Mijn kind is bang voor zijn wiegje, wat moet ik doen?

Denk je dat je kind huilt als je het naar bed brengt omdat het bang is voor zijn wiegje? In werkelijkheid zijn ze bang voor eenzaamheid en verlatenheid. Lees meer over dit onderwerp.
Mijn kind is bang voor zijn wiegje, wat moet ik doen?

Laatste update: 11 oktober, 2021

Het is tijd om te slapen en in sommige huizen breekt er dan een ware strijd uit. Waarschijnlijk herken je je hierin en vermoed je dat je kind bang is voor zijn wiegje, nietwaar? Als dat het geval is, lees dan verder en ontdek waarom dit gebeurt.

Baby’s en angst

We moeten begrijpen dat angst een primaire emotie is. Een emotie die ons waarschuwt voor gevaar (echt of denkbeeldig) en ons in staat stelt maatregelen te nemen om ons veilig te stellen.

Als we dit nu overbrengen op het leven van een baby, moeten we ook rekening houden met het bestaan van evolutionaire of ontwikkelingsangsten. Dat wil zeggen, die op verschillende leeftijden verschijnen en later door andere vervangen worden. Met dit in gedachten is het te verwachten dat een baby van 12 maanden niet dezelfde angsten zal hebben als een 3-jarige.

Tijdens de eerste levensjaren vertegenwoordigt de wieg een gebeurtenis die bij baby’s veel angst en vrees veroorzaakt: het moment dat ze gaan slapen. Voor volwassenen is het misschien iets van weinig betekenis. Maar voor kleintjes symboliseert het de verdwijning van hun ouders en dus eenzaamheid.

Daarom is het essentieel dat je, in plaats van deze emotie te negeren, je kind begeleidt en helpt beetje bij beetje vertrouwen te krijgen. Op die manier kun je ook de rust en harmonie in je huis herstellen.

Mijn kind is bang voor zijn wiegje, wat moet ik doen?

Wat te doen als je kind bang lijkt te zijn voor zijn wiegje?

Er zijn enkele aanbevelingen om kinderen te helpen de angst voor hun wiegje te overwinnen. Het is echter altijd het beste om de juiste maatregelen toe te passen op de baby die we thuis hebben. Dat wil zeggen dat we respectvol moeten omgaan met onze kinderen. We moeten niet koste wat kost moeten proberen te passen in een of ander geïdealiseerd model.

Hier zijn wat tips om je te helpen deze angst op te lossen:

Laat ze niet huilen!

Veel mensen herhalen dit zinnetje als een mantra: “Laat hem maar uithuilen, dan wennen ze er wel aan”. Er zijn echter dingen die je moet weten voor je dat doet.

Hoewel het waar is dat de baby er na een tijdje aan went, is de boodschap die zijn hersenen ontvangen dat er niemand is die voor hem kan zorgen, en dat het dus geen zin heeft te huilen. Bovendien gebeurt dit leren niet op een gezonde manier. Integendeel, het is beladen met angst en ongemak.

Als een baby huilt, probeert hij een behoefte kenbaar te maken. Geen aandacht aan die behoefte schenken gaat in tegen de hechtingsband die helpt zich veilig en geborgen te voelen. Daardoor verslechtert niet alleen de relatie met hun verzorgers, maar wordt ook het gevoel van verlatenheid versterkt, samen met de angst voor hun wiegje.

Wees geduldig en begeleid ze in het proces

In het geval dat je besluit een aanbeveling op te volgen om ze te helpen slapen, denk er dan aan de maatregelen geleidelijk te nemen en je kind steeds te begeleiden. Haast je niet, want je baby’s timing forceren leidt niet altijd tot betere resultaten.

Je kunt bijvoorbeeld proberen ze overdag een paar minuten in de wieg te laten liggen, zodat ze er kennis mee beginnen te maken en er vertrouwd mee raken. Blijf intussen aan hun zijde, zodat ze zich veilig voelen en vertrouwen krijgen. Probeer het beetje bij beetje langer te laten staan en probeer het ook ‘s nachts te doen.

Probeer je kind op zijn beurt de wieg te laten associëren met iets positiefs, zoals zijn lievelingspop, een deken, of een ander voorwerp van gehechtheid.

