6 eenvoudige manieren om je kinderen dankbaarheid te leren

Dankbaarheid bij kinderen is ook in verband gebracht met andere individuele en sociale voordelen. Wil je er meer over weten?
6 eenvoudige manieren om je kinderen dankbaarheid te leren

Laatste update: 19 oktober, 2022

Kinderen leren over dankbaarheid is cruciaal om hen zowel empathie als respect voor anderen te laten ontwikkelen. Het is ook een belangrijke factor voor hen om de waarde van alles om hen heen te leren kennen. Er zijn tal van strategieën die je kunt gebruiken om je kinderen dankbaarheid bij te brengen.

Hoewel omgangsvormen in het algemeen belangrijk zijn, is het van cruciaal belang om te leren bedanken voor de ontwikkeling van andere waarden, zoals respect, empathie en zelfrespect.

In feite ontdekte een onderzoek in de Journal of Happiness Studies (Engelse link) dat dankbaarheid al vanaf vijf jaar verband houdt met het geluk van kinderen. Daarnaast is het ook gekoppeld aan andere individuele en sociale voordelen. Wil je er meer over weten? Ontdek 6 manieren om deze waarde vandaag nog te cultiveren!

Hoe kun je je kinderen dankbaarheid bijbrengen? 6 geweldige tips

Dankbaarheid wordt beschouwd als een van de gezondste emoties voor iedereen, ongeacht leeftijd. Het helpt niet alleen bij de communicatie met anderen. Het kan ook de tevredenheid met het leven (Engelse link) vergroten, de zelfbeheersing verbeteren, het geduld versterken en andere negatieve emoties zoals afgunst en depressie minimaliseren.

6 eenvoudige manieren om je kinderen dankbaarheid te leren

Over het algemeen hebben dankbare kinderen het gemakkelijker om met anderen om te gaan, en ze zien situaties meestal met optimisme tegemoet en gaan goed om met stress. Maar ook al lijkt deze emotie misschien aangeboren, in werkelijkheid moet dankbaarheid door een voorbeeld en door kleine, maar zinvolle acties worden aangeleerd.

1. Leer je kinderen dankbaarheid door met bloemen te bedanken

Dit gebaar is heel speciaal voor kleine kinderen. Als je je kind aanmoedigt om met bloemen te bedanken, kun je je kind leren dat de ander een speciale behandeling verdient omdat hij aardig voor hem is geweest, iets speciaals met hem heeft gedeeld of gewoon vanwege zijn vriendschap.

Het idee hier is dat je het concept van dankbaarheid bij je kind uitbreidt, en dat ze leren dat ze niet alleen dank je moeten zeggen voor materiële dingen, maar ook voor die kleine daden van vriendelijkheid die ze hebben ontvangen.

Tegelijkertijd moet je ze eraan herinneren dat wanneer ze de andere persoon bedanken, ze niets terug mogen verwachten.

2. Een dankbaarheidspotje

Deze eenvoudige bron is een van de leukste van allemaal als het gaat om je kinderen over dankbaarheid te leren. Hoe werkt het? Eenvoudig! Moedig je kind allereerst aan om een pot of fles te versieren. Dan, elke dag, op kleine stukjes papier, kunnen jullie allebei de dingen opschrijven waar jullie dankbaar voor zijn, en dan stop je ze gewoon in de fles.

Tot slot, aan het einde van de week, nemen jullie een paar minuten de tijd om alle bedankbriefjes te lezen. Op dat moment kun je van de gelegenheid gebruik maken om ze meer te leren over dankbaarheid en hoe ze het in andere situaties kunnen toepassen.

3. Een dankbaarheidsboom

De dankbaarheidsboom werkt op dezelfde manier als het vorige idee. In dit geval maak je echter een boom en plaats je deze op karton of gerecycled materiaal. Je kind moet de bladeren of vruchten van de boom uitknippen en kleuren. Dan schrijven ze op elke kaart gewoon de dingen waar ze dankbaar voor zijn.

4. Leer je kinderen dankbaarheid met bedankkaartjes

Karton, gekleurd papier, potloden, stickers… er zijn oneindig veel materialen die je aan je kinderen kunt geven om ze te helpen mooie bedankkaartjes te maken. Het eerste wat je moet doen, is hen aanmoedigen om na te denken over de mensen die hen hebben geholpen en hoe ze dat hebben gedaan.

Daarna kun je ze helpen bij het zoeken naar ideeën om hun kaarten te maken. Dan is het tijd om hun kaarten af te leveren!

Maak een bedankkaart om kinderen dankbaarheid te leren

5. Dankbaarheidsdagboek

Als je kinderen al kunnen schrijven, dan is een dankbaarheidsdagboek ideaal om deze emotie te cultiveren. Schrijven is een zeer nuttige activiteit, omdat het de reflectie bevordert, het denkproces van het kind optimaliseert en hen helpt hun ideeën te uiten.

Als gevolg hiervan, wanneer kinderen de dingen documenteren waar ze dankbaar voor zijn, vergroot het hun bewustzijn van hoe waardevol alles wat ze hebben werkelijk is.

6. Fabels en verhalen lezen

Veel goede fabels en verhalen leren kinderen belangrijke waarden, zoals respect, empathie en dankbaarheid. Ze kunnen op zeer opwindende manieren positieve berichten overbrengen voor je kinderen.

Je zult online veel verhalen kunnen vinden die je kunt gebruiken om op een duidelijke en onderhoudende manier over dankbaarheid te vertellen.

Moedig je dankbaarheid aan bij jouw kinderen?

Zoals je hebt gezien, zijn er veel interessante manieren om je kinderen dankbaarheid te leren. Je kunt ze zelfs vanaf hun eerste levensjaren toepassen.

Het belangrijkste hier is om ze consequent te leren, zowel met daden, woorden als door voorbeeld. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het een van de belangrijkste emoties is voor de ontwikkeling en het welzijn van een kind. Wellicht ook interessant voor jou

Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu

Tegenwoordig gedragen veel kinderen zich niet goed vanwege de afwezigheid van waarden. Als ouders zijn wij verantwoordelijk voor het bijbrengen van...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.