Hoe en wanneer verhuis je je baby naar zijn eigen kamer?

Als je zoals de meeste ouders bent, heb je het er moeilijk mee om te beslissen hoe en wanneer je je baby naar zijn eigen kamer verhuist.
Hoe en wanneer verhuis je je baby naar zijn eigen kamer?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Slaap is een van de dingen waar ouders zich de meeste zorgen over maken. Het kan het meest vermoeiende deel zijn van de eerste levensjaren van je kind. Behalve dat het lichamelijke vermoeidheid veroorzaakt, hebben ouders ook te maken met veel twijfels en vragen die met slapen te maken hebben. Dus, in het artikel van vandaag gaan we het hebben over hoe en wanneer je je baby naar zijn eigen kamer kunt verhuizen.

Wanneer moet je het doen? Zal het te vroeg zijn? Ze zijn nog zo jong. Ben ik te laat? Misschien zijn ze al te oud om bij ons te blijven slapen. Hoe doe ik het zonder problemen?

Ouders ervaren veel schuldgevoelens omdat ze alles goed willen doen. Maar daarbij vergeten ze naar zichzelf en hun kleintjes te luisteren. In plaats daarvan raken ze overweldigd door alle meningen, theorieën en adviezen van buitenaf.

Wat je echter in gedachten moet houden is dat dit een persoonlijke beslissing moet zijn. Het enige waar je je zorgen over zou moeten maken is het welzijn van je gezin.

Is het te vroeg of te laat?

Over het algemeen zullen baby’s tijdens hun eerste levensmaanden bij hun ouders op de kamer slapen. Dat komt omdat ze bijna voortdurend aandacht en zorg nodig hebben. Maar na een tijdje moeten ouders beginnen te overwegen hun baby naar een eigen kamer te verhuizen. Dat is het moment waarop heel wat angsten de kop opsteken.

Hoe en wanneer verhuis je je baby naar zijn eigen kamer

Ouders willen het beste doen voor de ontwikkeling van hun kind. Aan de ene kant voelen ze zich spijtig en schuldig over het feit dat ze hem alleen in een andere kamer laten. Maar aan de andere kant zijn ze bang te lang te wachten en hun kind te afhankelijk te maken.

Er zijn momenteel echter geen studies die het idee ondersteunen dat meerdere jaren bij ouders slapen schadelijk is voor het kind. Daarom hangt het antwoord op de vraag of het te vroeg of te laat is om je baby naar zijn eigen kamer te verhuizen af van jouw gezin. Als je deze beslissing neemt, moet je zowel met de behoeften van je kind als met die van jezelf rekening houden.

Wanneer verhuis je je baby naar zijn eigen kamer?

In het algemeen zijn er geen specifieke regels of tijden die je moet volgen. Er zijn echter wel bepaalde richtlijnen die je kunnen helpen beslissen wanneer je deze verschuiving moet maken. Bij het nemen van deze beslissing moet je de volgende vragen in overweging nemen.

Perceptie van je baby

Als je baby acht maanden oud is, begint hij zich als een ander wezen waar te nemen dan jij, zijn moeder. Tot die tijd zullen ze jou en zichzelf als één geheel waarnemen. Als gevolg daarvan kunnen ze in dat stadium veel verlatingsangst ervaren.

Daarom moet je niet proberen ze tijdens dat ontwikkelingsstadium te verplaatsen naar hun eigen kamer, want dat zal moeilijker en pijnlijker zijn. Bovendien raden we je af je baby naar zijn eigen kamer te verhuizen als hij andere veranderingen in zijn leven doormaakt. Je moet het bijvoorbeeld niet doen als er een nieuw broertje of zusje komt of als ze naar de kleuterschool gaan.

Geef je nog borstvoeding?

Als je je kind nog steeds de hele nacht borstvoeding geeft, zal het moeilijker zijn om je kind in een andere kamer te hebben. Als je kind eenmaal begint te huilen, kost het je meer tijd om bij hem te komen, waardoor hij wakkerder wordt. Op dezelfde manier zul je ook moeten opstaan en naar een andere kamer gaan, waardoor je wakkerder zult zijn. Daarom is het misschien beter te wachten tot je baby ‘s nachts begint door te slapen.

Luister naar je baby voordat je hem naar zijn eigen kamer verplaatst

Sommige kinderen zijn onafhankelijker en zullen liever alleen slapen. Ze kunnen zelfs ergernis uiten als ze bij hun ouders slapen. Andere kinderen zijn veeleisender en zullen je aanwezigheid en lichamelijk contact willen om in slaap te vallen. Aan de hand van het gedrag van je baby kun je beslissen wanneer ze klaar zijn voor de overgang.

Een baby alleen in zijn bedje

Hoe verhuis je je baby naar zijn eigen kamer?

Als je besloten hebt deze verandering door te voeren, is het belangrijk dat je zeker bent van je beslissing en dat je een gemeenschappelijk front vormt. De eerste dagen kunnen moeilijk zijn, dus jij en je partner zullen elkaar kracht moeten geven.

Om hierbij te helpen maak je er een vrolijke, spannende en boeiende gebeurtenis van voor je baby. Laat je kleintje meewerken aan hoe hun nieuwe kamer ingericht zal worden. Of je kunt je kind helpen de ruimte te associëren met spelletjes, gelach en plezierige ervaringen.

De eerste paar dagen kun je aan zijn of haar zijde blijven tot je kind in slaap valt en doet wat je vraagt. Door dat te doen zal je kleintje kalmeren en een goede nachtrust krijgen.

Bedenk vooral dat je kleintje je emoties waarneemt en in zich opnemen. Als jij je bezorgd en vol schuldgevoel en angst voelt, is het heel goed mogelijk dat je kleintje dat niet goed opneemt. Zorg ervoor dat je met liefde en zonder spijt handelt. Op die manier kan je kind zich ook rustig en enthousiast over zijn verhuizing voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.