De 3 meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer

Vandaag willen we je vertellen over de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer en je vertellen hoe je ze kunt voorkomen.
De 3 meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer

Laatste update: 27 juni, 2022

In dit artikel vertellen we je over de drie meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer. Vakanties, hitte, lange dagen en plezier in de buitenlucht nodigen ons uit om bijzondere momenten te beleven. Maar je moet weten dat kinderen in de zomer vatbaarder zijn voor bepaalde gebitsproblemen.

Het zomerseizoen predisponeert ons tot uitstapjes, excursies en strandwandelingen. En natuurlijk om te genieten van het zwembad, lekker eten en zelfs wat kattenkwaad.

Maar door bepaalde veranderingen in de routine kan ons kind met een gebroken tand of kiespijn eindigen. Daarom willen we je de nodige informatie geven, zodat je aandachtig kunt zijn voor de mondgezondheid van je kind en het een heerlijke tijd kunt bezorgen tijdens de zomervakantie.

Lees verder om meer te leren over de meest voorkomende tandproblemen bij kinderen in de zomer en welke maatregelen je kunt nemen om ze te voorkomen. Mis het niet!

1. Gebitsproblemen bij kinderen in de zomer: gaatjes in het gebit

Gaatjes zijn een van de meest voorkomende aandoeningen (Spaanse link) bij kinderen. En ook een van de gebitsproblemen bij kinderen waarvan het voorkomen in de zomer toeneemt.

Het grootste risico om in deze tijd aan deze aandoening te lijden hangt samen met de veranderingen in de routines van hygiëne en verzorging van de mond. Kinderen hebben tijdens de vakantie andere schema’s. Zowel zij als volwassenen hebben de neiging de tijd om hun tanden te poetsen te verwaarlozen (en zelfs te vergeten).

Slechte mondhygiëne bevordert echter de opeenhoping van bacteriële plaque op de mondoppervlakken. En de grotere hoeveelheid bacteriën in de mond veroorzaakt een grotere productie van zuur, de stof die verantwoordelijk is voor de vernietiging van de tanden.

Dit probleem wordt nog verergerd door veranderingen in het voedingspatroon tijdens de zomer. De meest voorkomende is een toename van de inname van zoetigheid, ijs, koolzuurhoudende dranken, snacks en ongezonde tussendoortjes. Deze toename in de consumptie van eenvoudige suikers (Spaanse link) bevordert de woekering van bacteriën en de productie van zuur nog meer.

Gaatjes beginnen met vlekjes op de tanden. Als ze niet op tijd behandeld worden, vernietigt de aandoening geleidelijk de tand. Eerst met gaatjes en dan met het afbreken en uitvallen van de tand.

De 3 meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer
Zelfs in het verst gevorderde stadium kan de ziekte de tandpulpa aantasten en pijn en diepere infecties veroorzaken.

Snoepjes zijn heerlijk, maar ze moeten met mate worden aangeboden en je moet zorgen voor een goede mondhygiëne na consumptie.

Wat te doen om tandbederf in de zomer te voorkomen?

Om tandbederf in de mond van je kinderen te voorkomen, is het van essentieel belang mondhygiënische momenten te houden. Van tandenpoetstijd een leuke gezinsactiviteit maken kan helpen voorkomen dat je het in de zomer overslaat of vergeet.

Je kunt in deze tijd poetswedstrijden organiseren, spelletjes doen, of liedjes spelen. Samen leren hoeveel tanden er zijn en waar elk van de tanden voor dient, bevordert ook het begrip van het belang van hun verzorging.

Het is ook belangrijk om voorzichtig met voedsel om te gaan. Het handhaven van een evenwichtige, gezonde en gevarieerde voeding tijdens de kindertijd bevordert de algemene gezondheid van het kind. En natuurlijk helpt het bij de juiste ontwikkeling van hun gebit.

Het is ook belangrijk op te letten met de consumptie van eenvoudige suikers en koolzuurhoudende dranken. Het is waar dat kinderen zich af en toe mogen verwennen. Maar traktaties mogen niet het vaste vakantiemenu worden.

Op zoek gaan naar verse en gezonde snackalternatieven is een goed idee. Kinderen kunnen uitgenodigd worden om mee te werken aan de bereiding van hun maaltijden, als onderdeel van het vermaak en het aanleren van gezonde gewoonten.

2. Gevoeligheid van het gebit

Een van de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen in de zomer is gevoeligheid van het gebit.

In deze tijd is er een groter contrast in temperatuur tussen het geconsumeerde voedsel en de lichaamseigen temperatuur. Als we het warm hebben, geven we de voorkeur aan heel koud eten en drinken.

Tandgevoeligheid is een onaangename, intense, plotselinge en kortstondige gewaarwording aan de tanden. Het wordt ervaren als een plotselinge pijn aan de tand die het moeilijk maakt normaal te eten.

