Hoe bereid je je autistische kind voor op tandartsbezoek?

Als je je autistische kind goed voorbereidt, kan het genieten van en meewerken aan zijn bezoek aan de tandarts. Hier is wat je in gedachten moet houden.
Hoe bereid je je autistische kind voor op tandartsbezoek?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 14 december, 2023

Een bezoek aan de tandarts kan een traumatische ervaring worden als je je autistische kind niet goed voorbereidt. Bij deze kinderen is er niet alleen de gebruikelijke angst voor mogelijke pijn, maar de geluiden, lichten, smaken, vreemde sensaties in de mond, angst en communicatieproblemen maken het tandartsbezoek nog uitdagender.

Daarom kan een bezoek aan de tandarts een echte uitdaging zijn voor het kind, zijn familie en de professional. Maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan de ervaring positief en succesvol zijn. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om je autistische kind voor te bereiden om met meer gemoedsrust naar de tandarts te gaan.

Tips om je autistische kind voor te bereiden op een bezoek aan de tandarts

Volgens een artikel gepubliceerd in het European Journal of Paediatric Dentistry (Engelse link) hebben kinderen met autismespectrumstoornissen (ASS) een verhoogd risico op bruxisme, tandbederf, parodontale problemen, ulceraties, tanderosies en traumatische verwondingen. Daarom speelt tandheelkundige zorg een belangrijke rol in de mondverzorging van deze kinderen.

Als je wilt dat het tandartsbezoek voor je autistische kind prettig en positief verloopt, moet je voorafgaand aan de afspraak een aantal stappen ondernemen. Voordat het tandartsbezoek plaatsvindt, zijn er veel dingen waar je thuis aan kunt werken om de ervaring in de tandartspraktijk gemakkelijker en beter te maken.

Hier zijn enkele tips om te overwegen als je een tandartsbezoek plant voor je kind met autisme

1. Zoek een gespecialiseerde tandarts

Het is belangrijk om de tijd te nemen om een tandarts te vinden die ervaring heeft met de zorg voor kinderen met speciale behoeften. Niet alle professionals kunnen omgaan met de extra eisen van kinderen met ASS. Gespecialiseerde kindertandartsen kunnen een groot verschil maken in de tandheelkundige zorg voor je kind.

Vraag om aanbevelingen, neem contact op met de tandarts en bezoek de praktijk. Op deze manier kun je de optie kiezen die het beste past bij de behoeften van je kind en die je gemoedsrust geeft.

Vertel de tandarts bij het plannen van een afspraak bij de tandarts alles wat je relevant vindt over je kind. Leg de voorkeuren, antipathieën, angsten en gebruikelijke reacties van je kind uit, zodat de tandarts beter voorbereid is.

2. Bespreek het onderwerp met je kind

Voordat je naar de tandarts gaat, is het belangrijk dat je kind begrijpt aan welke situatie het zal worden blootgesteld. Jij kent je kind beter dan wie dan ook, dus je moet de middelen gebruiken waarvan je weet dat ze het beter zullen begrijpen. Hier zijn enkele alternatieven die nuttig kunnen zijn.

Praten

Praat met je kind over het bezoek aan de tandarts, leg uit wat er zal gebeuren, wat ze zullen zien, de geuren, geluiden, smaken en sensaties die ze zullen ervaren en beantwoord al hun vragen. Laat ze weten dat ze bang kunnen zijn, maar dat je aan hun zijde staat om ze te begeleiden.

Gebruik afbeeldingen

Met verhalen, prentenboeken en video’s over dit onderwerp kun je je kind vertellen wat er in de tandartspraktijk zal gebeuren. In een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Illinois en de Universiteit van Washington werd gekeken naar de bijdrage van kinderverhalen over tandartsbezoek bij de voorbereiding van kinderen met ASS.

Voor 64% van de ouders waren deze verhalen een effectief hulpmiddel. Gezinnen gaven aan dat de verhalen hen hielpen te oefenen voor het onderzoek en de angst voor het onbekende te verminderen.

Rollenspel oefenen

Door te spelen kun jij de tandarts zijn en je kind de patiënt. Oefen de basisprocedures, zoals het openen van de mond, het tellen van de tanden en het gebruik van een spiegeltje. Zo leert je kind wat er in de tandartspraktijk gebeurt, raakt het vertrouwd met de sensaties in de mond en ontwikkelt het meer controle om samen te werken.

Maak een sociaal verhaal met behulp van pictogrammen

Gebruik visuele hulpmiddelen om je kind te helpen nieuwe en onbekende situaties beter te begrijpen. Maak een verhaal over een bezoek aan de tandarts. Neem stap-voor-stap beschrijvingen en foto’s op van wat er tijdens de afspraak gaat gebeuren. Kijk er regelmatig naar om je kind vertrouwd te laten raken met de procedures en zich beter voorbereid te laten voelen.

Maak indien mogelijk echte foto’s van de ingang van de praktijk, de wachtkamer en de tandartspraktijk, zodat je kind ze van tevoren kent.

