Kun je niet genieten van je baby? Wat te doen

Het moederschap verloopt niet altijd zoals je het je had voorgesteld. Als je niet van je baby geniet, moet je misschien een paar grote veranderingen doorvoeren. We laten je zien hoe.
Kun je niet genieten van je baby? Wat te doen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Maandenlang keek je uit naar de komst van je baby. Je stelde je het geluk en de vervulling en de heerlijke momenten met hem of haar voor. Maar sinds de geboorte van je kind voel je je gefrustreerd, overweldigd en losgekoppeld, wat leidt tot zorgen en schuldgevoelens. Als dit jouw geval is en je je elke dag afvraagt waarom je niet kunt genieten van je baby, gaan we je helpen te begrijpen wat er met je aan de hand is.

Allereerst moet je begrijpen dat je niet alleen bent in je gevoelens. Duizenden moeders ontdekken dat, na de komst van hun kinderen, hun realiteit niet is wat ze zich voorstelden.

In sommige gevallen is dit tijdelijk en gemakkelijk te verhelpen, maar in andere gevallen kan het een groot probleem zijn. Daarom is het nodig de oorsprong van het ongemak op te sporen en op tijd in te grijpen om een band met je kleintje te kunnen opbouwen en een gezonde band te krijgen.

“Ik kan niet genieten van mijn baby”

Hieronder vertellen we je enkele van de belangrijkste oorzaken die kunnen verhinderen dat je van je baby geniet. Bedenk dat er in de meeste gevallen niet één oorzaak is en dat verschillende van deze factoren samenkomen om aanleiding te geven tot je overweldigende gevoelens.

Postpartum depressie

Dit is een van de ernstigste aspecten om rekening mee te houden, want het kan ernstige moeilijkheden veroorzaken om contact te maken met je baby en ervan te genieten.

Deze aandoening komt vaker voor dan je denkt. Tussen de 8 en 25% (Spaanse link) van de moeders in de wereld lijden eraan.

Het wordt gekenmerkt door diepe gevoelens van angst, prikkelbaarheid en verdriet, die gepaard gaan met overmatig huilen, isolement, schuldgevoelens, en slaap- of eetluststoornissen.

Dit is een kritieke situatie voor moeders en vereist professionele behandeling om de gezondheid en het welzijn van moeder, kind en hun band te bewaren.

Onrealistische verwachtingen

Kun je niet genieten van je baby

Buiten het pathologische vlak zijn verwachtingen de meest voorkomende oorzaken van moeilijkheden als het gaat om genieten van je baby. Vooral als het om nieuwe moeders gaat.

Misschien heb je voordat je je baby kreeg het moederschap geïdealiseerd of er geen duidelijke informatie over gekregen. En nu je te maken krijgt met het veelvuldige huilen, het voortdurende ontwaken, en de enorme verantwoordelijkheden die de zorg voor een kind met zich meebrengt kun je je gefrustreerd, overweldigd en bedrogen voelen.

Dit is iets wat veel vaker voorkomt dan je denkt, alleen durven maar weinig moeders het te uiten uit angst veroordeeld te worden. Daardoor wordt het onwerkelijke beeld van het moederschap van generatie op generatie in stand gehouden.

Verzadiging door overmaat aan verantwoordelijkheden

Het valt niet te ontkennen dat de zorg voor een baby tijdens de eerste maanden of jaren een full-time baan is en uitputtend kan zijn. Vooral als de vrouw ook nog voor het huishouden moet zorgen, een baan heeft en dat alles zonder hulp moet doen.

Als je je gestrest voelt, overweldigd, en niet in staat om aan al je verplichtingen te voldoen, is het moeilijk voor je om van je kind te genieten.

Niet genieten van je baby: constante bezorgdheid

Vrouwen die een persoonlijkheid hebben die geneigd is tot bezorgdheid, hebben de neiging grotere moeilijkheden te hebben om zich aan het moederschap aan te passen en het als een bevredigende ervaring te beleven. En dat komt omdat bezorgdheid elke seconde van je leven binnendringt.

