4 regels om je kinderen te leren delen

4 regels om je kinderen te leren delen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Hier zijn een paar tips en regels die je kunnen helpen om je kinderen te leren delen met anderen.

Als hij een enig kind is, voed hem dan op alsof hij broers of zussen heeft

Ook al is het niet altijd het geval, delen is iets dat niet vanzelf komt bij enige kinderen. Dit kan komen doordat ze sinds hun geboorte het middelpunt van hun gezin zijn geweest. Als je dus een enig kind hebt, voed hem dan niet op met het idee dat hij overal recht op heeft. Of dat iedereen hem moet behandelen als een koning.

Alle gezinsleden moeten zonder uitzondering helpen met huishoudelijke taken. Snacks die in huis gebracht worden, moeten met iedereen gedeeld worden. En als je bijvoorbeeld geld overhoudt in je budget om iets leuks te kopen, koop dan bijvoorbeeld speelgoed voor het kind, parfum voor mama en een nieuw shirt voor papa, want iedereen moet gelijk behandeld worden.

Een ijsje leren delen

Dwing hen niet om te delen

Een van de hoofdregels om je kinderen te leren delen is hen er niet toe te dwingen.

Als iemand ze dwingt om iets te doen, krijg je over het algemeen het tegenovergestelde effect. Ze reageren door de strijd aan te gaan of ze luisteren wel, maar met duidelijke tegenzin.

Dwing je kinderen nooit om te delen. Als ze bijvoorbeeld niet willen dat hun vrienden met hun favoriete speelgoed spelen als ze bij jullie komen spelen, haal het dan ook niet tevoorschijn en geef het niet aan de andere kinderen. Door dit te doen zal je niet alleen een driftbui veroorzaken, maar hij zal ook vertrouwen in je verliezen.

Het is beter om voordat de andere kinderen komen, met je zoon of dochter te praten. Vraag hoe hij het zou vinden als zijn vrienden met het speelgoed spelen. Help hem herinneren aan de keren dat ze bij hun vrienden gingen spelen en ze met elkaar deelden.

Gebruik alle mogelijkheden zodat je kind zich tegen de tijd dat de groep komt op zijn gemak voelt om anderen met zijn speelgoed te zien spelen. Als het uiteindelijk toch niet gelukt is om hem te overtuigen, dwing hem dan niet tot iets dat hij niet wilt.

Het moment waarop jij je doel bereikt zal vanzelf komen.

Leren delen door het goede voorbeeld te geven

Je kind leert van de volwassenen om hem heen. Om hen te leren delen moet je dit ook doen met hen. Geef zelf het goede voorbeeld.

Je kind ziet jou als de beste leraar. Als je de neiging hebt om zelfzuchtig of bezitterig te zijn over je eigendommen, kun je niet verwachten dat een kind anders is.

Om je kind te leren delen, moet je zelf ook minder bezitterig zijn over je spullen.

Als het gaat om waardevolle spullen die kapot kunnen gaan, laat je kind dan op een bed zitten om ongelukken te voorkomen. Laat hem je bezitting bekijken, voelen, vasthouden en verkennen.

Onthoud dat ze zelf moeten zien hoe goed het is om te delen, en hoe goed het voelt als anderen hun bezittingen met hen delen, en ze zelfs vertrouwen met hun meest waardevolle voorwerpen.

Deel het goede gevoel ook

Kinderen delen een stokbrood

Als we het over delen hebben, denken we vaak aan het uitlenen van onze bezittingen of eten aanbieden aan anderen. Gevoelens kunnen echter net zo goed gedeeld worden als materiële zaken. Dit is fundamenteel als we kinderen leren delen.

Knuffels, kusjes, lieve woorden, complimenten…al deze acties die liefdevolle gevoelens uiten, moeten gedeeld worden.

Je kind moet weten wat liefde betekent en waarom mensen hun affectie delen met anderen, en knuffels geven en elkaar kussen als we afscheid nemen van iemand of iets goeds gedaan hebben.

Als ze de kans hebben om geluk te verspreiden door goed nieuws met iemand te delen, moeten ze dat ook doen. Dit is namelijk ook delen.

Alles wat goed is voor hen, moeten ze delen met mensen om zich heen, zelfs vreemden.

Als laatste, om je kind te leren delen, kun je hem uitleggen dat je slecht gedrag van anderen niet accepteert. Dat je je gedrag niet baseert op wat anderen wel of niet doen.

Degenen die kunnen delen, zullen een beter leven hebben dan degenen die het nooit leren


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.