Geld aan je kinderen geven: waar moet je rekening mee houden?

Als je erover denkt je kinderen zakgeld te geven, mis dan niet deze punten om in gedachten te houden om het goed te doen.
Geld aan je kinderen geven: waar moet je rekening mee houden?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen weten dat de wereld met geld werkt, want ze zien het elke dag. Ze weten dat geld dingen koopt, rekeningen betaalt en mensen motiveert. Als je je kinderen geld wilt gaan geven in de vorm van zakgeld, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden om het goed te doen.

Als je kinderen wilt leren hoe ze goed met geld moeten omgaan, is het een goed idee dat ze de waarde ervan begrijpen en er vooral een goede relatie mee hebben, zodat ze het in de toekomst op de juiste manier kunnen beheren.

Wel of geen geld aan je kinderen geven

Het al dan niet geven van geld aan je kinderen kan een groot dilemma zijn voor ouders, en met reden. Sommige mensen denken dat het het juiste is om te doen en anderen denken juist het tegenovergestelde. Dus wat moet je doen? Wat is het juiste om te doen? Is het echt goed voor je kind?

Geld aan je kinderen geven

Als een kind om geld begint te vragen, is dat een teken dat ze weten dat je met geld dingen kunt kopen en dat ze ouder worden. Ze beginnen zich ervan bewust te worden dat het een hulpmiddel is om bepaalde doelen te bereiken.

Sommige ouders geven hun kinderen wekelijks of maandelijks een bepaalde hoeveelheid geld. Anderen doen het alleen om te voorzien in de behoeften die hun kinderen dagelijks hebben. Hoe dan ook, als je je kinderen zakgeld wilt geven en ze de waarde ervan wilt leren, moet je het niet zomaar ‘weggeven’.

Zakgeld in ruil voor klusjes?

Dit betekent dat ze het zullen moeten verdienen door klusjes te doen die niet tot hun dagelijkse routines behoren. Als je kinderen bijvoorbeeld gewoonlijk niet elke dag het vuilnis buiten zetten of de afwas doen, zullen ze dat misschien moeten gaan doen om dat extra loon te verdienen dat ze willen.

Het is belangrijk dat het taken zijn waar ze niet de verantwoordelijkheid voor hebben, want anders zullen ze eraan wennen dingen voor geld te doen en, als ze het niet krijgen, zullen ze het niet meer willen doen. En dat is niet positief voor hun ontwikkeling.

Huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden moeten gescheiden zijn van inkomen. Het is een manier waarop kinderen beginnen in te zien hoe belangrijk het is dat ze hun eigen geld sparen om de dingen te krijgen die ze leuk vinden, en zo leren prioriteiten te stellen bij het uitgeven van hun geld wat echt belangrijk is en, daardoor, leren uitgaven te beheersen. Het is ook een manier om ze wat vrijheid en controle te geven die hen zal helpen zich te ontwikkelen.

Wanneer is de beste tijd om kinderen hun zakgeld te geven?

Er is geen vooraf vastgestelde leeftijd, en het hangt veel af van de rijpheid van je kind op dit moment. Maar vanaf 7 of 8 jaar is het een goed moment, zolang je kind ook thuis en in zijn zelfstandigheid verantwoordelijkheden op zich neemt, zoals het maken van zijn huiswerk voor school.

Als ze zo jong zijn, moet het bedrag symbolisch zijn, net genoeg om ze het gevoel te geven dat ze beloond worden als ze dingen goed doen en het gevoel te geven dat ze op de een of andere manier ouder worden en dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten.

In het begin is het goed om met een wekelijkse toelage te beginnen. Als ze ouder worden, maak je er tweewekelijks van, en als ze tieners zijn, kan het maandelijks. Zo krijgen ze de verplichting dat geld te beheren om het niet te verkwisten.