Deze moeders vrezen voor het welzijn van hun kind, voor hun eigen prestaties als moeder. Ze moeten over elk aspect van het leven strakke controle uitoefenen. En de buitensporige eisen plaatsen hen in een voortdurende staat van alertheid, die geen ruimte laat voor plezier.

De angst om verschillende fases te overwinnen

Tot slot kan het zijn dat je gewoon tijd nodig hebt om je aan je nieuwe situatie aan te passen. De identiteit van een moeder ontstaat niet van de ene dag op de andere. Het is eerder iets dat je geleidelijk opbouwt. Bovendien impliceert het een aanpassing op verschillende niveaus (Engelse link), sommige die ondenkbaar zijn voor je ze meemaakt.

Als je baby nog maar een paar weken of maanden oud is, zit je misschien nog in dit proces en ben je nog niet helemaal afgestemd op je nieuwe rol.

Gun jezelf de tijd!

Wat kun je doen als je niet kunt genieten van je baby?

Met het oog op de bovenstaande redenen zijn er enkele stappen die je kunt nemen om deze situatie te keren.

Pas je verwachtingen aan

Baby’s huilen meestal, worden wakker, en willen voortdurend in je armen zijn. Het is ook natuurlijk (en logisch) dat je je uitgeput of overweldigd voelt en soms zelfs niet weet hoe je moet handelen. Probeer je eisen te temperen!

Delegeer en vraag om hulp als dat nodig is

Je hoeft niet alles alleen aan te kunnen. Je kunt de taken delen met je partner, naar je familie en vrienden gaan, of professionals inhuren om je te helpen. Dit maakt je niet minder waardevol of een slechtere moeder. Bedenk dat je door je last te verminderen meer in staat zult zijn van je kind te genieten.

Leer omgaan met angst en stress als je niet kunt genieten van je baby

Er zijn eenvoudige ontspanningstechnieken die je kunnen helpen als je ze regelmatig beoefent. Bovendien kan het aanpassen van bepaalde gedachten en proberen de problemen te relativeren heel positief werken. De controle loslaten is moeilijk, maar we maken allemaal fouten, en we moeten dit toelaten.

Werk aan positieve emoties

Welzijn komt niet zomaar uit de lucht vallen. Om het op te bouwen, moet je moeite doen om je bezig te houden met die taken en activiteiten die je een goed gevoel geven. Maak bijvoorbeeld een wandeling met je baby. Of schrijf je in voor een cursus voor mama’s. Of besteed tijd aan spelen met je kleintje. Er een gewoonte van maken om elke dag dankbaar te zijn kan ook een verschil maken.

Zorg goed voor jezelf

Het eerste wat je baby nodig heeft is dat je gezond en gelukkig bent. Neem een paar minuten per dag om een bad te nemen en te genieten van je hobby’s of je vriendschappen.

Vrienden brengen tijd door samen met hun baby's

Voorrang geven aan je zelfzorg is een van de beste beslissingen die je tijdens het moederschap kunt nemen.

Als je niet van je baby geniet, kun je om hulp vragen

Bedenk tot slot dat er professionals zijn die opgeleid zijn om je te leren hoe je deze fase zo goed mogelijk kunt doormaken.

Perinatale psychologen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen in jouw situatie. Ze kunnen je helpen sommige van je moeilijkheden op te lossen. Ook deel uitmaken van een steungroep voor moeders kan heel heilzaam zijn.

Onderneem in elk geval op tijd actie. Zowel jij als je baby verdienen het namelijk om van dit moment te genieten en de basis te leggen voor de belangrijke band die tussen jullie gevormd zal worden. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe alleenstaande ouders stress kunnen verminderen

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over wat alleenstaande ouders kunnen doen om de stress in hun dagelijkse leven te verminderen.  • Álvarez, A., Ponce, E. R., & Irigoyen, A. (2008). Frecuencia de depresión posparto en pacientes de dos clínicas de medicina familiar en México. Archivos en Medicina Familiar10(4), 133-136.
  • Finlayson, K. et al. (2020). What matters to women in the postnatal period: a metasynthesis of qualitative studies. PLoS ONE, 15(4): e0231415.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.