5 activiteiten om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren

Vertrouwen tussen ouders en kinderen ontstaat door wederzijdse kennis, respect en dialoog. Deze dynamiek helpt je dagelijks.
5 activiteiten om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 14 juni, 2023

Enkele decennia geleden was de autoritaire opvoedingsstijl het meest wijdverspreid. Onderzoek heeft echter aangetoond (Spaanse link) dat het niet de meest effectieve stijl is om gezonde, autonome en gelukkige kinderen op te voeden. Integendeel, respectvolle praktijken, waarin genegenheid en verbondenheid de boventoon voeren, lijken geschikter. Om dezelfde reden willen we enkele activiteiten voorstellen om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren.

Deze medeplichtigheid en emotionele intimiteit zijn op vele manieren noodzakelijk. In de eerste plaats helpen ze kinderen en adolescenten om zich thuis veiliger te voelen en hun ouders te zien als referentiefiguren tot wie ze zich kunnen wenden. Bovendien bevorderen ze de communicatie en helpen ze om nauwere banden te creëren.

Als je van deze voordelen wilt genieten, hoef je geen grote inspanningen te doen. Je hoeft alleen maar dagelijks een reeks richtlijnen toe te passen, die we in de volgende dynamiek op dagelijkse basis samenvatten.

Schrijf deze activiteiten op om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren

De onderstaande suggesties kun je gemakkelijk in je dagelijks leven opnemen. Elk gezin zal zelf beslissen hoe vaak ze toe te passen naargelang hun behoeften. We hopen dat je ze interessant vindt.

1. Fotoalbums bekijken

Vertrouwen wordt gedefinieerd als de mate waarin we ons veilig voelen bij een ander. Het impliceert een diep wederzijds begrip en de geruststelling dat we ons kwetsbaar kunnen opstellen in aanwezigheid van de ander. Dit komt omdat we weten dat deze persoon ons geen kwaad zal doen en altijd ons grootste goed zal nastreven.

Hiervoor is het belangrijk dat de relatie wederkerig is; dat wil zeggen dat je je kind (Engelse link) goed moet kennen, maar het ook de gelegenheid moet geven om meer over jou te weten te komen.

Het is niet voldoende om hem te vragen naar zijn dag of zijn emoties, je moet ook bereid zijn om met hem te delen hoe jij je voelt, hoe jouw leven eruit ziet, en wat jouw ervaringen zijn geweest. En daarvoor is het samen bekijken van fotoalbums een uitstekende optie. Neem wat foto’s uit je kindertijd of je jeugd, van toen je trouwde, of toen je kinderen werden geboren, en laat ze aan je kind of tiener zien.

Deel, terwijl je ernaar kijkt, met hen hoe je in elke fase was, wat je voelde, hoe je die momenten beleefde, en wat je vroeger deed. Ze zullen graag meer ontdekken over hun verhaal, je beter begrijpen, en zich vereerd voelen dat je openstaat om je intimiteit en je verleden met hen te delen.

Activiteiten om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren
Als je een fotoalbum bekijkt, vraag dan, als je bij die foto’s komt waar je kind op voorkomt, hoe ze zich die momenten herinneren, wat ze voelden, en hoe hun ervaring was.

2. Gedachten delen in de avond om vertrouwen tussen ouders en kinderen te bevorderen

Om wederzijds vertrouwen op te bouwen, is het heel positief om onze gedachten met onze kinderen te delen en rekening met hen te houden in ons dagelijks leven. Deze dynamiek kan ‘s avonds gedaan worden, tijdens het eten of voor het slapen gaan. Het bestaat eruit dat ieder van jullie de ander het volgende vertelt:

  • Een moment dat gedurende de dag plaatsvond waar je dankbaar voor bent; met andere woorden, het beste moment van de dag.
  • Ook een situatie die je zorgen baart of die je angst, vrees of verdriet heeft bezorgd.

Het idee is dat je naar elkaar kunt luisteren en steun en advies kunt geven. Het is niet nodig om over grote zorgen te praten, want jongere kinderen moeten niet belast worden met problemen van volwassenen.

Wel kun je je kind vragen welke kleren hij denkt dat je morgen naar je vergadering kunt dragen of hoe je je macaronirecept kunt verbeteren. Het gaat erom dat ze het gevoel hebben dat er rekening met hen wordt gehouden, en net zoals jij hen advies geeft over hun dag, kunnen zij jou ook advies geven.