Natuurlijk moeten naarmate ze ouder worden, hun verantwoordelijkheden ook groter worden. Op deze manier werk je ook aan hun zelfstandigheid en prestatievermogen. Ook is het absoluut nodig om het gedrag dat ze met geld hebben goed in de gaten te houden en de nodige aanpassingen te doen als dat nodig is.

Wekelijks bedrag zakgeld naar leeftijd

Afhankelijk van hun leeftijd kun je enige begeleiding vinden met de volgende gemiddelde bedragen die je ze wekelijks kunt geven, zolang ze hun verantwoordelijkheden maar nakomen:

 • 7 tot 8 jaar oud: €2
 • 8 tot 10 jaar oud: €2,30
 • 10 tot 12 jaar oud: €3
 • 12 tot 14 jaar: €4 tot €6
 • 14 tot 16 jaar: €6 tot €7,50
 • 16 tot 18 jaar: tot €6,50

Op deze manier leren kinderen de dingen en alles wat met geld te maken heeft op waarde te schatten. Het is een goed idee dat ze een spaarpot hebben om dit beheer te leren. Als je denkt dat ze moeite hebben om het op de juiste manier te beheren, zul je ze liefdevol moeten begeleiden om de dingen goed te doen.

Tips die je in gedachten moet houden als je je kinderen geld wilt geven

Er zijn enkele tips die een goed idee zijn om in gedachten te houden, zodat je kinderen het belang van geld leren kennen zonder dat ze willen dat je ze alles geeft waar ze om vragen.

Een kind telt zijn geld in zijn spaarpot
 • Geef nooit geld aan je kinderen vóór ze 7 jaar zijn.
 • Praat met je kinderen en maak afspraken over een redelijk bedrag.
 • Het is beter minder te geven dan meer. Als ze dingen kopen en zonder geld komen te zitten, schiet ze dan niet meer voor tot betaaldag.
 • Geef slechts een keer per week, om de twee weken, of een keer per maand zakgeld, afhankelijk van hun leeftijd.
 • Zakgeld mag nooit in ruil voor niets gegeven worden. Het zullen de extra verantwoordelijkheden zijn die maken dat ze wel of geen geld krijgen. Ze moeten eerst aan hun verplichtingen voldoen.
 • Toelage kan worden ingetrokken als gevolg van wangedrag.
 • Zakgeld moet hen helpen een beetje te sparen.
 • Onderhandel niet. Je mag ook niet uitstellen met betalen als ze dingen goed doen en natuurlijk, zoals we hierboven al zeiden, ook geen betalingen voorschieten.
 • Geld moet in de hand gegeven worden (contant, niet via bankrekeningen).
 • Je moet respecteren hoe ze het willen uitgeven (of dat nu is aan snuisterijen of bijvoorbeeld stickers).
 • Je kunt ze extra geven als ze maar extra dingen doen bij de hun toegewezen verantwoordelijkheden.
 • Het zakgeld neemt toe met de leeftijd van het kind en de verantwoordelijkheden die het op zich neemt.

Geef jij geld aan je kinderen?

Als je dit allemaal weet, zal het gemakkelijker voor je zijn om te weten hoe je je kinderen zakgeld moet geven en voor hen om te leren er op de juiste manier mee om te gaan. Je bent hun gids op de weg naar het begrijpen van de waarde van geld en het hebben van een gezonde relatie met dit belangrijke hulpmiddel in de huidige maatschappij. Wellicht ook interessant voor jou

Tips van Maria Montessori over het opvoeden van onafhankelijke kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips van Maria Montessori over het opvoeden van onafhankelijke kinderen

Dit idee van Maria Montessori geeft ons een eenvoudig voorbeeld van hoe we kunnen helpen om onze kinderen, onafhankelijke kinderen te laten worden,... • Cruz Barba, E. (2018). Educación financiera en los niños: una evidencia empírica. Sinéctica, (51).
 • Mascaró, L. (2019) ¿Dónde crece el dinero?: Aprender a gestionar el dinero desde la primera paga. Editorial: Montena

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.