Werken aan sensaties

Bij de tandarts kunnen verschillende sensaties in de mond van je kind optreden. Door handschoenen, gaasjes en spiegeltjes te gebruiken die je kind in de mond kan houden, kan het zich beter voorbereiden op tandartsafspraken.

3. Maak kennismakingsafspraken

Een andere manier om je kind met autisme te helpen bij het overwinnen van angsten en zorgen is het maken van een kennismakingsafspraak met de tandarts. Dit bezoek bestaat uit een rondleiding door de tandartspraktijk met je kind en een ontmoeting met de professional voordat er aan het gebit wordt gewerkt. Op deze manier kent je kind de tandarts al als hij of zij de volgende keer naar de tandarts gaat.

4. Bereid je kind voor op de afspraak

Het is belangrijk dat je kind met autisme op de dag van het tandartsbezoek weet waar het naartoe gaat en waarom. Het zou het beste zijn als je hem of haar het plan een paar uur van tevoren vertelt. Haast ze niet om te vertrekken, want dat zou hun angst kunnen vergroten.

Het is ook een goed idee als je kind een voorwerp van zijn of haar voorkeur meeneemt naar de tandartspraktijk om hem of haar een veiliger gevoel te geven – zoals speelgoed, een kussen of een deken – of een apparaat om hem of haar te vermaken.

Leer hoe je je autistische kind kunt begeleiden naar de tandarts

Als je eenmaal bij de tandartspraktijk bent, is het belangrijk dat je je kind blijft begeleiden om hem of haar de veiligheid te bieden die het nodig heeft. Op dat moment werk je als een team samen met de professional om je kleintje een prettige en positieve ervaring te bezorgen.

Volgens een artikel van de CES University, Dentistry for Autistic Patients (Spaanse link) genaamd, hebben tandartsen speciale technieken om de zorg voor patiënten met ASS te vergemakkelijken. Geavanceerde technieken komen overeen met communicatiemiddelen, zoals toon van de stem en non-verbale communicatie, kleding, afleiding, beloningen en ouderlijke aanwezigheid.

Deze technieken vereisen complexere procedures die de patiënt helpen ontspannen om tandheelkundige behandelingen te kunnen uitvoeren. Ze omvatten het gebruik van lachgas, intraveneuze sedatie, beschermende stabilisatie en algehele anesthesie. De tandarts zal ze aanraden in complexe gevallen, waarin de eenvoudigste benaderingsstrategieën niet voldoende zijn.

Jouw aanwezigheid tijdens het tandartsconsult zal je kind gemoedsrust en vertrouwen geven. Hier zijn enkele strategieën om in gedachten te houden.

Wees geduldig

Probeer tijdens het bezoek aan de tandarts begripvol, empathisch en aardig voor je kind te zijn. Je kind kan moeite hebben met communiceren, emoties uiten of bepaalde procedures verdragen. Als je kind gestrest of nerveus is over de tandheelkundige ingreep, heeft het geruststelling nodig.

Houd er rekening mee dat tandheelkundige zorg voor dit type patiënt langer kan duren en veel bezoeken nodig kan hebben. Verwacht niet dat alles in één afspraak is opgelost.

Creëer een comfortabele omgeving voor je kleintje

Zoek een manier om de tandartspraktijk zo aan te passen dat je kind zich prettig en ontspannen voelt. De tandarts zal graag naar je suggesties luisteren en er rekening mee houden. Hier zijn enkele suggesties:

  • Als je kleintje moeite heeft met fel licht, laat hem of haar dan een donkere bril opzetten.
  • Heeft hij of zij last van lawaai? Geef ze dan oordopjes of laat ze een koptelefoon opzetten met hun favoriete liedjes.
  • Speel hun favoriete video’s af.
  • Bied je kleintje troostende voorwerpen aan om hem te helpen rustig te blijven.
  • Neem stickers mee die je kind kan uitdelen om zijn eigen stempel op de praktijk te drukken.
  • Overweeg om te beginnen met tandheelkundige zorg in de wachtkamer totdat je kleintje zelfverzekerd genoeg is om naar de stoel te gaan.

Moedig je autistische kind aan

Als je je kleintje feliciteert met wat hij heeft bereikt en met zijn medewerking, zal dat hem motiveren om door te gaan met het bezoek aan de tandarts. Zeg hem of haar dat hij of zij het geweldig doet en dat je trots op hem of haar bent.

Denk eraan dat jouw begeleiding de sleutel is

Voor kinderen met autisme kunnen de prikkels van een bezoek aan de tandarts overweldigend zijn. Met jouw begeleiding, steun en geduld kun je je kind met autisme voorbereiden en het helpen om zijn of haar angsten te overwinnen en te genieten van een bezoek aan de tandarts.

Wees voorbereid en communiceer op een duidelijke en begrijpelijke manier met ze voor het bezoek, geef ze de nodige informatie en stel ze gerust. Blijf tijdens de afspraak rustig en toon geduld en voortdurende steun. Overweeg het gebruik van angstbeheersingsstrategieën, zoals ontspannende muziek of een diepe ademhalingstechniek.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.