3. Deel sympathieën en antipathieën

Een van de geweldige manieren waarop je je kind zich geliefd kunt laten voelen is door belangstelling te tonen voor hun smaken en voorkeuren. Soms maken we de fout om de series waar onze kinderen naar kijken af te wijzen of de muziek waar ze naar luisteren te kleineren.

Dit is echter een goede gelegenheid om dichter bij hen te komen. Leg daarom momenten vast om met elkaar je favoriete films, muziekgroepen, of activiteiten die je het meest interesseren te delen.

Bijvoorbeeld, elke ochtend, als je in de auto naar school gaat, kan ieder van jullie de liedjes kiezen om naar te luisteren; of elke vrijdagavond kun je eten terwijl je kijkt naar het programma dat gekozen is door wie aan de beurt is. In het weekend kun je gezinsactiviteiten plannen die elk lid om de beurt kiest. Het idee is om open te staan voor nieuwe ervaringen, meningen te delen en meer te leren over elkaars smaak.

4. Gebruik assertieve communicatie

Om het vertrouwen tussen ouders en kinderen te verbeteren, kunnen we ons niet alleen richten op de positieve aspecten, maar moeten we ook de meer ongemakkelijke aspecten op de beste manier kunnen aanpakken. Deze activiteit kan worden toegepast als er een misverstand of ruzie tussen jullie is geweest. Als je gekalmeerd bent, ga dan zitten en praat erover.

Om de beurt kun je je mening geven over verschillende punten:

  • Wat je denkt dat het probleem was.
  • Hoe je je voelde tijdens de ruzie.
  • Wat je zou willen dat de ander had gezegd of gedaan.
  • Wat je denkt dat je op individueel niveau kunt verbeteren voor de volgende keer.

Het is heel belangrijk dat je dit gesprek op een niet-oordelende manier voert en dat je tracht echt te luisteren naar wat de ander denkt, voelt en nodig heeft.

Bij jonge kinderen kan het wat ingewikkelder zijn om toe te passen. Het is echter een uitstekende manier om met hen te werken aan communicatie en emotionele intelligentie, en ook om hen te helpen besluitvaardiger te worden.

 

 

Een vader heeft een goed gesprek met zijn zoon
Naarmate je kind ouder wordt, zal het zich met meer taken rond het huis kunnen bezighouden en zelfstandiger zijn met persoonlijke zaken. Dialoog is de sleutel tot het bereiken van overeenkomsten.

5. Houd een democratische vergadering om vertrouwen tussen ouders en kinderen te bevorderen

Deze laatste suggestie kun je van tijd tot tijd doen. Het idee is om de in het gezin vastgestelde regels en de mogelijkheid om ze te wijzigen of te versoepelen met elkaar te delen. Je kunt bijvoorbeeld bespreken voor welk soort activiteiten elk kind verantwoordelijk is en wat hun rechten en verantwoordelijkheden zijn.

Ook zal het kind, naarmate het ouder wordt, meer zelfstandigheid en vertrouwen van je eisen. Hier kun je op een democratische manier afspraken over maken. Het kind of de puber kan bijvoorbeeld de wens uiten om alleen naar school te gaan, een mobiele telefoon te hebben, of de deur van hun kamer te sluiten als ze binnen zijn.

Als tegenprestatie kun je hem vragen verantwoordelijkheid te tonen door zijn kamer opgeruimd te houden en de toegestane uren voor telefoongebruik te respecteren, of door de hem toegewezen karweitjes te vervullen. Op deze manier ontstaat wederzijds vertrouwen en verbinden beide partijen zich ertoe hun deel te doen.

Het vertrouwen tussen ouders en kinderen dag na dag verbeteren

Vertrouwen tussen ouders en kinderen bereik je niet in één dag. Het is een lange weg die een manier van leven en een manier van communiceren wordt. Het introduceren van bovenstaande activiteiten in je gezinsdynamiek vergemakkelijkt die momenten van verbinding, gesprek en wederzijdse steun.

Zo worden banden versterkt. Dankzij dit zullen kinderen opgroeien en zich veilig, beluisterd en meegenomen voelen. En ongetwijfeld zullen de familierelaties harmonieuzer en bevredigender zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jorge, E., & González, M. C. (2017). Estilos de crianza parental: una revisión teórica. Informes psicológicos17(2), 39-66.
  • Kerr, M., Stattin, H., & Trost, K. (1999). To know you is to trust you: Parents’ trust is rooted in child disclosure of information. Journal of adolescence22(6), 737-752.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.