Wat moet je doen als je kind niet alleen wil slapen

Niet alleen willen slapen is een probleem dat veel kinderen hebben. De oorzaak hiervan is het hebben van slechte slaapgewoontes. Wat kunnen we hieraan doen?
Wat moet je doen als je kind niet alleen wil slapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 april, 2019

Eén van de problemen waar ouders moeite mee hebben is het creëren van goede gewoontes voor hun kinderen op jonge leeftijd. Dit is vooral het geval als het gaat om het slapen gaan in hun eigen bed, wat erg moeilijk kan zijn voor sommige kinderen. Wat kan je doen als je kind niet alleen wil slapen?

Waarom doet dit probleem zich voor?

Je moet denken aan de slaapgewoontes van je kind vanaf het moment dat hij geboren is. Het zal helpen om je kind dutjes te laten doen in zijn eigen kamer. Als hij er aan gewend raakt om in jouw armen te zijn en bij papa en mama te slapen zal dit ook ‘s avonds een gewoonte worden.

Kinderen kunnen onzekerheden en angsten ontwikkelen wanneer ze gewend zijn om met hun ouders te slapen. Dit zijn twee redenen waarom een kind niet alleen wil slapen. Ze zoeken daarom ook naar duizenden redenen om bij hun ouders te kunnen slapen.

Dit is echter niet de schuld van het kind. Het is een slechte gewoonte die ze zich aanleren dankzij volwassenen. Gelukkig kan je het weer rechtzetten. 

Wat moet ik doen als mijn kind niet alleen wil slapen?

Bedtijd kan een echte strijd zijn en kinderen verzinnen verschillende smoesjes om niet naar bed te hoeven. Ze willen bijvoorbeeld naar het toilet, water drinken of ze vragen om nog 5 minuutjes samen. Ze kunnen zelfs zeggen dat ze een schaduw zagen of dat er een monster onder hun bed zat. Hoe moeten ouders hiermee omgaan?

Ouders kunnen deze problemen op een paar verschillende manieren vermijden. Als eerste, leg je kind in bed en ga niet meer terug naar hun kamer. Ga ook niet terug als hij huilt. Laat hem alleen en leg rustig uit dat hij veilig is en er niks zal gebeuren.

Als tweede kan je er op letten wat er mis is wanneer je kind naar bed gaat. Op deze manier kan je goede oplossingen bedenken voor elke omstandigheid.

Een moeder en kind slapen samen

Je kan je dingen afvragen als “Wat doe ik fout?” of “Waarom wil mijn kind niet alleen slapen?”

Hier zijn een aantal veelvoorkomende fouten die ouders maken wanneer ze hun kind in bed leggen.

Niet een routine toepassen

Kinderen moeten altijd om dezelfde tijd naar bed gaan. Om dit te doen kan je een aantal verschillende activiteiten proberen, zoals een boek lezen of een liedje zingen. Het moet een moment zijn die kinderen leuk vinden en ernaar uit kunnen kijken. Als gevolg zullen ze het minder erg vinden om alleen te slapen.

Slapen met je baby in je armen als hij niet alleen wil slapen

Soms kan je het niet laten om je kind in je armen in slaap te wiegen. Hoewel dit ervoor zorgt dat ze sneller slapen, kunnen ze niet hun eigen slaaproutine creëren. Daardoor zullen ze misschien weigeren alleen in hun bed te slapen.

Kinderen kunnen onzekerheden en angsten ontwikkelen wanneer ze gewend zijn om met hun ouders te slapen.

Niet streng genoeg zijn

Het kan voorkomen dat je kind een driftbui krijgt omdat hij niet wil slapen. Hierdoor kan je de fout maken dat je hem nog even uit zijn kamer laat om tv te kijken. Of nog erger, je gaat bij hem in bed liggen tot hij slaapt.

Kinderen maken gebruik van jouw zwakke punten. Daarom zullen ze denken dat ze de strijd hebben gewonnen en het overnieuw doen.

Schreeuwen en geduld verliezen als je kind niet alleen wil slapen

Wanneer een kind alles doet behalve slapen, is het niet een goed idee om je geduld te verliezen en te gaan schreeuwen. Dit is niet de goede manier om je kind te behandelen, omdat hij dan nog rebelser wordt.

Je kan beter met hem samen naar zijn kamer gaan, hem geruststellen en hem helpen om te ontspannen. Je moet laten zien dat jij de baas bent en je hem niks anders laat doen dan slapen. 

Samen in een bed slapen

Geen reden zoeken voor het probleem

Het is essentieel om je kind te begrijpen. Soms zorgen angsten ervoor dat je kind niet kan slapen. Hij kan bijvoorbeeld bang zijn in het donker of denken dat er monsters in zijn kamer zijn.

Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen helpen om zelfverzekerd en kalm te zijn. Geef ze bijvoorbeeld een nachtlampje wanneer ze bang in het donker zijn.

Ook is een knuffel altijd een goede vriend om ‘s nachts dichtbij te houden. Dit zal je beste vriend zijn als je kind bang is. Het kan zelfs emotionele steun bieden, vooral voordat je kind 5 jaar is.

Als ouders moet je gewoontes creëren die je kinderen zullen overnemen naar mate ze opgroeien. Discipline en geduld zijn erg belangrijk om te voorkomen dat je kinderen slechte gewoontes aannemen. Routines zullen helpen bij het creëren van verantwoordelijke en onafhankelijke kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.