Lees onze 8 tips voor nieuwe ouders!

Jullie gaan een baby krijgen! Geluk, opwinding en angst omhullen je. Dit is helemaal het geval als je voor het eerst ouder wordt. Juist daarom zul je merken dat er vanaf verschillende fronten een tsunamie aan advies begint te regenen. De eerste regel om deze nieuwe rol als ouder onder ogen te zien, is je instinct te volgen. Negeer 90% van alle advies!
Lees onze 8 tips voor nieuwe ouders!
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Niemand twijfelt eraan. Deze typische tips van grootmoeders, buren en andere moeders worden beslist met de beste bedoelingen gegeven. Veel van dit advies voor nieuwe ouders is echter verouderd of heeft geen wetenschappelijke basis. Neonatologen en kinderartsen zullen het bevestigen, negeer deze ouderwetse suggesties!

Sta jij op het punt vader of moeder te worden en wil je je in dit onderwerp verdiepen? Let dan goed op, want de volgende tips die wij van Je bent mama geven, zijn echt goed.

8 tips voor nieuwe ouders

Het is mogelijk dat het voor het eerst ouder worden je een beetje beangstigt. Het idee om echt voorbereid te zijn om goede ouders te zijn houdt ons dag en nacht bezig. Maar gelukkig kun je gewoon deze tips volgen om dit prachtige moment op een unieke manier te beleven, genietend van begin tot einde.

onze 8 tips voor nieuwe ouders
  • Je kunt het en bent bekwaam. Het is gewoon een kwestie van nadenken wat het beste is voor je kind en voor jou. Met de hulp van de kinderarts zul je goed weten hoe je voor je kind moet zorgen, ongeacht wat anderen van je denken.
  • Gedeelde rollen. Flesjes klaarmaken, luiers verschonen of midden in de nacht opstaan als de baby huilt, is een klus voor twee. Betrokken raken bij de zorg voor en bescherming van de baby is een taak voor zowel mama als papa. Zelfs als dit je verrast, deze taken versterken de band met de pasgeborene.
  • Raak vertrouwd met routines en schema’s. Als je gelukkige nieuwe ouders wilt zijn, zonder te verdrinken in een poging om tijden vast te stellen voor bepaalde acties, dan is de sleutel het bijbrengen van goede orde, gedrag en gewoonten bij het opvoeden van je kind.

Wanneer een pasgeborene voor het eerst met zijn kleine vuist de vinger van zijn vader knijpt, zit hij voor altijd vast.”
-Gabriel Garcia Marques-

Wees niet te streng voor jezelf

  • Verwen jezelf, geef jezelf een pauze. Waarschijnlijk zal niemand je dit vertellen of veronderstellen, maar ouder zijn is complex. Het is zo complex, dat je je vaak gefrustreerd voelt, je denkt dat je het allemaal niet aankan. Er is niks mis met je kind een uur per week bij oma achter te laten, de tijd te nemen om even naar buiten te gaan, iets te drinken, rustig te eten of een dutje te doen.
  • Zorg goed voor hun vleugels en laat ze vliegen. Het belangrijkste is dat je, in plaats van je kind te vormen zoals jij dat wilt, aan het kind denkt. Het gaat om erachter te komen wie hij is en om hem te laten zijn. En wees altijd voorbereid op het onverwachte, want het zal uiteindelijk gebeuren.
Voorpret voordat de baby komt

Nieuwe ouders, de huishouding kan wachten, het leven niet…

  • Wees niet zo streng voor jezelf. Het is normaal dat je op sommige dagen niet al het geduld van de wereld hebt. Het is ook goed dat je jezelf toestaat die dingen over het hoofd te zien die er niet toe doen. De huishouding kan wachten, het leven niet. Eis niet zoveel van jezelf, maar ontdek alle emoties die in je leven.
  • Wees dankbaar! Waardeer het dat het mogelijk was dat jij je baby het leven hebt gegeven. Zelfs die aspecten die je misschien niet leuk vindt, zijn het waard. Poep, snot, huilen, schreeuwen en ruzie maken zullen slechts een detail zijn van het beste dat je is overkomen in je leven als stel.
  • Bereid je voor om vol liefde te zijn. Het is moeilijk te begrijpen, ingewikkeld om voor te bereiden of te weten, tot het om je eigen vlees en bloed gaat. Dit is liefde. Je zult zien dat je nog meer liefhebt dan je dacht dat je zou kunnen. Nee, geloof dat je dit nog niet hebt ervaren, althans niet op die manier. Het zal de mooiste tijd van je leven worden.

Geef je over aan die vonk van liefde

Zoals je kunt lezen, gaat het erom om verenigd te zijn en de veranderingen op een positieve manier te beleven. Geef je volledig over aan die nieuwe vonk die voor je verliefde ogen ontsteekt. Geef het de tijd en laat alle liefde eruit die je te boven gaat. Volg je hart en ontspan, want je gaat het geweldig doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.