Bied je kinderen je excuses aan als je een fout maakt

Als je je excuses aanbiedt aan je kinderen, is dat een manier om hen duidelijk te maken dat fouten menselijk zijn en dat er manieren zijn om te proberen ze te herstellen.
Bied je kinderen je excuses aan als je een fout maakt

Laatste update: 27 januari, 2024

Als je je excuses aanbiedt aan je kinderen, laat je ze weten dat ze respect verdienen. Je erkent ook dat we allemaal fouten maken, ongeacht onze leeftijd of rol. Het maakt niet uit of we kinderen, volwassenen, ouders, kinderen, bazen of werknemers zijn. Het is een daad van nederigheid, empathie en menselijkheid.

Ouders maken kinderen vaak duidelijk hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten en zich te verontschuldigen als ze iemand anders pijn doen en daar spijt van hebben.

Daarom eisen we, wanneer we geconfronteerd worden met ongepast gedrag tegenover een broer of zus, vriend of klasgenoot, dat ze naar voren komen om hun excuses aan te bieden. Maar als we onze kinderen onrecht aandoen, vragen we vaak niet om vergeving.

Ondermijn je je eigen gezag als je je excuses aanbiedt aan je kinderen?

Er wordt vaak gedacht dat het erkennen van een fout in het bijzijn van kinderen het gezag van volwassenen ondermijnt, waardoor het voor hen moeilijk wordt om te gehoorzamen als er grenzen worden gesteld. Daarom willen veel ouders zich niet verontschuldigen tegenover hun kinderen, omdat ze denken dat ze dan hun respect verliezen.

Ze zien deze daad als een teken van zwakte en begrijpen dat het de hiërarchische band tussen hen in gevaar zou brengen. Daarom denken sommige volwassenen dat het vragen om vergeving een verlaging van de eigen waarde inhoudt, terwijl in feite het tegenovergestelde waar is.

Verantwoordelijkheid nemen voor je fouten maakt je een beter mens. Daarom zal het woord sorry zeggen om te proberen de schade die je hebt veroorzaakt te herstellen er niet voor zorgen dat ze je minder respecteren of waarderen. Integendeel, ze zullen begrijpen dat je een mens bent en dat dit betekent dat je ook fouten maakt.

Een moeder zegt sorry tegen haar kind
Om vergeving vragen betekent dat je spijt hebt van het onrecht dat je hebt aangedaan, zelfs als het niet opzettelijk of met voorbedachten rade was. Het gaat erom dat je eerlijk voelt dat je fout zat en dat je kind een verontschuldiging verdient.

Bied je excuses aan je kinderen als een daad van liefde

Het is verkeerd om te geloven dat iemand die van je houdt je geen pijn doet. Mensen die van elkaar houden doen elkaar ook pijn. Maar iemand die zich kan verontschuldigen is iemand die niet bang is om kwetsbaar, menselijk en echt te zijn. In feite is het aanbieden van excuses aan je kinderen een manier om een belangrijke waarde over te brengen.

Tegelijkertijd moeten excuses gepaard gaan met concrete acties die de fout proberen te herstellen. Als je je bijvoorbeeld hebt verontschuldigd omdat je tegen ze hebt geschreeuwd, is het essentieel dat je de volgende keer op je toon let. En als je het jammer vindt dat je het reisje dat je ze beloofd had moest afzeggen, kun je ze uitnodigen voor een uitje alleen in het weekend.

Waarden worden doorgegeven door het voorbeeld te geven

Eisen dat een kind leert zich te verontschuldigen zonder het goede voorbeeld te geven, is heel oneerlijk en inconsequent. Het is alsof je tegen ze schreeuwt dat ze moeten stoppen met schreeuwen of dat ze niet achter hun rug om slecht over hun vrienden moeten praten, terwijl je zelf over je eigen vrienden klaagt.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen:“Ik wil mijn excuses aanbieden voor het niet houden van mijn woord, ik heb er echt spijt van.” Op deze manier toon je niet alleen nederigheid, maar leer je ze ook hoe ze om vergeving moeten vragen.

Het is belangrijk voor het kind om te zien dat je je hierdoor niet zwak of minderwaardig voelt. In plaats daarvan is het vragen om vergeving van grote waarde. Ook laat je door je eigen gedrag zien dat je geeft om hoe de ander zich voelt.

Vergevingsgezindheid is een belangrijk sociaal bindmiddel dat je kind van jongs af aan kan gebruiken en vervolgens kan meenemen naar zijn volwassenheid.

Een vader biedt zijn excuses aan
Zowel het gebrek als de overdaad aan excuses weerspiegelen een onverantwoordelijke en onsympathieke houding. Bovendien kan het een verwarrende boodschap geven aan het kind.

Maak geen misbruik van excuses

Aan de andere kant moeten we weten dat het helemaal geen goed idee is om dit woord te misbruiken, omdat je kind hierdoor het vertrouwen in jou zal verliezen. Net als ieder ander mens verwacht hij of zij dat je na een paar excuses dezelfde fout niet zult herhalen. Anders zal de boodschap erg verwarrend zijn voor het kind en zullen ze veel teleurstelling voelen.

Spijt moet aanwezig zijn

Verontschuldigingen zonder echte spijt betekenen niets. Erger nog, ze laten een bittere smaak achter in de mond van de ontvanger. Om ervoor te zorgen dat deze daad zijn waarde niet verliest, is het essentieel om er alleen gebruik van te maken als je echt spijt hebt van wat je hebt gedaan en spijt hebt van de gevolgen. Daarnaast zorgt het lukraak gebruiken van het woord ‘sorry’ ervoor dat het zijn betekenis verliest, dus het is gepast om het te gebruiken bij gelegenheden die het echt verdienen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giannini Iñiguez, H. (2008). Del perdón que se pide y del perdón que se da. Atenea (Concepción), (497), 11-22.
  • De Martini, S. M. A. (2019). Paternidad y perdón [en línea]. Postprint del artículo publicado en: Revista Valores de la Academia del Plata. 2019, 8. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/13332

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.