Puzzels tijdens de kindertijd: educatieve spelletjes voor alle leeftijden

Puzzels zijn leuk voor mensen van elke leeftijd. Maar wist je dat puzzelen tijdens de kindertijd belangrijke voordelen heeft? Ontdek wat dat zijn.
Puzzels tijdens de kindertijd: educatieve spelletjes voor alle leeftijden
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Puzzels zijn leerzame spelletjes die geschikt zijn voor elke leeftijd. Puzzels tijdens de kindertijd hebben echter belangrijke voordelen. In dit artikel helpen we je ontdekken wat ze zijn. Blijf lezen!

Wat zijn puzzels en wat is hun oorsprong?

Puzzels zijn leerzame spelletjes die bestaan uit het maken van een afbeelding die verdeeld is in meerdere stukken die in elkaar passen. Het zijn een van de oudste en bekendste spellen die er bestaan en ze hebben meerdere voordelen voor mensen van alle leeftijden.

De eerste puzzel werd voor het eerst in elkaar gezet in 1760, toen John Spilsbury per ongeluk een kaart van Europa maakte door verschillende stukken in elkaar te leggen. Het spel zelf begon echter in het begin van de 19e eeuw met artistieke houten puzzels, bedoeld voor volwassenen.

In de loop der jaren groeide de activiteit zo in populariteit dat de productie ervan wijdverbreid werd. Tegenwoordig vind je puzzels van 2 tot 10.000 stukjes, dus ze zijn geschikt voor elke leeftijd.

Puzzels tijdens de kindertijd verbeteren concentratie, analyse en besluitvorming

Om een puzzel in elkaar te zetten moet je kind op het spel letten, zich concentreren, analyseren waar elk stukje volgens het te vormen beeld hoort en beslissen waar elk stukje moet komen. Dan leggen ze het stukje op zijn plaats of verwisselen het voor het juiste stukje.

Ze moeten ook de beste manier ontdekken om de puzzel in elkaar te zetten. Het doel is ze niet met te veel stukjes te overweldigen, maar een manier te vinden om het ze gemakkelijk te maken de stukjes te vinden die ze zoeken.

 

Bij deze opdracht bepalen ze of het gemakkelijker is aan de randen te beginnen en zich naar het midden te werken, van buiten naar binnen, of van binnen naar buiten, of de stukjes in een willekeurige volgorde in elkaar te zetten.

Puzzels tijdens de kindertijd

Hoewel het eenvoudig lijkt, zal deze oefening nuttig zijn om hun geest te trainen en hun concentratie-, analyse- en beslissingsvermogen te ontwikkelen, zoals we in het begin vermeldden.

Een activiteit die het geheugen van kinderen oefent

Puzzels zijn niet iets dat je maar één keer in elkaar zet. Als ze er een in huis hebben, zetten kinderen ze verschillende keren in elkaar en uit elkaar tot ze praktisch uit het hoofd leren waar elk stukje hoort. Bij deze activiteit moeten ze onthouden waar de stukjes horen. Het is dankzij deze oefening van het onthouden van de ordening dat ze hun geheugen ontwikkelen.

Ze moeten ook het beeld onthouden dat ze moeten vormen en de stukjes die niet bij elkaar passen. Daarom is hun geheugen, vooral hun visuele geheugen, tijdens het in elkaar zetten van een puzzel voortdurend in training.

Puzzels tijdens de kindertijd bij het benaderen en oplossen van problemen

Het benaderen en oplossen van problemen zijn andere taken die je kind moet leren hanteren. In de toekomst zal dit ook van essentieel belang voor zijn leven zijn. Puzzels tijdens de kindertijd zijn dus een manier om ze te helpen deze vaardigheden te oefenen. Hun probleem is in dit geval het in elkaar zetten van de puzzel. De oplossing is het één voor één in elkaar leggen van de stukjes tot de puzzel compleet is.

Problemen oplossen in het echte leven heeft dezelfde grondbeginselen die gebruikt worden om een puzzel te maken. Moeilijkheden het hoofd bieden vereist goed observeren, het probleem identificeren, vergelijken en de beste oplossing vinden.

Een activiteit die je leert om hard je best te doen en niet op te geven

Niet opgeven bij hindernissen of tegenslagen is een vaardigheid die je kind leert terwijl het met de wereld omgaat. Zich inspannen en volhardend zijn zal hen helpen hun doelen te bereiken.

Puzzels tijdens de kindertijd leren de kleintjes hoe ze niet moeten opgeven en moeten blijven nadenken, analyseren en beslissen waar ze elk stukje moeten leggen tot ze klaar zijn. Ongetwijfeld zal dit tijdverdrijf hen helpen te leren volhardend te zijn en zich in te spannen. Zelfs als ze zich overweldigd voelen en zich niet door moeilijkheden te laten verslaan.

Een tijdverdrijf dat zorgt voor geduld

Als je de hyperactiviteit van je kind wilt kalmeren, geef hem dan een legpuzzel. Dit tijdverdrijf doet ze ontspannen en de tijd nemen om na te denken. Het plaatsen van de stukjes moet zorgvuldig gebeuren. Pas dan is het mogelijk ze in elkaar te passen. Als ze de puzzel te snel in elkaar zetten, verpesten ze uiteindelijk het deel dat ze al af hadden.

Puzzels helpen ook om stress te verminderen. Door zich op het spel te concentreren, wordt de ademhaling gereguleerd en de geest afgeleid. Daarom, hoe meer je van deze activiteit geniet, hoe meer je je zult ontspannen.

Puzzels tijdens de kindertijd: een leerzame activiteit voor elke leeftijd

Legpuzzels zijn een educatief spel dat de waarneming stimuleert en daardoor het leren. Het is een tijdverdrijf dat je met je gezin kunt delen. Sterker nog, als het met anderen gespeeld wordt nemen de voordelen toe, want het kind leert als een team te werken, ideeën uit te wisselen en de suggesties van anderen in praktijk te brengen.

De aandacht van hun ouders hebben en het feit dat ze een van hun spelletjes met hen delen helpt kinderen zich geliefd en gewaardeerd te voelen. Het voltooien van een puzzel geeft ze het gevoel trots te zijn op hun werk. Dit alles verbetert hun gevoel van eigenwaarde.

Een moeder is aan het spelen met haar kind

Puzzels zijn een didactisch spel dat logische vermogens ontwikkelt. Ze stellen kinderen in staat verschillende strategieën uit te stippelen om de puzzel af te maken.

Tegelijk ontwikkelen puzzels het vermogen om frustratie te verdragen. Want, als ze fouten maken wat betreft de plaatsing van verschillende stukjes, leren ze niet geïrriteerd te raken. Bovendien helpen puzzels hen geduldig te zijn, zodat ze zich beter kunnen concentreren tot ze het juiste stukje gevonden hebben.

Tot slot bevordert het op de juiste plaats leggen en in elkaar zetten van de stukjes de ontwikkeling van de fijne motoriek. Als je kind ongeveer 3 jaar is, of nog jonger, geef hem dan puzzels om mee te spelen, ook al moet je hem helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.