Bevestigd door de wetenschap: knuffels van ouders zijn het beste ontspanningsmiddel voor baby's

Knuffels van ouders zijn essentieel als het gaat om het overbrengen van geborgenheid, liefde, en rust op baby's. Ontdek meer!
Bevestigd door de wetenschap: knuffels van ouders zijn het beste ontspanningsmiddel voor baby's

Laatste update: 16 oktober, 2021

Hecht contact is een van de belangrijkste bouwstenen voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een baby. Daarom zijn knuffels van ouders essentieel voor hun welzijn.

De tijd die kleintjes in de armen van hun ouders doorbrengen, brengt namelijk troost, genegenheid en geborgenheid op hen over. Bovendien werkt het als een therapeutische interactie die rust opwekt en hen helpt momenten van leed of angst te overwinnen.

Dit werd aangetoond door een wetenschappelijke studie (Engelse link) die door 6 Japanse onderzoekers werd uitgevoerd en in het tijdschrift iScience werd gepubliceerd. In deze studie onderzocht men het gedrag van kinderen jonger dan een jaar terwijl ouders en vreemden hen knuffelden.

Bevestigd door de wetenschap: knuffels van ouders zijn het beste ontspanningsmiddel voor baby's

Uit de analyse bleek dat baby’s ouder dan 4 maanden een tragere hartslag hadden als ze een knuffel van hun ouders kregen. Daardoor, zo bleek uit de studie, produceert deze band voor hen een gevoel van ontspanning dat niet te overtreffen is.

 

Meer bevindingen over knuffels van ouders

Bij baby’s jonger dan 4 maanden merkten de onderzoekers op dat voldoende druk tijdens het contact zuigelingen helpt te voorkomen dat ze een geagiteerde hartslag krijgen. Dit komt omdat ze waarnemen dat iemand de leiding heeft om hen te beschermen en dat ze niet weerloos zijn.

De onderzoekers ontdekten echter ook dat baby’s niet dezelfde resultaten ervaren als een vreemde hen vasthoudt. De onderzoekers stelden dus dat kinderen hun ouders herkennen en opluchting voelen als ze in hun armen rusten. Interessant, vind je niet?

Bovendien is deze genegenheid niet alleen gunstig voor kinderen. De wetenschappers ontdekten namelijk ook dat ouders ook een periode van unieke volheid ervaren als ze hun kinderen omhelzen.

Zo bevestigt de wetenschap dat omhelzingen van ouders de relaties met kinderen versterken en hen voorbereiden op de intermenselijke banden die ze in de toekomst zullen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.