Controleer de slaapgewoonten van je baby

Er zijn enkele praktijken die een goede slaap bevorderen en die bekend staan als slaaphygiëne. Daaronder zijn het aanpassen van de fysieke omgeving waarin het wiegje staat (verlichting, temperatuur, en de kleuren van de kamer) of het vaststellen van routines en schema’s.

Stel de slaapfasen van de baby vast

Baby wil niet slapen in zijn wieg

Vaak valt je baby in je armen in slaap en probeer je hem meteen in zijn wiegje te leggen. Dan worden ze wakker en begint alles opnieuw. Maar wie zou er niet wakker worden? Je armen en menselijke warmte zijn zoveel beter dan een wiegje!

Dit gebeurt omdat de eerste 20 minuten na het in slaap vallen samenvallen met de lichte slaapfase. Daarom wordt de baby bij de geringste verandering van omgeving wakker.

Daarom is het beter nog even te wachten met een poging ze in de wieg te laten liggen, zodat ze in de diepe slaapfase komen.

Geef gehoor aan de roep als je baby wakker wordt in zijn wiegje

Is het je wel eens overkomen dat je gedesoriënteerd wakker wordt en je van streek voelt omdat je niet weet waar je bent? Hetzelfde gebeurt met je kind als het in je armen in slaap valt en wakker wordt in zijn wiegje. Kom daarom, als je er eenmaal in geslaagd bent je kind daar achter te laten, telkens terug als ze roepen. Dit om de gedachte te versterken dat je ze niet in de steek hebt gelaten.

Leer je baby in slaap te vallen in zijn of haar wiegje

Om een baby in slaap te brengen is het ook goed om bepaalde strategieën te gebruiken, zoals zachtjes zingen, strelen, of wiegen.

Hoewel veel mensen denken dat dit averechts werkt, is de waarheid dat je ze door deze gewoonten alternatieven leert om te ontspannen, die ze dan uit zichzelf kunnen herhalen.

Wees niet verbaasd als je ze zachtjes hoort zingen of tegen zichzelf hoort fluisteren om te kalmeren.

Er is geen eenduidig recept en ook geen magie

In de wereld van het ouderschap zijn er altijd goede raad en goede bedoelingen. Alle mensen in je omgeving die de ervaring al gehad hebben zullen proberen te delen wat voor hen gewerkt heeft met hun kinderen. Dit kan soms een bron van opluchting en steun zijn, maar het kan ook schuldgevoelens oproepen.

Bovendien zijn er bepaalde praktijken die we om verschillende persoonlijke redenen niet kunnen uitvoeren. Daarom is het bij het opvoeden van kinderen belangrijk de eigen ouderlijke stijlen op te bouwen (Spaanse link), zonder te denken dat er universele en onfeilbare recepten bestaan.

Elk gezin is uniek en elke moeder, vader en kind is anders dan anderen. De sleutel is om op elkaar afgestemd te raken, zodat het leven thuis in harmonie verloopt.

Het belangrijkste bij het opvoeden van een kind is je te laten leiden door empathie, respect en begrip. Om te weten wat voor elk kind het meest geschikt is, moet je elkaar goed genoeg kennen. Dit vergt tijd en grote gevoeligheid van de ouders.

Zoek tot slot naar kwaliteitsinformatie over de ontwikkeling van de slaap van baby’s om bewuste beslissingen over dit onderwerp te kunnen nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nerín, N. F., Nieto, M. Á. P., & de Dios Pérez, M. J. (2014). Relación entre los estilos de crianza parental y el desarrollo de ansiedad y conductas disruptivas en niños de 3 a 6 años. Revista de Psicología Clínica con niños y adolescentes1(2), 149-156.
  • Van IJzendoorn, M. (2010). El apego durante los primeros años (0-5) y su impacto en el desarrollo infantil. Enciclopedia sobre el desarrollo en primera infancia. [Internet] Disponible en: https://www.enciclopedia-infantes.com/apego/segun-los-expertos/el-apego-durante-los-primeros-anos-0-5-y-su-impacto-en-el-desarrollo.
  • Bilbao Alvaro. (2017). Todos a la cama. Editorial Planeta. Madrid
  • Pierucci, N. A., & Luna, B. K. P. (2003). Relación entre estilos parentales, estilos de apego y bienestar psicológico. Psicología y Salud13(2), 215-225.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.