6 Spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn

Hoe leer je kinderen geduldiger te zijn? Begin met deze traditionele spelletjes en activiteiten om thuis te doen.
6 Spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn

Laatste update: 23 juni, 2022

In deze tijden van onmiddellijkheid en haast zijn spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn, prima hulpmiddelen om in hun dagelijkse routines uit te voeren. Dit helpt om hen meer kalmte en rust bij te brengen, waardoor ze tot een beter welzijn kunnen komen.

Volgens de Koninklijke Spaanse Academie (RAE – Spaanse link) wordt geduld als volgt gedefinieerd:

“Het vermogen te weten hoe te wachten als je iets graag wil”.

We weten dat het moeilijk is voor kinderen om met wachttijden om te gaan en kalm te blijven als niet onmiddellijk aan hun behoeften voldaan kan worden. Daarom brengen we je vandaag een paar ideeën om het geduld van je kinderen op een eenvoudige en doeltreffende manier te oefenen. Je zult zien hoe snel ze angst door kalmte vervangen!

Leren wachten: spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn

Het beste advies dat we je kunnen geven is “geduld te hebben om geduld te leren!” Bedenk dat we als volwassenen een voorbeeld van gedrag moeten geven zodat kinderen kunnen zien dat het mogelijk is deze mooie deugd in praktijk te brengen.

6 Spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn
De fabel van de schildpad en de haas is een perfecte analogie over de voordelen van geduld en doorzettingsvermogen om succes te bereiken.

1. Verhalen van dieren met geduld

Kinderen houden van verhalen en van dieren, dus maak gebruik van deze twee bronnen om hen uit te leggen dat er in de natuur veel soorten zijn die met geduld moeten werken om te overleven. Hier zijn enkele concrete voorbeelden:

 • Spinnen spinnen geduldig hun webben om vervolgens insecten te vangen en zich te voeden.
 • Slakken sluiten zich op in hun schelp als de luchtcondities niet geschikt zijn en wachten daar geduldig tot de omgeving vochtiger wordt.
 • Beren houden een lange winterslaap om de koude temperaturen te overleven en als ze daar het geduld niet voor hadden, zouden ze doodvriezen.
 • Mieren doen erg lang over de bouw van hun nesten. Ze moeten namelijk urenlang geduldig over de paden lopen om de bladeren en stokken te dragen die nodig zijn om hun huisje te bouwen.

2. Puzzels: een traditioneel spel om geduld te leren

Puzzels in elkaar zetten is een heel effectief spel om kinderen te leren meer geduld te hebben.

Er zijn puzzels voor alle leeftijden, variërend in complexiteit naar gelang het aantal stukjes en de soort figuren. In het algemeen kun je ze gebruiken met kinderen van 3 jaar tot in de puberteit.

Behalve dat dit spel geduld bij de kleintjes aanmoedigt, leert het hen ook zich te concentreren, rustig te werken en te plannen om hun doel te bereiken.

3. Origami: een knutselwerkje dat veel geduld vergt

De techniek van het vouwen van papier om figuren te maken is al heel oud, maar het is altijd populair, leuk en eenvoudig uit te voeren.

Behalve dat ze leren geduldig te zijn en zich te concentreren, ontwikkelen kinderen door deze activiteit ook hun fijne motoriek en trainen ze de handvaardigheid.

4. Speel Jenga als gezin

Wil je een supergezellige middag met het gezin, organiseer dan een spelletje Jenga met de kinderen!

Dit traditionele spel met houten blokken vereist namelijk veel concentratie, een vaste hand, en tonnen geduld.

5. Eierraces

Een klassiek spel dat je thuis kunt doen. Het is leuk en geweldig voor kinderen om geduld te leren.

Het proces is eenvoudig:

 1. Zet allereerst een parcours uit met een start- en eindlijn.
 2. Geef dan een grote lepel aan elke deelnemer.
 3. Leg op elke lepel een gekookt ei.
 4. De kinderen moeten vervolgens het parcours afleggen zonder dat het ei van de lepel valt.
 5. De winnaar is degene die als eerste aankomt met het ongebroken ei in de lepel!

6. Tekenen en schilderen om te helpen meer geduldig te zijn

In het algemeen is elke activiteit die met kunst te maken heeft effectief om kinderen geduld bij te brengen. Omdat ze met hun handen een potlood kunnen pakken om te tekenen en te schilderen, kunnen kleintjes zich op een ongewone manier op deze taken concentreren.

De uren die ze doorbrengen met hun kleuren, hun tekens, mandala’s, of tekeningen zijn een tijd van veel leren. Met tekenen en schilderen ontwikkelen kinderen namelijk geduld, concentratie, trainen ze hun handvaardigheid en beginnen ze het begrip schoonheid te waarderen.

Een kind is geduldig aan het tekenen
Tekenen en schilderen zijn uitstekende activiteiten om geduld, concentratie, planning en creativiteit bij kinderen aan te moedigen.

Voordelen van activiteiten om kinderen te leren meer geduldig te zijn

Geduld wordt aangeleerd, en volgens Idelfonso Mendez, hoogleraar aan de Universiteit van Murcia (Spanje) en medebedenker van het project Educar Para Ser (Opvoeden om te zijn – Spaanse link), maakt deze deugd deel uit van de zelfregulatievaardigheden die we van jongs af aan moeten leren.

Zelfregulatie is een natuurlijk proces dat samenhangt met de sociale sfeer van de mens. Dit maake het mogelijk dat het samenleven in stammen ordelijk kon verlopen. Tegenwoordig is onze manier van leven veranderd en is dit vermogen bij kinderen verloren gegaan omdat ze, omdat ze kleine gezinnen hebben, niet meer op hun beurt hoeven te wachten om te eten of een taak uit te voeren.

Daarom vertaalt het aanleren van geduld zich in het volgende leren:

 • Het vermogen om te wachten.
 • Impulsbeheersing.
 • Aanvaarding van beurten.
 • Vaardigheden in planning en tijdbeheer.
 • Verdraagzaamheid van onzekerheid.
 • Verdraagzaamheid van frustratie.
 • De ontwikkeling van volgehouden aandacht.
 • Het besef van de inspanning die nodig is om een doel te bereiken (ze cultiveren doorzettingsvermogen en ontwikkelen veerkracht).
 • De bevordering van respect en verantwoordelijkheid als essentiële waarden voor samenleven.

Uiteindelijk hebben deze spelletjes en activiteiten om kinderen te leren meer geduld te hebben een positieve invloed op hun intermenselijke relaties. Dit vertaalt zich op zijn beurt in een groter emotioneel evenwicht en welzijn.

Geduld is de waarde van weten hoe je moet wachten. Kinderen geduld bijbrengen zal hen helpen gelukkiger te zijn en te genieten van niet alleen een prestatie, maar van het hele proces dat gedaan moet worden om er te komen. Wellicht ook interessant voor jou

7 Oefeningen voor kinderen om frustraties beter te verdragen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 Oefeningen voor kinderen om frustraties beter te verdragen

Spelletjes en verhalen kunnen enkele van de dynamieken zijn om kinderen frustraties beter te laten verdragen. Ontdek meer.