5 manieren om slimme geldvaardigheden aan kinderen te leren

Het is belangrijk om kinderen goede geldvaardigheden aan te leren, zodat ze, naarmate ze zich ontwikkelen en groeien, de waarde ervan en de noodzaak om te genieten van gezonde persoonlijke financiën begrijpen.
5 manieren om slimme geldvaardigheden aan kinderen te leren

Laatste update: 18 augustus, 2021

Heb je een moeder wel eens tegen haar kind horen zeggen: “Je weet niet hoe moeilijk het is om geld te verdienen, zodat jij het kunt verspillen”? Misschien heb je zelf iets soortgelijks gezegd? Het is inderdaad een veel voorkomende klacht, maar het is ook waar dat kinderen het niet begrijpen omdat ze daar nog niet de kans voor hebben gehad. Daarom is het zo belangrijk om kinderen slimme geldvaardigheden te leren vanaf het moment dat ze heel jong zijn.

We kunnen kinderen niet veroordelen, vooral niet als ze heel jong zijn, omdat ze concepten als geld, budgettering en salarissen nog niet begrijpen. Financiële educatie is meestal voorbehouden aan volwassenen.

Maar laten we even een oefening in empathie doen. Laten we proberen onszelf in de schoenen te plaatsen van dat vier- of vijfjarige kind dat alles en nog wat wil ontdekken wat hun aandacht trekt.

Bovendien heeft dat kind altijd eten gehad wanneer het maar wilde, speelgoed, kleding, een huis en bepaalde andere spullen. Kunnen we ze veroordelen omdat ze dit nieuwe bordspel of die nieuwe pop willen? Nee, omdat ze niet de kans hebben gehad om te begrijpen hoe geld werkt in de wereld waarin ze leven.

Waarom is het belangrijk om kinderen geldvaardigheden aan te leren?

Een moeder gebruikt een rekenmachine terwijl haar jonge dochter kleingeld in een pot laat vallen.

Een van de grote experts op het gebied van financiële educatie is Javier Calvente, ondernemer en expert in de digitale wereld en huishoudfinanciën. Daarom vinden wij zijn mening op dit gebied belangrijk.

Volgens Calvente is het belang van financiële educatie bij kinderen van cruciaal belang, omdat ze tijdens hun ontwikkeling ontdekken dat ze nieuwe uitdagingen moeten aangaan waarop ze moeten worden voorbereid.

Het is ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen waarmee ouders te maken krijgen, weten hoe ze de financiën moeten beheren. Het huidige en toekomstige welzijn van hun gezin hangt er immers van af. Maar niet alleen dat, het voorbeeld dat ze geven en de lessen die ze leren, zullen hun kleintjes helpen de geldwaarde van voedsel, gezondheid en zelfs hoe ze hun vrije tijd kunnen beheren te begrijpen.

Strategieën om kinderen te leren verstandig met geld om te gaan

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar enkele strategieën en tips die we je kunnen geven om kinderen slim geld te leren. Op die manier leren ze verstandig met geld om te gaan, omdat ze het concept goed kennen.

Geef het goede voorbeeld om kinderen geldvaardigheden te leren

Bedenk dat kinderen veel van hun ouders leren. Daarom, als ze op jonge leeftijd zien dat je verantwoordelijk bent en je financiën verstandig budgetteert, zullen zij het intelligente gebruik van geld ook als de norm zien.

Praat met je kleintje zodat ze weten waarom je bepaalde dingen kunt kopen, maar misschien niet bepaalde andere dingen omdat ze te duur of onnodig zijn. Leg de noodzaak uit om te sparen, laat voorbeelden van goed en kwaad zien en wees niet bang om uit te leggen waarom je bepaalde financiële beslissingen neemt.

Betrek je kinderen erbij

Het is ook een goed idee om kinderen al op jonge leeftijd te betrekken bij de gezinsfinanciën (Engelse link). Het gaat er niet om dat ze accounts beheren, maar dat ze weten waarvoor de verschillende budgetposten worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor eten, kleding, boeken, etc.

Op deze manier kun je je kleintjes betrekken bij de gezinsinkopen. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt bent, kun je ze een klein budget toewijzen om te kopen wat ze willen. Op die manier moeten ze hun keuzes aanpassen aan de beperkte hoeveelheid geld die je ze geeft.

Stel een toelage in om kinderen geldvaardigheden te leren

Veel volwassenen, evenals sommige kinderen, hebben een verkeerd begrip van het concept van uitkering. Immers, als ze iets nodig hebben, voorzien ouders in die behoefte. Dus waarom een toeslag toevoegen? Het is eenvoudig om kinderen kennis te laten maken met het concept sparen.

Kinderen krijgen een wekelijkse of maandelijkse vergoeding voor hun privégebruik. Ze zullen het echter naar eigen goeddunken moeten gebruiken zonder de limiet te overschrijden. Zo begrijpen ze begrippen als sparen, administratie, etc.

Een vader die geld uit zijn portemonnee geeft aan zijn jonge zoon.

Nieuwe technologie

Games en nieuwe technologieën zullen kinderen ook helpen strategieën te leren voor het sparen en gebruiken van financiën. Er zijn veel elementen, van YouTube-kanalen die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp, tot mobiele applicaties waarmee ze leren terwijl ze plezier hebben.

Leer geldvaardigheden aan kinderen door de stadia van financiën

Je kunt de stadia van financiën vaststellen op basis van het gebruik, maar ook op basis van hoe je geld kunt verkrijgen. Met andere woorden, een eerste fase zou de manier zijn om het te verdienen. Dan komt de spaarfase. Tot slot de bestedings- of investeringsfase. Dit alles creëert een verhaal dat lijkt op dat van de financiële piramide die is aangepast aan de jongste leden van het gezin.

We hopen dat deze vijf manieren om kinderen te leren verstandig met geld om te gaan, je zullen helpen je kinderen de waarde van geld, het belang ervan en de noodzaak om er correct mee om te gaan te leren begrijpen. Wellicht ook interessant voor jou

12 tips om geld te besparen voor ouders
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
12 tips om geld te besparen voor ouders

De komst van een nieuwe baby brengt heel wat veranderingen met zich mee. Dit gaat van slaappatronen over eetgewoontes en hoe je huis er bij ligt. E...  • Jiménez, A., Jiménez, E. (2016). Olvídate de tu cerdito y pon a crecer tu dinero: Aprende desde joven a invertir inteligentemente. Amazon Independently Publishing.
  • http://www.doctorcifra.com/author/admin/