Je kind bij de overgang van een wieg naar een bed helpen

Ouders weten vaak niet hoe ze hun kinderen van een wieg naar een bed over moeten laten gaan. Vandaag geven we enkele tips waarmee je baby deze verandering als iets natuurlijks kan ervaren.
Je kind bij de overgang van een wieg naar een bed helpen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is voor kinderen niet altijd gemakkelijk om de overstap van een wieg naar een bed te maken. Alleen kinderen die al dingen leren en voldoende emotioneel volwassen zijn, lijken dat zonder problemen te doen.

De mogelijke risico’s die deze overgang voor baby’s met zich meebrengt is bovendien een andere factor waarmee ouders rekening moeten houden. Voordat gezinnen deze verandering zelfs maar proberen, moeten ze al een goede bedtijdroutine hebben ingesteld. Kleintjes moeten weten dat ze veilig zijn en dat er niets met ze zal gebeuren.

Het is daarom belangrijk dat de slaapgewoonten van kinderen correct zijn. Als je elke avond dezelfde routine volgt, dan weten ze allemaal dat er niets zal gebeuren en zal je kleintje snel in een bed kunnen slapen.

De overgang van wieg naar bed

Als ouders niet voorzichtig zijn met hoe ze dit proces aanpakken, dan kan dit bij hun kleintjes onnodige frustratie veroorzaken. Auteur en kinderpsycholoog Noelia Esteban de la Casa is specialist in dit soort situaties.

Volgens haar moeten ouders wachten tot hun kleintjes minimaal 18 maanden oud zijn voordat ze met de overgang beginnen. En zowel ouders als kinderen zullen voldoende emotionele volwassenheid moeten tonen om de overgang veilig te laten verlopen.

Het is voor de kleintjes dan ook belangrijk om aan het proces mee te doen. Je kunt verwijzen naar de leeftijd, de verantwoordelijkheid en het vermogen van je kind om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Vertel je kind bijvoorbeeld dat hij of zij nu ouder is en klaar is om in zijn of haar eigen bed te slapen.

Het is ook belangrijk om niet te veel uitleg te geven om het proces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Je moet echter alle beknopte en coherente twijfels uitleggen en beantwoorden.

Het proces van een wieg naar een bed stimuleren

Moeder en baby liggen op bed

Het proces om van een wieg naar een bed te gaan, vereist stimulatie. En in die zin is er niets beter dan spelen om het proces zowel natuurlijk als leuk te maken.

Tegen de tijd dat kinderen 12 maanden oud zijn, weten ze al hoe ze patronen uit het echte leven in hun spel na kunnen bootsen. Ze weten bijvoorbeeld hoe ze moeten doen alsof ze eten met een speelgoedlepel.

Je kunt hiervan profiteren om het je kleintje in de toekomst gemakkelijker te maken om in een bed te slapen. Dat komt, omdat kinderen tussen de 18 en 24 maanden dit soort dingen met hun poppen beginnen te spelen. Je kunt ze daarom hun poppen en knuffels in bed laten leggen, waardoor ze deze nieuwe situatie door spelen leren en accepteren.

Het is cruciaal dat ouders als rolmodel fungeren. Met andere woorden, je kunt een voorbeeld stellen door de poppen zelf naar bed te brengen alsof het je kinderen zijn. Je kunt ze verhalen vertellen, liedjes zingen en profiteren van alles wat je maar kunt bedenken zodat je kleintje samen met zijn of haar speelgoed in slaap kan vallen.

Hoe je je kind een veilig en ontspannen gevoel kunt geven

Moeder helpt baby in slaap te vallen

De overgang van een wieg naar een bed vereist dat kinderen zich veilig en ontspannen voelen. Kinderen moeten zich goed voelen over de verandering en niet lijden.

Over het algemeen zullen kinderen de overgang vreedzaam maken, maar in bepaalde gevallen kan het ingewikkeld worden. Om de zaken gemakkelijker te maken, let op de ideeën die expert Noelia Esteban te bieden heeft:

  • Praat veel met je kind. Ook al lijkt het alsof kleintjes het niet begrijpen, het is goed voor ze om eraan te wennen dat ze ons horen vanaf het moment dat ze jong zijn.
  • Als het gaat om het uitleggen van iets aan baby’s, dan moet je op hun niveau komen. Met andere woorden, hurk neer en kijk ze in de ogen.
  • Troost de tranen van je kinderen en laat ze niet alleen. Ze moeten hun bed met rust en kalmte associëren.
  • Als kleintjes een driftbui hebben, dan moet je ze eerst kalmeren. Als ze eenmaal kalm zijn, praat je langzaam met ze. Wees geduldig, want dit proces kan enige tijd in beslag nemen.
  • Zorg ervoor dat je je aan een routine houdt. Een verhaal, een knuffel, wat tijd om te praten.

Als je kind ‘s nachts wakker wordt

Later, als je kind wakker wordt, wat normaal is, volgen hier enkele richtlijnen die je kunt gebruiken om het proces te rationaliseren en je kind te kalmeren:

  • Controleer kinderen zonder het licht aan te doen. Ga zitten en ga even naast hen liggen zodat ze kunnen ontspannen voordat ze weer in slaap vallen.
  • Verzorg hun tranen om veiligheid te bieden.
  • Als ze een nachtmerrie hebben gehad, ga dan liggen zodat ze je in de buurt kunnen voelen. Laat ze kalmeren en maak ze niet wakker.

Elk kind is uniek, dus de overgang van wieg naar bed zal in ieder geval bij elk kind anders zijn. Denk eraan om geduldig te zijn en geef je kind veel genegenheid, begrip en nabijheid. Met jouw hulp zal je kind in zijn bed kunnen slapen als hij er klaar voor is. Als dit allemaal echt moeilijk gaat, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

Het inrichten van de babykamer, 6 nuttige ideeën
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het inrichten van de babykamer, 6 nuttige ideeën

Als je een kleintje op komst hebt, geeft dit artikel je een paar ideeën voor het inrichten van de babykamer. Selecteer de meubelen en decor met gro...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.