Mijn kind weet niet hoe het moet delen

Op een bepaalde leeftijd leren kinderen hoe ze moeten delen. Om van deze waarde te kunnen genieten, moeten ze een zekere mate van rijpheid hebben. Meer informatie.
Mijn kind weet niet hoe het moet delen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 27 december, 2022

Het is op een bepaalde leeftijd dat we leren hoe leuk het is om te delen. De vreugde van delen met anderen maakt ons leven rijker. Maar het is belangrijk dat we erop wijzen dat kinderen een zekere mate van rijpheid moeten hebben om te begrijpen hoe inspirerend deze daad kan zijn. Weet jouw kind niet hoe het moet delen?

Ze zullen het wel leren, maak je geen zorgen. Misschien is het nu nog moeilijk voor je kind, zoals voor elk klein kind. Maar geef hem of haar gewoon de tijd en begeleiding om goede resultaten te zien.

Mijn kind weet niet hoe hij moet delen

Veel ouders zeggen met grote bezorgdheid: “Mijn kind weet niet hoe hij moet delen”. Sommigen voelen zich een beetje gefrustreerd en negeren hoe gewoon het is dat kinderen hun bezittingen niet willen delen, vooral als het kind tussen de 18 maanden en twee jaar oud is.

Bij die bezorgdheid komt nog de verwarring die ze ervaren als ze niet weten wat ze moeten doen als dit gebeurt. Daarom dwingen ouders het kind vaak zijn speelgoed te delen. Deze houding veroorzaakt echter een averechts effect op het kind, dat zich nog meer dan voorheen zal vastklampen aan zijn voorwerp en zijn koppigheid.

Voordat je je kind dus dwingt te delen, is het goed een aantal aspecten in overweging te nemen. Allereerst moet je weten dat delen een actie is die vertrouwen, empathie en veiligheid vereist. Deze principes werken op dezelfde manier voor ons volwassenen.

We delen met mensen die we vertrouwen en dat is een feit.

Mijn kind weet niet hoe het moet delen

Volwassenen, hoe altruïstisch we ook zijn, moeten erkennen dat we niet al onze bezittingen en gevoelens met iedereen delen. Dus waarom denken we dat het met kinderen anders zou moeten zijn?

Delen vereist vertrouwen

Tussen 18 maanden en twee jaar hebben sociale relaties met kinderen van dezelfde leeftijd de neiging nogal onstabiel te zijn omdat ze zich gemakkelijk vormen en weer oplossen.

De vriendschappen die je kind sluit zijn, hoewel vruchtbaar, van korte duur. Ze verwateren namelijk als contact met dat kind onmogelijk wordt. Ook zijn de meeste van hun vriendschappen erg veranderlijk. Op deze leeftijd wisselen kinderen namelijk heel vaak van speelkameraadje.

Maar daarnaast staat je kind voor nog een andere cruciale moeilijkheid. Ze spreken namelijk nog niet erg goed, ze missen de taalvaardigheid om afspraken te maken. En, om voorwerpen te delen is het beslist nodig om tot bepaalde afspraken te komen. Denk bijvoorbeeld aan:  “ik leen je mijn speelgoedautootje, maar daarna geef je het me terug.”

Deze omstandigheden die met de leeftijd van je kind te maken hebben, maken het moeilijk voor hem om een ander kind te vertrouwen om zijn spullen mee te willen delen. Maar zoals je weet zal deze situatie niet eeuwig duren. Naarmate je kind groeit en vaardigheden verwerft zal dit namelijk veranderen.

Stabielere relaties naarmate je kind ouder wordt

Als je kind tussen 3 en 5 jaar oud is, beginnen de relaties met kinderen van dezelfde leeftijd stabieler te worden. Ze gaan al naar school en kunnen vloeiender spreken. Bovendien ontwikkelt hun gevoel voor vriendschap zich dieper. Hun taal wordt ook met de dag rijker. Al deze vermogens die zich geleidelijk ontwikkelen stellen hen in staat hun bezittingen te delen met wie ze als hun vrienden beschouwen.

Met al deze aspecten in het achterhoofd is het van vitaal belang dat je je kind niet dwingt zijn bezittingen te delen met andere mensen of kinderen. Als ze dat niet willen, dwing ze er dan niet toe. Misschien zijn ze er gewoon nog niet aan toe.

Als je dus de situatie volledig begrijpt en hen niet dwingt iets te doen wat ze niet willen, help je hen om hun persoonlijke ruimte te verdedigen, om nee te leren zeggen en om voor zichzelf op te komen.

Je kind moet al deze aspecten op een vreedzame en niet-agressieve manier leren. Op dit gebied zijn jouw tussenkomst en begeleiding als ouder dus van fundamenteel belang.

Twee meisjes zijn aan het spelen

Vertrouwen is van cruciaal belang om te kunnen delen

Het is essentieel dat je een middenweg vindt om kinderen niet te dwingen interacties met andere mensen of volwassenen te aanvaarden als ze dat niet willen. Het is niet gezond om kinderen te leren overal tegen hun zin ja op te zeggen. Het verstandigste is dat ze leren dat nee zeggen niet beledigend of ongepast is.

Als je deze begrippen toepast, help je je kind zelfverzekerdheid, assertiviteit en zelfzorgstrategieën te ontwikkelen. Dus als ze ouder zijn en voor een ongemakkelijke of gevaarlijke situatie komen te staan, zullen ze weten hoe ze nee moeten zeggen omdat ze de nodige vaardigheden daarvoor ontwikkeld hebben.

En hoewel het tegenstrijdig lijkt, heeft dit niets te maken met je kind aanmoedigen om niet te leren delen. Idealiter begeleid je hen in hun sociale ontwikkelingsproces, zodat ze samen met jou leren om te kunnen delen. Ze zullen het op een dag echt doen, wees gerust. Je hoeft alleen maar hun ritme en persoonlijke voorkeuren te respecteren.

Leer je kind het welzijn van anderen te respecteren

Het is van cruciaal belang dat je je kind tijdens dit proces leert hoe belangrijk het is om het welzijn van anderen te respecteren. Hoe doe je dat? Door te praten…

Het is van vitaal belang dat ze begrijpen dat als een ander kind zijn spullen niet met hen wil delen, ze dat moeten respecteren. Net zoals hun eigen beslissingen gerespecteerd worden, moeten ook de beslissingen van anderen gerespecteerd worden.

Je zult zien dat naarmate de tijd verstrijkt, je kind zijn speelgoed met bepaalde mensen en op bepaalde tijden zal delen. Het beste wat je kunt doen is je kind observeren. Zo kun je nagaan onder welke omstandigheden en met welke kinderen hij zich zeker genoeg voelt om zijn spullen te delen. Op die manier kun je hem helpen gemakkelijker te delen.

Je kunt de waarde van delen versterken door je kind te vertellen dat het goed is dat anderen hun spullen gebruiken en dat het ook goed is voor hun spullen te zorgen en ervoor te zorgen dat anderen dit ook doen.

Na verloop van tijd zal je kind ontdekken dat delen een natuurlijke menselijke activiteit is. We delen allemaal graag inhoud op sociale netwerken, een goede maaltijd met de mensen die we liefhebben, een gesprek en een kop koffie met een goede vriend…


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.