinderen groeien en hun mond snel verandert, komt het vaak voor dat je ze moet vervangen.
- Let op tekenen van slijtage of breuk van het apparaat; in dat geval moet het vervangen worden.
- Neem de gebitsbeschermer mee naar de tandartscontrole, zodat de professional hem kan controleren, de pasvorm kan beoordelen en hem grondig kan schoonmaken.
- Houd de mondbeschermer uit de zon, warm water en andere warmtebronnen die de vorm kunnen vervormen.
Veilig spelen met mondbeschermers
Als ouders is het aan ons om onze kleintjes veiligheid te bieden. In dit verband helpen mondbeschermers je verwondingen aan de mond van je kinderen te voorkomen en hun gebit te verzorgen terwijl ze spelen of sporten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Caiazzo, A., Sanz, J. L., & Forner, L. (2020). ¿ Son efectivos los protectores bucales para la prevención de traumatismos dentales en el deporte? Una revisión sistemática. Endodoncia (Madr.), 38(3), 34-48.
- Manrique Toiran, S. (2020). Conocimiento y uso del protector bucal en deportes de riesgo en niños catalanes entre 6 y 18 años. Universitat Internacional de Catalunya.
- Valdés, L. D., & Valle-Lizama, R. L. (2021). Protectores bucales en la prevención de lesiones traumáticas dentomaxilofaciales en adolescentes durante prácticas deportivas. Revista Archivo Médico de Camagüey, 25(4).
- Solórzano Rendón, L. L. (2022). Protectores bucales en niños deportistas (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- López Garcés, K. N. (2021). Factores predisponentes de traumatismos dentales en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Díaz Valdés, L., Valle Lizama, R. L., & Rodríguez Ortiz, M. (2021). Nivel de información sobre protectores bucales y avulsión dentaria en entrenadores deportivos. Medisan, 25(5), 1143-1157.
- Flores, K. M. B., Molinar, Y. H., & Berber, M. Á. R. (2022, October). Uso de guardas deportivas en Odontopediatría. In XXI Congreso Latinoamericano de Odontopediatría (Vol. 12, No. Suplemento).