Wat te doen als kinderen nachtmerries hebben

Veel ouders vragen zich af wat ze moeten doen als hun kinderen nachtmerries hebben. De waarheid is echter dat het hebben van nachtmerries normaal is tijdens de kindertijd en dat ze over het algemeen na verloop van tijd weg gaan.
Wat te doen als kinderen nachtmerries hebben
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 31 december, 2019

Wanneer kinderen nachtmerries hebben en zelfs bang zijn om naar bed te gaan, hoe kunnen ouders hen dan helpen om te rusten? Naar bed gaan is iets waar de meeste volwassenen naar uitkijken. Dat is voor kinderen echter niet altijd het geval.

Soms willen kinderen niet naar bed. Dit kan zijn omdat ze willen blijven spelen, terwijl het andere keren is omdat ze bang zijn om nachtmerries te hebben.

Hieronder zie je wat de meest voorkomende nachtmerries bij kinderen zijn. We zullen ook enkele aanbevelingen doen om kinderen na het ervaren van deze nare dromen te kalmeren.

Wat veroorzaakt nachtmerries bij kinderen?

Nachtmerries komen vrij vaak voor. In feite ervaart bijna elk kind ze op een of ander moment. Ze beginnen te verschijnen wanneer kinderen ongeveer twee jaar oud zijn en kunnen in de kindertijd doorgaan.

Tegen de tijd dat de volwassenheid arriveert, verdwijnen nachtmerries meestal helemaal, behalve in een aantal gevallen, vooral bij vrouwen. Er is geen bewezen wetenschappelijke reden voor het bestaan van nachtmerries.

Er zijn verschillende factoren die ze kunnen veroorzaken. Nachtmerries worden vaak veroorzaakt door gebeurtenissen die zich gedurende de dag hebben voorgedaan, bijvoorbeeld:

 • Je kind viel ‘s avonds laat in slaap terwijl hij naar de tv keek, of hij heeft een enge film gezien.
 • Verhaaltjes voor het slapengaan waarin monsters of andere enge dingen voorkomen, kunnen ook nare dromen veroorzaken.
 • Andere oorzaken kunnen stressvolle situaties zijn waarmee een kind wordt geconfronteerd, zoals ruzies, de dood van een familielid, van school veranderen, enz.
 • Wanneer kinderen niet gewend zijn om alleen te slapen, dan kunnen ze vaker nachtmerries hebben. Dit komt door de angst die ze voelen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat nachtmerries niet betekenen dat je kind een soort trauma heeft gehad. Nogmaals, het is normaal dat kinderen tijdens de kindertijd nachtmerries hebben. Het is dus niet nodig om met een arts of andere specialist contact op te nemen.

Hoe kunnen we deze vreselijke dromen vermijden?

Jongen ligt bang in bed

Het is onmogelijk om nachtmerries helemaal te vermijden. Er zijn echter dingen die we kunnen doen om onze kinderen een vredigere nachtrust te geven en de frequentie van nare dromen te verminderen. Om je kinderen te helpen om de rust te krijgen die ze nodig hebben, kun je de volgende suggesties proberen:

 • Stel een routine voor het slapengaan en voor de ochtenden op en respecteer deze routine zonder falen.
 • De kamer van je kind moet zo comfortabel mogelijk zijn, vrij van objecten die hem bang kunnen maken.
 • Eet vroeg en zorg dat het eten licht is. Sta voor het slapen gaan ook geen spelletjes en activiteiten toe waardoor ze opgejut raken. Help ze liever om te ontspannen. Je kunt ze bijvoorbeeld voor het slapengaan een bad geven, een leuk verhaal lezen of gewoon lekker samen liggen.
 • Geef kinderen een warm drankje voor het slapengaan om hen te helpen kalmeren en te ontspannen.

Vermijd dingen die je kinderen van streek kunnen maken, zoals ‘s avonds tv kijken of enge verhalen lezen. Zorg er tegelijkertijd voor dat de omgeving in je huis zo ontspannen mogelijk is.

Wat moet ik doen als mijn kinderen nachtmerries hebben?

Kind wordt gillend wakker van nachtmerrie

Aangezien het onmogelijk is om nachtmerries helemaal te voorkomen, hoef je alleen maar voorbereid te zijn. Op die manier kun je helpen wanneer je kind door een nare droom radeloos wakker wordt.

Het eerste wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat je kinderen zich beschermd voelen. Dit zal veel gemakkelijker zijn met je aanwezigheid, waardoor je kinderen zich veilig voelen. Zeg troostende woorden: “alles is goed, er gebeurt niets, ik ben hier.”

Vertel je kinderen dat wat ze in hun droom hebben gezien, niet echt was. Toon ze je liefde en troost zodat ze het gevoel hebben dat je ze volledig begrijpt.

Een ander ding dat hen kan helpen om hun angst te verminderen, is het volgen van de verhaallijn van hun verbeelding. Als ze je vertellen dat ze bang zijn voor monsters, spuit dan met een spuitbus en vertel ze dat het een afweermiddel voor monsters is. Op die manier zullen je kleintjes kunnen rusten wetende dat ze veilig zijn.

Doe ook de lichten niet uit. Plaats indien mogelijk een nachtlampje of zaklamp dicht bij hun bed. Als ze moeite hebben om in slaap te vallen, zet dan wat ontspannende muziek op. In de ochtend kun je je kinderen uitnodigen om hun dromen te vertellen en aandachtig naar hen te luisteren.

Concluderend, als je kinderen nachtmerries hebben, dan hoef je je geen zorgen te maken, dit is normaal. Wat je kunt doen, is een fatsoenlijke bedtijd routine organiseren en gespannen omgevingen vermijden. Wanneer kinderen nachtmerries hebben, dan is het beste wat je kunt doen bereid zijn om liefde en troost te bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Morales, E. M., & Narváez, P. M. (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: Una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2012.06.039 [doi]
 • Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr.
 • Aldana, A., Samudio Domínguez, G. C., Irala, E., & Rodas, N. (2006). Trastornos del sueño: prevalencia en población pediátrica en edad preescolar y escolar de área urbana. Pediatría (Asunción): Organo Oficial de La Sociedad Paraguaya de Pediatría.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.