Mijn kind wil zijn/haar haar kleuren, wat moet ik doen?

Als je kind zijn/haar haar wil kleuren, welke beslissing je ook neemt, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen uitlegt.
Mijn kind wil zijn/haar haar kleuren, wat moet ik doen?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 01 september, 2023

Idolen, familieleden, mode en vrienden: vaak beïnvloeden deze mensen het verlangen van kinderen om hun uiterlijk te willen veranderen. “Ik wil de haarkleur die mijn favoriete zanger heeft” of “Ik wil het kapsel van mijn beste vriend”. Sommige van deze veranderingen, zoals het hebben van een pony, zijn niet erg, terwijl andere, zoals het gebruik van haarverf, ons uitnodigen om twee keer na te denken. Dus wat kun je doen als je kind zijn haar wil kleuren? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wat je moet doen als je kind zijn haar wil kleuren

Als ouder ben je waarschijnlijk meer dan eens verrast door een van de ‘eerste keren’ van je kind. Bijvoorbeeld, de eerste keer dat ze een slecht woord zeiden, nieuwsgierigheid toonden over een onderwerp, of de eerste keer dat ze je vroegen om ze iets zelf te laten doen. Een van die keren kan ook zijn dat ze je vertelden dat ze hun haar wilden kleuren. Misschien heb je er al een mening over. Maar bij twijfel is het altijd goed om jezelf te raadplegen en te informeren.

Allereerst is het goed om te weten dat het haar van kinderen, net als de rest van hun lichaam, sterker wordt naarmate ze zich ontwikkelen. Daarom kun je in het begin merken dat het haar wat kwetsbaarder is. Daarom wordt het gebruik van haarverf, vooral permanenten en bleekbehandelingen (Spaanse link), afgeraden.

Houd er ook rekening mee dat, omdat het geen product is dat geschikt is voor jonge leeftijden, het een aantal bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van allergieën en huidirritatie tot branderige ogen en zelfs een jeukende keel.

Een tiener met verschillende kleuren in haar haar
Producten die erg sterk zijn, vanwege de hoeveelheid chemicaliën die ze bevatten om hun effect langer te laten duren, kunnen bij kinderen bijwerkingen veroorzaken.

Aanbevelingen om in gedachten te houden als je kind zijn/haar haar wil kleuren

Hier zijn enkele suggesties om te reageren op het verzoek van je kind om zijn haar te kleuren.

Als je geen toestemming geeft…

Als je weigert om je kind toestemming te geven om zijn/haar haar te kleuren, kun je de volgende punten overwegen:

  • Geef een geldige reden: ook al zijn er producten die niet permanent zijn, als je besluit dat het niet gepast is voor je kind om haarverf te dragen, is het belangrijk om uit te leggen waarom. Je kunt bijvoorbeeld praten over de kwetsbaarheid van het haar en opmerken dat er activiteiten zijn die beter later gedaan kunnen worden.
  • Vermijd zinnen waaruit opdringerigheid blijkt, zoals “Je moet me gehoorzamen omdat ik je moeder ben” of “Stop met protesteren en doe gewoon wat ik zeg”, onder andere. Deze vormen zijn verre van verhelderend en vergemakkelijken het begrip van het kind niet, maar hebben meer te maken met autoriteit dan met opvoeding. Vooral als ze zien dat je je eigen haar verft, want als je ze geen samenhangende uitleg geeft, zullen ze denken dat het gewoon een bevlieging is.
  • Gebruik eenvoudige argumenten: om de redenen voor je beslissing uit te leggen, kun je taal gebruiken die is aangepast aan de leeftijd van het kind. Op die manier is het voor hen veel gemakkelijker om je weigering te begrijpen. Tegelijkertijd is het de moeite waard om te wijzen op de tijdelijke aard van deze beslissing. Nu nee zeggen betekent niet dat je het nooit zult laten doen. Op jonge leeftijd is het mogelijk dat de wens om hun haar te kleuren meer te maken heeft met rollenspel en verkenning. Daarom kun je een alternatief voorstellen, zoals het dragen van een pruik.

Wanneer je wel toestemming geeft

Mijn kind wil zijn/haar haar kleuren
Permanente kleurstoffen kunnen schadelijke effecten hebben op het haar, dus kies liever voor uitwasbare producten.

Als je hebt besloten dat je kind zijn/haar haar mag kleuren, kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Kies niet voor permanente kleurstoffen: je kunt voor een nieuwe look gaan met andere producten die uitwasbaar zijn en geen schadelijke effecten hebben op het haar.
  • Geef informatie: je moet je kind vertellen over de procedure en de effecten die het op hun haar kan hebben. Geef ze ook instructies over haarverzorging en haarherstel. Op deze manier zal je kind ook kunnen beslissen of hij/zij doorgaat met zijn/haar verzoek, terwijl je hem/haar leert verantwoordelijk te zijn voor zijn/haar keuzes.
  • Verwijder het product snel: zelfs als het een oppervlakkige verf is, is het raadzaam om het op dezelfde dag dat het is aangebracht uit het haar te verwijderen. Let er daarbij op dat het niet in contact komt met de ogen.
  • Zorg ervoor dat er geen allergische reactie optreedt: het is belangrijk om te beginnen met een klein, beperkt gebied. Breng het product aan en neem dan een paar minuten de tijd om te evalueren wat er gebeurt.
  • Denk aan een geleidelijke verandering: het is belangrijk dat je ze informeert over het onderwerp en misschien een geleidelijke verandering aanbeveelt. Veel kinderen en jongeren hebben steeds veranderende smaken en interesses, dus de look die ze vandaag mooi vinden zal snel veranderen. Je kunt dus bijvoorbeeld voorstellen dat ze in plaats van een donkere tint naar platinablond te gaan, wat highlights kunnen proberen, of een tint daartussenin.

Op kennis gebaseerde beslissingen

Als je kind zijn/haar haar wil verven, welke beslissing je ook neemt, is het altijd belangrijk om het verzoek in de juiste context te plaatsen. Waarom willen ze het doen? Soms is het gewoon een verlangen om te ontdekken en een verandering te ervaren. In andere gevallen, misschien meer in de adolescentie, is het soms een groepsfenomeen, om ‘zoals anderen te zijn’. Of misschien voelt je kind zich ongemakkelijk met zijn of haar imago.

Door je kind te benaderen en met hem of haar te praten, kun je hem of haar beter leren kennen en zijn of haar motivatie begrijpen. Op deze manier kun je ook advies geven over wat jij denkt dat het beste is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Benaiges,Aurora (2007). Tintes capilares. Evolución histórica y situación actual. Offarm: farmacia y sociedad, ISSN 0212-047X, Vol. 26, Nº. 10 (NOV), 2007, págs. 68-72.
  • Troice, E. M., & Icaza, M. A. V. A. (2001). Como Poner Limites a Tus Ninos Sin Danarlos. Editorial Pax México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.