Leer je kinderen op hun eigen oordeel te vertrouwen

Wanneer onze kinderen het leven alleen onder ogen moeten zien, moeten ze al hun eigen criteria hebben ontwikkeld om zichzelf te begeleiden. Wil je weten hoe je ze daarbij kunt helpen?
Leer je kinderen op hun eigen oordeel te vertrouwen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Tijdens de adolescentie zijn veel ouders verbaasd en zelfs teleurgesteld over de keuzes van hun kind. Ze begrijpen de reden voor bepaald gedrag niet en voelen zich hulpeloos als ze zien hoe hun tieners paden volgen die hen schade zouden kunnen berokkenen. Om dit te voorkomen, is het essentieel om kinderen vanaf hun jeugd te leren vertrouwen op hun eigen oordeel.

We mogen niet vergeten dat het opvoeden van een kind betekent dat het wordt voorbereid op het leven. We moeten hen de nodige instrumenten geven om toekomstige stormen die ze kunnen tegenkomen te trotseren. Ook moeten we hen leren goed van kwaad te onderscheiden.

Een kind opvoeden is een zware taak die doorzettingsvermogen en wilskracht vereist. En vaak, in tegenstelling tot wat ons lichaam ons vertelt, is het meer een kwestie van hen te leren naar antwoorden te zoeken in plaats van ze rechtstreeks de antwoorden te geven.

De noodzaak om hun eigen oordeel en criteria vorm te geven

Als kinderen jong zijn, nemen hun ouders alle beslissingen voor hen. Hoe laat ze naar bed gaan, wat ze eten, hoe ze zich kleden, welk speelgoed ze hebben of naar welke school ze gaan. Zelfs als ze luisteren naar de mening van het kind, beslissen ze welke kleding ze dragen en welke buitenschoolse activiteiten ze doen.

Met het begin van de puberteit is het echter gezond en natuurlijk voor kinderen om geleidelijke onafhankelijkheid te eisen. De eerste nachten bij vrienden thuis, de eerste uitstapjes en plannen zonder toezicht van een volwassene verschijnen. Kortom, kinderen beginnen zich cognitief te emanciperen van hun ouders.

Tienermeisje in haar kamer aan het studeren omdat ze op haar eigen oordeel vertrouwt.

In deze cruciale fase van identiteitsvorming, waarin de groep van gelijken zo’n belangrijke rol speelt, is het essentieel dat tieners over bepaalde emotionele instrumenten beschikken. Er zullen veel gelegenheden zijn waarin ze te maken krijgen met groepsdruk, uitdagingen van hun leeftijdsgenoten. Ze zullen de fysieke onzekerheden onder ogen moeten zien die op deze leeftijd zo gewoon zijn, en ze zullen voor belangrijke beslissingen komen te staan.

Om al deze redenen is het essentieel dat tieners hun eigen criteria hebben gevormd. Ze moeten een hoog zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben, ze moeten diepgewortelde en geïnternaliseerde waarden en knowhow hebben om te onderscheiden wat juist is.

Alleen op deze manier zullen ze stand kunnen houden onder druk van buitenaf, zonder in ongepast gedrag te vervallen uit angst om niet geaccepteerd te worden. Ze zullen zo hun essentie behouden zonder de noodzaak om iemand te imiteren of te plezieren.

Hoe kun je je kinderen leren op hun eigen oordeel te vertrouwen?

Om kinderen met een reeds gevormd criterium de puberteit te laten bereiken en erop te kunnen vertrouwen, is het noodzakelijk om ze dit van jongs af aan te leren. We moeten proberen hen bepaalde essentiële waarden over te brengen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Om dit te doen, kunnen we de volgende richtlijnen volgen:

  • Straf kan kinderen ertoe aanzetten te gehoorzamen, maar het leert hen niet waarom bepaald gedrag negatief is. Daarom verdient het de voorkeur om deze methode te vermijden en te vervangen door dialoog en natuurlijke gevolgen. Als je kind bijvoorbeeld zijn speelgoed niet met andere kinderen deelt, in plaats van het weg te nemen, vertel je hem in plaats daarvan dat dit gedrag betekent dat anderen niet met hem willen spelen.
  • Laat ze beslissen en experimenteren. Het is waar dat het welzijn van onze kinderen onze verantwoordelijkheid is. Maar het is ook nodig om ze van jongs af aan ruimte te geven voor het nemen van beslissingen op basis van hun leeftijd. Op die manier kunnen ze namelijk de gevolgen van hun eigen acties en beslissingen ervaren. Geef ze niet alles al gedaan; onthoud dat ze het op een dag alleen zullen moeten doen en dat we ze geleidelijk moeten leren.
  • Benut de mogelijkheden om verrijkende dialogen te voeren over belangrijke kwesties. Kies films, boeken of verhalen die over waarden gaan en bespreek ze met uw kinderen. Luister naar hun mening, los hun twijfels op en praat erover.
Moeder en dochter praten over belangrijke dingen.

Levenslange beveiliging

We verlangen ernaar om te voorkomen dat onze kinderen lijden. Daarom is het verleidelijk om ze de antwoorden te geven en de weg te wijzen. Overbescherming zal hen echter het vertrouwen ontnemen in het enige wezen dat altijd bij hen zal zijn: zichzelf. Als ze hun eigen fouten moeten maken, is het beter dat ze dat doen in een veilige omgeving. Een omgeving met jouw steun en begeleiding om hun tegenslagen te overwinnen.

De adolescentie is een turbulente en uitdagende tijd. Elke ouder kan echter gerust zijn, wetende dat hun kinderen op hun eigen oordeel kunnen vertrouwen. Je zult niet altijd aan hun zijde staan. Maar als ze deze basis hebben, zullen ze voor het leven veilig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.