Wat moet je doen wanneer een kind niet eet?

Wat moet je doen wanneer een kind niet eet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer een kind niet eet, maken zijn moeder en de rest van de familie zich ongerust. Soms voelen ze zich moedeloos of in paniek, afhankelijk van de mate van de slechte eetlust van het kind. Wanneer een kind niet eet, krijgt hij niet alle voedingsstoffen nodig die zijn lichaam nodig heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Ze worden vatbaar voor verschillende ziekten, die hen vanaf de kindertijd kunnen beïnvloeden. Deze kunnen hen hun hele leven blijven achtervolgen. 

Het menselijk lichaam verkrijgt energie uit voeding, zodat het al zijn taken kan uitvoeren.

Niemand kan leven zonder te eten. Dit is een concept wat volwassenen goed begrijpen. Voor kinderen is dit echter nog lastig. Ze stoppen bijvoorbeeld als tussendoortje hun speelgoed in de mond. Ook begrijpen ze niet dat ze moeten eten om ziek worden te vermijden. 

Daarom zijn de vader en de moeder er verantwoordelijk voor dat hun kind goed gevoed wordt.

Wat kunnen we doen wanneer een kind niet eet? Kunnen we hen dwingen of moeten we hen toestaan om niet te eten?

In dit artikel krijg je antwoorden op deze vragen.

Het lijkt alsof kinderen vanuit het niets stoppen met eten

Wanneer een kind niet eet

Tijdens bepaalde fases in het leven van een kind hebben zij geen trek in bepaalde voedingsmiddelen.  

Wanneer ze boontjes bijvoorbeeld erg lekker vinden, dan is het mogelijk dat ze deze van de ene op de andere dag zullen weigeren.

Alsof het magie is, zal je kleintje op een dag ineens een paar weken alleen nog rijst eten. Hij zal alle groenten, vlees, aardappelen en andere maaltijden die hem worden aangereikt, uitspugen.

Het streven naar een voedzaam dieet is de beste investering die je kunt doen voor lichaam en geest.

– Anoniem –

Het komt als een totale verrassing wanneer een kind plotseling producten gaat eten die hij voorheen niet lustte. Misschien hadden ze hier zelfs een grote afkeer voor. 

Het voeden van je kinderen is niet zomaar iets. Je weet nooit hoe het uitpakt.

Er zijn kinderen die terwijl ze baby waren veel aten en dit hun hele leven zijn blijven doen. Zij hebben hun eetlust nooit verloren.

Anderzijds staan sommige ouders perplex van de verschillende fases waarin het verschil tussen wel of geen goede eetlust enorm groot kan zijn.

Het is normaal wanneer een kind stopt met eten in een bepaalde fase, om vervolgens weer meer eetlust te hebben.

Maar wat kunnen we tijdens deze moeilijk fases doen, wanneer ze niet eens een hapje willen proberen?

Hiervoor geven we je een aantal oplossingen.

Tips voor moeders wanneer een kind niet eet 

Moeders, wanneer jouw kind er eentje is die tijdens bepaalde fases stopt met eten en jij daarom met je handen in het haar zit, neem dan de volgende adviezen in acht:

Laat hen het voedsel eten wat ze lekker vinden

Laat je kind eten wat hij lekker vindt, zolang het geen junk food is. 

Wanneer ze bijvoorbeeld tijdens de lunch van toetjes, yogurt, melk, kaas of ijsjes houden, laat hen dan. Deze producten dragen immers allemaal bij aan een bepaalde behoefte aan vetten, vitamines en mineralen. Deze zijn belangrijk voor hun lichaam.

Het is beter dat ze iets eten, dan het hebben van een lege maag. 

Vraag hen jou te helpen koken

Je kind mag dan klein zijn, maar ze zullen graag samen met jou in de keuken staan wanneer jij een maaltijd klaarmaakt. Ze willen maar wat graag een zooitje maken van verschillende ingrediënten.

Laat hen een actieve rol spelen in het klaarmaken van de maaltijd. En ook al probeer je hen goede manieren bij te brengen, moedig hen toch aan om hun handen te gebruiken, zodat ze het gerecht wat jullie samen maken echt leren kennen.

Op deze manier zal hun eetlust opgewekt worden. Wanneer ze uiteindelijk de klaargemaakte maaltijd niet willen eten, dan weet je in ieder geval voor jezelf, dat je kind tijdens de voorbereiding een aantal hapjes heeft geprobeerd. 

Serveer een gevarieerd menu

Kind met paprika

Wanneer een kind niet eet, probeer hem dan altijd een gevarieerd menu aan te bieden. Zorg voor kleur, leuke vormen en smiley’s. Maak bootjes, huisje of andere dingen van fruit en groenten als decoratie.

Het is belangrijk om te achterhalen welke producten ze lekker vinden en hoe ze ze klaargemaakt willen hebben.

Geef hem een lepel en laat hem met rust

Zelfs wanneer je recht tegenover hem zit en hem hapjes voert: geef je baby een slab en laat hem oefenen. Op een speelse manier kunnen ze het voedsel op hun bordje ontdekken.

Ja, dit kan uitdraaien op een ramp, zonder dat ze ook maar een hapje hebben genomen. Maar de afleiding en het gevoel van onafhankelijkheid kan hen motiveren om te eten. 

Dwing hen niet om te eten

Wanneer je kind wat tussendoortjes heeft gegeten en je merkt dat je kind niet meer wil hebben, dwing hem dan niet. Dit zal de situatie alleen maar verergeren.  

Serveer het voedsel gescheiden

Zorg ervoor dat ze een keuze hebben en dat je de verschillende producten afzonderlijk van elkaar aanbiedt.

Een kind dat niet eet, kan overweldigd worden wanneer er te veel eten op hetzelfde bord ligt. Hierdoor kunnen ze hun eetlust verliezen.  

Daarom raden we je het aan om dingen te scheiden. Wanneer je hen bijvoorbeeld een stoofpotje voorschotelt en ze eten daar maar twee happen van, zet dit dan weg. Kom vervolgens met de rijst op tafel.

Herhaal dit proces. Neem de rijst weg en bied het vlees aan. Gevolgd door een salade, etcetera.

Wanneer je kind van elk gerecht een of twee grote happen eet, dan weet je in ieder geval dat ze iets gegeten hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.