6 levensvaardigheden om kinderen te leren voordat ze 10 zijn

Van jongs af aan is het belangrijk dat we kinderen de levensvaardigheden leren die ze nodig hebben om in de toekomst zelfstandig te kunnen functioneren. Ontdek meer.
6 levensvaardigheden om kinderen te leren voordat ze 10 zijn
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

We denken vaak dat kinderen te jong zijn om bepaalde dingen te leren. Maar in werkelijkheid zijn ze in staat om zoveel meer te leren dan we ons kunnen voorstellen. Hier gaan we kijken naar levensvaardigheden die je kinderen moet leren voordat ze 10 jaar oud zijn.

Hoe eerder we ze bepaalde dingen over het leven leren, hoe eerder ze ze zullen verkrijgen. En tegen de tijd dat ze ouder zijn, hebben ze ze geïntegreerd in hun gedragsrepertoire. Als ze nog heel jong zijn, kunnen we ze betrekken bij huishoudelijke klusjes, mama en papa helpen, zodat ze, naarmate ze ouder worden, ze autonoom kunnen uitvoeren.

Het is belangrijk dat we allemaal weten hoe we deze levensvaardigheden moeten uitvoeren, omdat ze een fundamenteel onderdeel zijn van het dagelijks leven. Daarom moeten we ze aan onze kinderen leren. Ben je klaar om erachter te komen wat ze zijn?

Levensvaardigheden om kinderen te leren voor de leeftijd van 10 jaar

We kunnen deze vaardigheden aanpassen aan de huidige leeftijd van onze kinderen. Soms kunnen we zelfs spelletjes spelen om ze te leren hoe belangrijk het is om te weten hoe ze ze moeten doen, zodat ze in de toekomst onafhankelijk zullen zijn.

Gezond eten

Het is cruciaal dat kinderen gezond leren eten en we moeten ze van jongs af aan laten zien dat ze op hun gezondheid moeten letten. In plaats van ze te dwingen groenten te eten, moet je ze uitleggen dat als ze die niet eten, dit uiteindelijk hun gezondheid aantast en dat ze ziek kunnen worden als ze alleen maar junkfood willen eten.

6 levensvaardigheden om kinderen te leren voordat ze 10 zijn

Leg ze uit dat groenten en fruit hen beschermen tegen ziekten en dat ze hen zullen helpen gezond en sterk op te groeien. Onthoud dat jouw voorbeeld uiterst belangrijk is. Dus als je ze vraagt om groenten en fruit te eten, moet je hetzelfde doen. Laten we dus allemaal gezond eten!

Levensvaardigheden om kinderen te leren: ruim het hele huis op

Je kind zal jevast willen helpen als je begint met schoonmaken. Laat ze, want het is belangrijk dat ze een bijdrage leveren, ook al doen ze dat op hun eigen manier. Natuurlijk moet je schoonmaakmiddelen altijd uit de buurt van de kleintjes houden en als ze je helpen met schoonmaken, moeten ze hun handen daarna goed wassen.

Maak je meubels schoon om stof te verwijderen, veeg, dweil de vloer, was de ramen… Laat ze experimenteren. Ze zullen vaardigheden ontwikkelen die ze, als ze ouder zijn, al geïntegreerd hebben.

Leer ze elementaire EHBO-kennis

Het is belangrijk dat kinderen eerste hulp leren. We moeten ze uitleggen wat ze moeten doen als ze alleen zijn en er iets met ze gebeurt. Vertel hen waar de EHBO-doos is en waar elk item voor is.

Als ze een klein sneetje krijgen, terwijl we ervoor zorgen, leg je ze uit wat we doen en waarom. Als het dan weer gebeurt, kunnen zij, onder ons toezicht, voor zichzelf zorgen en hun pleister omdoen.

6 levensvaardigheden om kinderen te leren voordat ze 10 zijn

Maak een eenvoudig recept

Als je aan het koken bent, kun je je kinderen vragen om je te helpen en mee te werken aan deze taak. Houd er rekening mee dat de keuken behoorlijk rommelig kan worden. Gewoon kalm blijven en je geen zorgen maken, je kunt het later opruimen. Maar als ze van jongs af aan meehelpen, kunnen ze als ze ouder zijn onafhankelijk zijn in het bereiden van hun eigen broodjes of andere eenvoudige maaltijden.

Levensvaardigheden om kinderen te leren: helpen met de was doen

Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die alleen zijn verhuisd en niet weten hoe ze hun eigen was moeten doen. Daardoor moeten ze naar het huis van hun ouders om hun kleren te laten wassen.

Om te voorkomen dat dit jouw eigen kinderen overkomt, kun je ze uitnodigen om te kijken hoe je de wasmachine laadt. Vervolgens kun je ze laten zien waar je het wasmiddel en de wasverzachter hebt gedaan, hoeveel ze van elk moeten gebruiken en op welke knoppen ze moeten drukken. Vervolgens kunnen zij je helpen bij het uitvoeren van elk van deze stappen. Dan, als alles schoon is, kunnen ze je helpen om alles naar de droger of waslijn te brengen. En je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen om te helpen met het opvouwen en opbergen van de schone was.

Maak het proces zo leuk en speels mogelijk en je kinderen zullen in de toekomst leren zelfstandig te zijn.

Leer een verantwoordelijke consument te zijn

Om kinderen te laten weten hoe ze verantwoordelijke consumenten kunnen zijn, zijn drie stappen vereist:

  • Doe thuis alsof je in een supermarkt winkelt. Koop nep-fruit en -groenten en speel koop- en verkoopspellen. Laat je kind beide rollen vervullen. Je kunt echt geld gebruiken zodat ze ermee vertrouwd raken, of speelgoedmunten en -biljetten. Op deze manier leer je ze onafhankelijk en verantwoordelijk te zijn als het gaat om winkelen.
  • Leg uit hoe prijzen werken en vergelijk de kwaliteit. Je kunt dit doen wanneer je kinderen dichter bij 10 jaar oud zijn. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen waarom je een bepaalde melk koopt in plaats van een andere.
  • Laat je kind onder ons toezicht de rekening betalen in de supermarkt. Zo geef je ze een verantwoordelijkheid die zij alleen kunnen uitvoeren, ook als je altijd in de buurt bent.

Over levensvaardigheden om kinderen voor de leeftijd van 10 jaar te leren

Deze levensvaardigheden die kinderen moeten leren, zijn belangrijk om later zelfstandiger te kunnen functioneren. Het zijn basisdingen die we allemaal moeten weten. En hoe eerder je kinderen ze leren, hoe eerder ze deel gaan uitmaken van hun gedragsrepertoire.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.