De oorzaak van dit ongemak kan de slijtage van het glazuur zijn of het terugtrekken van het tandvlees, waardoor gebieden van de zenuwwortels meer bloot komen te liggen. Bij kinderen gaat dit meestal samen met overdreven of zeer intense poetstechnieken, de aanwezigheid van gaatjes, gingivitis, de consumptie van sterk zure voedingsmiddelen en dranken, bruxisme (tanden klemmen en knarsen), en de aanwezigheid van vullingen.

Een manier om dit probleem te vermijden is het beperken van koolzuurhoudende frisdranken, drankjes en sterk zure vruchten. Wees ook voorzichtig met de consumptie van ijs en erg koud voedsel, vooral als het kind klaagt bij het eten ervan.

En hoewel het verleidelijk is om op een warme dag een glas ijswater gevuld met ijsblokjes te drinken, kun je dit beter vermijden. Het komt vaak voor dat kinderen erop kauwen en het gevoel verergeren, en ook het risico lopen de tanden te beschadigen en te breken.

Als het probleem aanhoudt, kun je het beste bij terugkomst van vakantie een kindertandarts bezoeken om de toestand van de mond te beoordelen. Zoals we je al vertelden, houdt dit gevoel verband met de aanwezigheid van andere ziekten.

Zuur fruit kan ook de tanden aantasten
Zure en erg koude voedingsmiddelen en dranken kunnen bij kinderen tandgevoeligheid opwekken. Als je merkt dat dit gebeurt, vermijd dan deze voedingsmiddelen en raadpleeg je kindertandarts.

3. Gebitsproblemen bij kinderen in de zomer: gebitstrauma

De zomer is een geweldige tijd om buiten te spelen, te rennen, te springen, en veel energie los te maken. Soms eindigen deze leuke momenten in valpartijen en klappen die de mond kunnen aantasten.

Contactsporten, ruw spel, vallen van schommels en op zwembaddekken veroorzaken vaak dit soort ongelukken.

Een klap op de mond kan een hele reeks verwondingen (Spaanse link)opleveren:

  • Wonden en snijwonden in zachte weefsels.
  • Breuken van tanden en kiezen.
  • Mobiliteit van de aangetaste tand.
  • Verandering van de stand van de tand naar binnen, naar buiten, of zijwaarts.
  • Uitvallen van het gebitselement.

Het is heel belangrijk dat volwassenen kalmte en geruststelling overbrengen aan het kind dat gestoten is, maar ook dat ze prompt handelen en professionele hulp zoeken.

Wat ook het soort opgelopen verwonding is, het beste is onmiddellijk contact op te nemen met de kindertandarts en hen te vertellen wat er gebeurd is. Volg dan hun advies op om de situatie te beoordelen en op te lossen.

Om dit soort gebitsproblemen bij kinderen in de zomer of in elk jaargetijde te voorkomen, is het raadzaam dat ze tijdens de sportbeoefening mondbeschermers gebruiken die op hun behoeften zijn afgestemd. Bovendien is het van essentieel belang dat volwassenen weten hoe ze moeten handelen als hun kinderen hun tanden stoten.

Geniet terwijl je voor jezelf zorgt

De zomer is een bijzonder seizoen voor kinderen om te genieten en een leuke tijd te hebben, maar zonder de mondverzorging uit te stellen.

Het onderhouden van de tandhygiënische routines en het controleren van hun dieet is een goede manier om de meest voorkomende gebitsproblemen te voorkomen. Van de vakanties gebruik maken om de kindertandarts te bezoeken is ook een goed idee. In deze periode is het namelijk meestal gemakkelijker om afspraken te krijgen.

Genieten van de zomer en tandproblemen bij kinderen vermijden is mogelijk. Met verantwoordelijke ouders die goed voor hun kleintjes zorgen, zal het hele gezin van dit bijzondere seizoen kunnen profiteren zonder last te krijgen van mondproblemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cruz Maldonado, D. M. (2022). Hábitos alimenticios y su relación con la caries dental en niños de 0 a 14 años. Revisión de la literatura (Doctoral dissertation, Quito: Universidad de Los Hemisferios 2022).
  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria28, 64-71.
  • Lorente, A. A., Cortés, O., Galera, M. D., Guzmán, S., & Canteras, J. (2016). Caries dental: influencia de los hábitos de higiene bucodental y de alimentación en niños en edad escolar. Acta pediátrica española74(10), 246-252.
  • Organización Mundial de la Salud. (‎2021)‎. Poner fin a la caries dental en la infancia: manual de aplicación de la OMS. Organización Mundial de la Salud. https://apps.who.int/iris/handle/10665/340445. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO
  • Bonilla Merino, L. R. (2018). Manifestaciones clínicas asociadas al bruxismo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín20(4), 741-756.
  • García Ballesta, C., Pérez Lajarín, L., & Castejón Navas, I. (2003). Prevalencia y etiología de los traumatismos dentales: Una revisión. RCOe8(2), 131-141.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.